5 Tips voor een geslaagde barbecue in de tuin
Het is weer (bijna) zomer. Het kwik stijgt en we kunnen weer samenkomen. Veilig en vertrouwd in eigen tuin met een hapje en een drankje. Dit gaan we goed vieren met een barbecue in de tuin. Wat je nodig hebt en waar je rekening mee moet houden kun je op deze pagina lezen.
5 Tips voor een geslaagde barbecue in de tuin
Met de volgende 5 tips heb je gegarandeerd een geslaagde dag!
1. Barbecue
De eerste stap op weg naar een geslaagde barbecue in de tuin is natuurlijk een instrument om op te koken, bakken en braden. De traditionele ronde barbecue is nog steeds populair. Er zijn luxe modellen zoals die van Weber of goedkope merkloze versies van de bouwmarkt of Action. De laatste jaren zijn de Big Green Egg en alle soortgelijke variaties populair geworden. Deze apparaten bieden je meer controle over de temperatuur en lenen zich uitstekend voor slow-cooking. Goedkoop zijn ze niet, als je serieus bezig bent met koken in de tuin kan het wel een solide investering zijn.
De Bucket BBQ’s doen het ook goed. Gewoon een emmer van metaal met een rooster en kooltjes in de emmer. Let op want deze emmers worden gloeiend heet en staan niet zo stabiel. Met kinderen of dieren in de buurt kun je beter voor een buitenfornuis kiezen. Die zijn er in alle soorten en maten, op kolen, gas of combinatie modellen.
2. Kolen, gas of elektriciteit?
Met steenkool of houtskool krijg je die typische rooksmaak op de barbecue die je met gas of elektra niet kunt creëren. Je kunt rook aroma kopen, maar dat smaakt toch wat minder authentiek. Als je liever op gas of elektrisch kookt dan kun je wel met houtsnippers of een aroma plank van cederhout werken. Zo kun je een heel bijzondere smaak aan je vlees toevoegen zonder rookwolken.
3. Tuinkast als voorraadkast
Heb je een hardhouten tuinkast in de tuin staan? Grote kans dat hier tuingereedschap in staat, misschien een zak met potgrond en wat bloempotjes. Maar heb je er ook aan gedacht om een hardhouten tuinkast te gebruiken als voorraadkast? Zeker als je de tuin gebruikt als ‘huiskamer buiten je huis’ dan is het ideaal om hier kruidenierswaren in op te bergen. Geen bederfelijke goederen uiteraard, als de tuinkast in de schaduw staat zou je er eventueel een mini-koelkast in kunnen plaatsen. Je kunt er wel wegwerp bekers, bordjes, kruiden etc. in bewaren of al jouw BBQ-attributen. Steenkool staat droog voor je klaar en berg je handschoenen, tangen of schort gewoon op in je rustieke, hardhouten tuinkast.
4. Koeling
Op een snikhete dag eten en drinken koel houden zal een uitdaging worden. Er zijn meerdere opties. Als de keuken in de buurt is kun je daar de meest cruciale producten veilig en efficiënt koelen. Buiten kun je met een schaduwdoek of overdekte party tent de felle zon een halt toeroepen. Een kleine vriezer is ook niet zo duur, daar kun je het hele jaar van genieten. Zet die vriezer wel op een koele plek, niet buiten in de zon en let op het energielabel. Je kunt daar vooraf ijsblokjes en koelelementen in bevriezen die je in de tuin kunt gebruiken om diverse zaken koel te houden.
In de horeca gebruiken ze dozen van piepschuim. Die zijn licht van gewicht, herbruikbaar en kunnen in combinatie met cooling-packs verswaren urenlang ijskoud houden. Ijsblokjes kun je in waterdichte zakken bewaren, dan heb je geen last van water in de dozen, koelelementen zijn nog eenvoudiger.
Extra tip: Naast koeling moet je ook rekening houden met verhitting. Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur van het vlees te meten en zorg dat vlees niet te koud is. Anders is de buitenzijde zwartgeblakerd terwijl de binnenzijde nog rauw is.
5. Staande bloembak als lopend buffet
Je hebt vast ooit langs een buffet gelopen met een salade bar. Daar vind je allerlei verswaren. Wat denk je van een buffet met kruiden en groente die zo vers zijn dat je gasten ze zelf mogen plukken of knippen? Met een staande, hardhouten bloembak wordt deze droom werkelijkheid. We hebben het dus niet over kleine bloempotten die je op de vensterbank zet maar een hoge bloembak als prominent ornament in de tuin, waar je zonder te bukken bij de gewassen kunt komen. Daar kweek je een heerlijk kruidentuintje in met peterselie, koriander, tijm en andere smaakmakers. Cherry tomaatjes, mini-komkommers en paprika’s zijn ook perfect voor een tuin BBQ. Hang een schaar aan een ketting of touw die gasten kunnen gebruiken om verse kruiden af te knippen.
Extra tip: Als het niet lukt om snel een kruidentuintje aan te leggen dan zou je die hoge, hardhouten bloembak ook kunnen gebruiken als verhoogd buffet. Dan koop je kant-en-klare kruiden in de winkel die je in de aarde zet. We zullen jouw geheim niet verklappen!
Met deze vijf tips ben je al goed op weg naar een heerlijke BBQ. Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen of suggesties hebben? Neem dan gerust contact met ons op!