Makkelijk moestuintje voor kinderen in 7 stappen
Je vindt het zelf heerlijk om te tuinieren, maar hoe overtuig je kinderen of kleinkinderen dat planten verzorgen een enorm leuke activiteit is? Je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen, zorg er wel voor dat het ook écht leuk is voor de kinderen. Anders haken ze snel af, en dat zou jammer zijn. Met dit stappenplan geef je een nieuwe generatie groene vingers! In dit artikel 7 tips voor een makkelijk moestuintje voor kinderen.
Waarom kinderen een eigen moestuintje geven?
Naast een leuke bezigheid voor kinderen is een moestuin ook heel leerzaam. Ze leren razendsnel namen van planten, bloemen en gewassen, ze leren welke ingrediënten er in de dagelijkse maaltijd zitten en waar ze vandaan komen, én ze leren ook wat meer geduldig te zijn. Want resultaat kan even op zich laten wachten. Het kan ook de weerstand van kinderen verhogen, en allergieën op latere leeftijd helpen te voorkomen. Wroeten in de aarde is gezond voor lichaam en geest, het kan een overactief kind rust en focus geven. Kortom; er zijn enorm veel positieve redenen om ieder kind een eigen moestuintje te geven.
Makkelijk moestuintje voor kinderen:
1. Begin zo jong mogelijk
Zelfs een baby mag al wroeten in het zand. In dit geval moet het uiteraard wel heel schone aarde zijn, want er kan een handje in de mond gaan. Voor je begint met echt tuinieren laat je een klein kind wennen aan spelen in de zandbak. Geef ze hun eigen set kindveilig gereedschap om lekker mee te ravotten. In plaats van echt groente en fruit, kun je om te beginnen ook kunststof speelgoed voedingswaren inzetten als voorbeeld.
2. Een tuintje voor ieder kind
Hoewel leren samenwerken belangrijk is voor een kind, wil je ook eigen verantwoordelijkheid stimuleren. Wanneer er meerdere (klein)kinderen zijn geef je ze allemaal hun eigen tuintje. Dit kan een lapje grond zijn, een hardhouten bloembak is écht ideaal. Dan heeft ieder kind een eigen vaste stek waar ze trots op kunnen zijn. Ook kunnen ze kiezen voor andere planten, groenten of fruit om te kweken. Je geeft een tweeling ook niet één knuffel om te delen, gun ze ook hun eigen moestuintje.
3. Zorg voor een gecontroleerde omgeving
Deze stap kun je op meerdere manieren interpreteren, en ze zijn allemaal juist. Gecontroleerd betekent bijvoorbeeld veilig. Zorg dat er geen gevaarlijke elementen aanwezig zijn zoals giftige stoffen, gevaarlijk ongedierte of gereedschap waar ze nog niet aan toe zijn. Wanneer je een tuintje niet afbakent kunnen insecten makkelijk overstappen, wat voor niemand goed is. Ook hier doet een bloembak wonderen, want bij een muurtje of omheining staat de bodem nog steeds in contact met de rest van de tuin.
4. Snel resultaat houdt kinderen enthousiast
Dat het eventjes duurt voordat een zaadje uitgroeit tot volwassen plant begrijpt een klein kind ook wel. Maar weken of maanden wachten tot er een beetje groen te zien is werkt demotiverend. Sla, radijsjes en diverse kruiden groeien als … kool! Zorg dat er steeds iets nieuws te zien is om het interessant te houden. Kweek niet één gewas maar kies meerdere planten met afwijkende eigenschappen die wel in dezelfde aarde kunnen groeien. Mocht er een gewas toch niet lekker groeien dan is de teleurstelling niet zo groot, omdat andere planten wel prachtig tot bloei komen!
5. Lekker snoepen uit eigen moestuin
Bespreek met het kind wat ze leuk vinden om te verbouwen. Dit kunnen kleurrijke bloemen zijn, maar groenten en fruit zijn uiteraard ook niet te versmaden. Wanneer een kind letterlijk de vruchten kan plukken van zijn of haar eigen werk, is dit misschien nog wel mooier dan een bloem die tot bloei komt. Een combinatie van decoratieve bloemen en eetbare gewassen is uiteraard ook mogelijk. Je zou bijvoorbeeld een hardhouten bloembak voor ‘mooi’ en nog één voor ‘lekker’ kunnen inrichten. Snacktomaatjes, komkommers, wortels en radijsjes zijn kleurrijk en presteren goed. Fruit duurt vaak wat langer, de resultaten kunnen wel verrukkelijk zijn.
6. Tuinieren is teamwerk
We gaven al eerder aan ieder kind een eigen moestuintje te geven, dit betekent niet dat ze alles alleen moeten doen. Integendeel, samenwerken met broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes, papa of oma; het mag allemaal! Zolang het kind maar de baas blijft over zijn of haar eigen tuintje is samenwerken enorm leuk! Leg ook uit wat er gebeurt, waarom en welke mogelijkheden er zijn. Licht een tipje van de sluier op, maar ga niet precies vertellen wat er gaat gebeuren. Verrassing is namelijk een groot deel van het plezier.
7. Maak gebruik van moderne middelen
Moestuinen voor kinderen worden vaak ingezet om ze dichter bij de natuur te brengen. Tuinieren wordt als tegenpool van het digitale tijdperk aangeboden. Dit hoeft helemaal niet, en maakt het alleen maar ongemakkelijk. Maak juist gebruik van computers en apps om informatie op te zoeken, om foto’s te maken of om spelletjes te spelen die inspiratie opwekken. Er zijn veel computerspellen waarbij je een moestuin moet bijhouden, zelfs Mario springt op paddenstoelen.
Met deze zeven stappen laat je ieder kind genieten van tuinieren, net zoals de ouders en grootouders dit ook doen! Vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op!