6 Tips voor tuinonderhoud tijdens een hittegolf
17 juni 2021 gaat de boeken in als de eerste officiële tropische dag van 2021. In 1985 bereikte artiest, poëet en misschien ook wel profeet Gerard Joling met het nummer “Ticket to the Tropics” nummer 1 in de Nederlandse Top 40. Daar heb je nu geen kaartje meer voor nodig, met ruim 30 graden in de lente is je achtertuin voldoende voor een tropische ervaring. Hoe onderhoud je de tuin tijdens een hittegolf?
Record temperaturen in Nederland en België
Een ‘evergreen’ liedje is een nummer dat tijdloos is en nooit echt vergeten wordt. Een evergreen webpagina is een pagina die ook niet wezenlijk veroudert. De kop van deze alinea is een voorbeeld van zo’n pagina. Ieder jaar worden namelijk records gebroken en zijn airco’s niet aan te slepen. Hoe is het mogelijk dat er in tropische landen zoveel groen te vinden is terwijl jouw planten in de lente al verbranden door het zonlicht? Welk gereedschap moet er in je hardhouten tuinkast staan om jouw tuin in optimale conditie te houden?
Waarom blijven planten niet groen in de zomer?
In landen waar ‘warm’ of ‘heet’ de enige markeringen zijn op de thermometer blijven planten toch mooi groen. Deze bomen en gewassen zijn bestand tegen extreem hoge temperaturen, denk aan palmbomen of bananenplanten. De reden dat ze zo goed overweg kunnen met hitte is het sterke wortelstelsel. De wortels reiken tot diep in de grond waar ze grondwater uit de bodem kunnen halen. Toch is het niet direct een optie om zelf cactussen en vetplanten in je achtertuin te plaatsen omdat deze planten weer niet winterhard zijn. En daar zit het probleem in Nederland, België en een flink deel van West-Europa. Ons klimaat is vaak gematigd, maar soms ook heel koud en andere keren weer extreem warm.
6 Tips voor tuinonderhoud tijdens een hittegolf
Hier zijn zes tips om je tuin te verzorgen tijdens een hittegolf:
1. Fitness voor planten
Een goede methode om jouw planten zomerhard te maken is training. In plaats van dagelijks sproeien geef je ze wekelijks water. Dit daagt ze uit om vocht op te slaan en dieper te zoeken naar grondwater. Als je planten vertroetelt dan zullen ze minder goed bestand zijn tegen extreme omstandigheden.
2. Zoek het lager op
In plaats van sproeien kun je beter druppelleidingen op de bodem leggen. Die geven langzaam maar zeker voldoende water af om de plantenwortels te bevochtigen zonder de bodem doorweekt te maken. Je kunt hiermee planten sterker maken en waterverspilling voorkomen. Dat je nooit moet sproeien in de felle zon zul je ondertussen wel weten, alleen na zonsondergang of vroeg in de ochtend.
3. Eerste Hulp Bij Tuinieren
Zorg dat je een EHBT voorziening hebt in je hardhouten tuinkast. In plaats van pleisters en verband berg je hier een schoffel, schep, gieter, mest en andere zaken op die je direct kunt gebruiken om probleemgebieden aan te pakken. Het zijn namelijk vaak kleine delen van de tuin die wat extra verzorging nodig hebben, het heeft geen zin om alles uit de schuur te halen voor een verwelkte varen.
4. Schaduwdoek voor je planten
Nog een onderdeel van je EHBT kit kan een schaduwdoek zijn. Dit zijn grote lappen stof waarmee je snel een schaduwrijke tuin creëert. Dat is heel praktisch als je in de tuin wilt zitten om te BBQ-en maar ook voor de gewassen is het prettig om niet steeds aan de felle zon blootgesteld te worden. Als het gaat waaien of regenen berg je het doek eenvoudig weer op in de tuinkast. Je kunt hier trouwens ook een haak op monteren om het doek aan te bevestigen!
5. Bescherm de bodem
Voorkom dat de aarde uitdroogt door er een laag overeen te leggen die verdamping tegengaat. Mulchen is een uitstekende manier om de bodem te beschermen op een natuurlijke wijze. Je houdt zo de bodem vochtig in de zomer en beschermt planten tegen kou in de winter. Als je een flinke grasmat hebt kun je een mulchmaaier aanschaffen waarmee je zelf verse mulch kunt maken.
6. Koop een regenton
Dat er drinkwater door ons toilet stroomt is op zich al een extravagante luxe in ons land, dat we ook nog eens dit water met hectoliters over ons gazonnetje spuiten is verspilling ten top. Plaats een ouderwetse regenton in de voor- en achtertuin en vang hier regenwater in op. Direct van de dakgoot of een terrasoverkapping. Met een tuinslang en waterpomp kun je dit water gebruiken op droge dagen, let wel op met ongedierte en sluit de ton goed af.
Maak jouw tuin niet alleen winterhard maar ook zomerhard met de tips op deze pagina. Zo geniet je van een mooie, groene en gezonde tuin tijdens de volgende hittegolf.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!