7 tips voor het tuinieren tijdens een hittegolf
In de tuin werken kan heel ontspannend zijn, maar tijdens een hittegolf houd je liever je hoofd koel. Toch hebben planten tijdens extreme periodes soms wat extra verzorging nodig, hier zijn 7 tips om tuinieren tijdens een hittegolf draaglijk te houden.
Tuinieren tijdens een hittegolf
1. Zoek de schaduw op
Ga niet in de volle zon werken. Dit is slecht voor je huid, en kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Wacht liever tot er voldoende schaduw is, dat werkt toch een stuk prettiger. Werk in de ochtend, of juist in de avond, en doe in de middag rustig aan. Een hardhouten tuinkast biedt beschutting aan de schaduwzijde, binnen kan het wel flink opwarmen. Dit geldt uiteraard ook voor een schuurtje in de tuin.
2. Breng schaduw in de tuin
Er zijn nog meer manieren om jezelf en al het plantenleven te beschermen. Door een schaduwdoek te plaatsen bijvoorbeeld, of een andere tijdelijke vorm van beschutting neer te zetten. Voor een hardhouten bloembak kun je vrij eenvoudig een overkapping maken, wat de bloemen zal beschermen tegen de felle zon en uitdroging van de bodem. Doeken zijn eenvoudig te plaatsen, te verplaatsen en weer te verwijderen. Kies altijd voor lichtgekleurde materialen omdat lichte kleuren zonlicht weerkaatsen. Onder een zwart doek wordt het juist enorm heet.
3. Hydrateren voor jezelf en de tuin
Zonder water zouden we niet kunnen bestaan. Vocht is zowel voor mensen als voor planten van belang. Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, en geef ook de planten water. Het beste tijdstip is in de ochtend. In de middag zal het meeste water verdampen wat een verspilling is van het water, in de avond nemen planten minder water op. Die natte plekken kunnen dan weer voor schimmels en rotting zorgen.
4. Water bij de wortels
Er zijn planten met gevoelige bladeren. Als je van bovenaf water spuit, dan kunnen deze planten ziek worden. Het is dan beter om zo laag mogelijk aan de grond water te geven onder het bladerdek, zodat het terecht komt bij de wortels. Met een irrigatiesysteem kun je dit goed regelen. Mocht je een dergelijk systeem niet in huis hebben, dan zou een (oude) tuinslang met kleine gaatjes een oplossing kunnen zijn. Houd een beetje in de gaten hoe ver de kraan geopend is, zo heb je een idee van het aantal liters dat je verbruikt. Beter nog; installeer een watermeter op de kraan zodat je precies weet wat er door de slang gaat,
5. Train jouw planten
Uitdrogen is natuurlijk niet de bedoeling, je kunt planten wel ‘zomerhard’ maken door ze minder vaak water te geven, maar slechts af en toe flink te doorweken. Dan groeien de wortels dieper in de grond met als gevolg dat ze sterker en meer resistent worden. Sterke planten met stevige wortels kunnen veel meer verdragen dan fragiele plantjes die er met een kleine wisseling in klimaat al de brui aan geven. Je kunt uiteraard ook kiezen voor planten die goed gedijen in een tropisch klimaat zoals vetplanten of een olijfboom.
6. Niet meer water, maar meer schoffelen
Haal de schoffel uit de tuinkast voordat je de gieter pakt, want schoffelen zorgt ervoor dat water daadwerkelijk terecht komt waar het hoort; bij de wortels van de plant. Gieten heeft weinig zin als het aan de oppervlakte blijft en niet kan doordringen in de droge bodem. Schoffelen kan een arbeidsintensief karwei zijn, doe het regelmatig zodat de aarde niet keihard wordt, en slijp indien nodig de schoffel zodat het blad eenvoudig door de verharde oppervlakte kan komen.
7. Draag de juiste kleding
Linnen is een zeer goed ademend materiaal, en witte kleding reflecteert zonlicht beter dan zwarte kleding. Smeer jezelf goed in met zonnebrandcrème, ook onder de kleding. Draag bij voorkeur UV-werende kleding, normale materialen laten nog steeds zonlicht door. Een pet is goed om je schedel tegen de zon te beschermen, maar zorgt er ook weer voor dat jouw hoofd geen warmte kan afvoeren. Teenslippers kunnen heel aangenaam aanvoelen, let wel op met stekels en scherp tuingereedschap. Stevige schoenen zijn echt wel veiliger tijdens het tuinieren.
Heel belangrijk; stel je eigen gezondheid altijd boven de staat van je plantjes. Liever een gele grasmat dan een zonnesteek. Zorg goed voor jezelf deze zomer, en houd je hoofd koel!
Heb je vragen of suggesties naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op!