Rugklachten door tuinieren? Niet langer met deze 9 tips!
Eerst hard werken tot aan je welverdiende pensioen, en dan merken dat je lichaam geen zin meer heeft in mountainbiken, basejumpen of trampoline springen. Zelfs als je rustig in de tuin wilt werken sputtert je ruggengraat tegen. Oud genoeg om te stoppen met werken, maar te oud om te genieten van het leven? Zeker niet, met deze negen tips voorkom je rugklachten door tuinieren, ongeacht je leeftijd.
Veel rugklachten door tuinieren
Hierboven schetsen we een voorbeeld van een gepensioneerde persoon met groene vingers, maar ook jongere liefhebbers van een mooie tuin kunnen last krijgen van rugklachten. De posities die je moet innemen, en de bewegingen die je zult maken, kunnen belastend zijn voor de wervelkolom en het gehele lichaam. Ergonomisch werken geldt niet alleen op de werkvloer, maar ook in de tuin. Voorkom tijdelijke en chronische rugklachten met deze tips om verantwoord te tuinieren.
9 tips om rugklachten door tuinieren te voorkomen
1. Oefeningen voor je aan de slag gaat
Net zoals je voor een marathon je spieren moet opwarmen, geldt dit ook voor tuinieren. Met enkele oefeningen maak je de spieren los, Tai Chi en Yoga kunnen daarnaast ook mentaal zeer rustgevend zijn. Het is hierbij de bedoeling om de spieren los te maken, niet om ze uit te rekken. Stretchen is namelijk niet goed voor de spieren, dit kan het spierweefsel juist schade toebrengen.
2. Verticaal tuinieren
Minder bukken betekent minder spanning op de rug. Daarom is het verstandig om plantenbakken op hoogte te hangen, of een hardhouten bloembak te plaatsen die je zonder te bukken laat werken. Een verticale tuin ziet er ook prachtig uit, met planten op ooghoogte in plaats van aan je voeten. Een oppottafel is ook enorm handig om bij de hand te houden.
3. Houd je rug recht
Wanneer je toch even aan de grond moet zijn, ga dan op je knieën zitten in plaats van diep door te buigen. Houd je ruggengraat zo recht mogelijk tijdens de handelingen. Er zijn speciale matjes om met je knieën op te rusten, eventueel kun je een stoel of ander object naast je plaatsen om weer eenvoudig overeind te komen.
4. Gereedschap met lange steel
Zorg dat het gereedschap voorzien is van een steel waarmee je rechtop kunt blijven staan. Dit kan een lange steel zijn, of een telescopisch model dat je kunt instellen op het gebruik. Zo kun je alle planten bereiken, laag of hoog, en hoef je minder vaak te bukken of te strekken. Er zijn gereedschappen met optionele steel verkrijgbaar, die kun je voor meerdere toepassingen gebruiken.
5. Scherp gereedschap werkt beter
Een oude schoffel of spade kan bot worden, zorg dat je het gereedschap scherp houdt. Je zult direct merken dat het werk in de tuin veel lichter wordt, omdat je nauwelijks kracht hoeft te zetten. Let wel op met kinderen die een handje komen helpen, en geef ze eigen gereedschap dat veilig is om mee te werken.
6. Verticaal opbergen
Een houten tuinkist is praktisch, een hardhouten tuinkast is ideaal. In plaats van gereedschap en andere toebehoren in een kist te leggen, kun je al het materiaal op exact de juiste hoogte leggen of hangen. Tuinkasten kunnen op maat worden gemaakt, geheel naar de voorkeur van de gebruiker. Ook de plaatsing is zeer flexibel, wat naast ergonomie ook een positieve invloed heeft op het aanzicht van de tuin.
7. Draag een gereedschapsriem
Met een ‘tool belt’ zul je nooit meer hoeven te bukken om een snoeischaartje op te pakken, of een ander klein object te zoeken tussen de bladeren. Je kunt dit soort riemen bij tuincentra of doe-het-zelf zaken kopen, of ontwerp zelf je eigen riem. Met snoeien zul je hier veel voordeel aan beleven.
8. Neem voldoende rust
Tuinieren moet ontspannend zijn, het is geen topsport. Na iedere klus neem je even een pauze, en geniet je van het werk dat je hebt verricht. Zet een kruk neer waar je goed op kunt zitten, bij voorkeur naast de tuinkast, zodat je ook lekker koel in de schaduw kunt plaatsnemen. Drink ook voldoende water tussendoor, je kunt snel uitdrogen tijdens de werkzaamheden.
9. Doe niet alles alleen
Je hoeft zware karweien niet altijd zelf uit te voeren. Vraag gezinsleden, familie of vrienden om een handje te helpen. Dat is nog gezellig ook! Samen tuinieren in de buitenlucht is heerlijk om te doen, en vele handen maken licht werk.
Maak van tuinieren een lust, niet een last, door rekening te houden met je rug.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!