Tuin verharden, wat is de beste manier?
Een hardhouten tuinkast of schuur brengt een behoorlijk gewicht met zich mee. Het is niet verstandig om een dergelijke constructie zomaar op los zand of een grasveldje te plaatsen vanwege de kans op verzakking. Niet alleen zal een huisje langzaam maar zeker op de toren van Pisa gaan lijken, ook kunnen scharnieren uit hun gelid raken waardoor de deur niet meer geopend kan worden. Er is dus een solide basis nodig. Naast een solide tuinkast of bijvoorbeeld een hardhouten bloembak zijn er uiteraard ook andere redenen om de tuin te verharden. Denk aan een terras of looppad. De tuin verharden, wat is de beste manier?
Liever niet de hele tuin verharden
Laten we beginnen met het advies om niet de gehele tuin te verharden. Dan kan neerslagwater niet voldoende wegvloeien wat voor overlast zorgt. Is het niet bij jou thuis dan kan het voor problemen zorgen bij de gemeentelijke afvoer of bij de buren. Hoewel er geen ‘harde’ regels zijn voor verharding bij huur- of koopwoningen wordt aanbevolen om voldoende onverhard terrein over te laten zodat de natuurlijke afwatering niet verstoord wordt. Met ‘half verharden’ kun je mogelijke wateroverlast vermijden, lees verder voor meer informatie over dit onderwerp.
Tegels
Dit is en blijft een populaire vorm van bestrating. De meeste stoepen in Nederland bestaan uit tegels. Je zult vast wel eens een losse tegel zijn tegengekomen op het trottoir. Een veelvoorkomende oorzaak is de wortelgroei van grote bomen in de omgeving, die kunnen tegels omhoog drukken. Houd hier rekening mee als je zelf in een bosrijke omgeving woont of als je een grote boom in de tuin hebt staat.
Tegels zijn zwaar, maar relatief eenvoudig te vervoeren en leggen. De bodem moet wel goed voorbereid worden. Denk aan egaliseren en aandrukken wat met speciale apparatuur wordt uitgevoerd. Deze apparaten kun je huren, of besteed het uit aan een tuininrichting professional. Op de zwarte aarde wordt vervolgens een laag geel zand gestrooid om verzakking te voorkomen. Door de betegeling af te laten lopen kan neerslagwater wegvloeien, de rest sijpelt tussen de voegen door.
Beton
Een tuin vol beton storten is zeker niet de meest ecologische oplossing, als basis voor een schuur of hardhouten tuinkast is het wel degelijk een goede optie om beton te gebruiken. Met beton in vloeibare vorm heb je de meeste vrijheid in de vorm en het is ook mogelijk om hoogteverschillen aan te brengen voor een organische uitstraling. Als fundering kun je een betonplaat laten plaatsen. Het heeft voor deze toepassing de voorkeur om de plaat exact op maat te maken, dus aansluitend op de bebouwing. Anders kan er neerslagwater op de randen blijven liggen wat hout kan aantasten. De betonplaat kan ook het beste iets hoger liggen dan het omringende gras of zand.
Hout
Een terras, patio of veranda kun je plaatsen op basis van houten planken. Je zult hiervoor een zwevende constructie moeten maken zodat de planken niet direct op de bodem komen te liggen. Daarbij moet er voldoende ventilatie mogelijk zijn om houtrot te voorkomen. Hoewel hout een lange levensduur heeft moet je wel regelmatig wat onderhoud verrichten. Denk aan losliggende bladeren opruimen om vochtophoping en ongedierte te voorkomen en aanslag zoals mos verwijderen. Schuren en beitsen zal ook van tijd tot tijd nodig zijn. Als je hardhout goed verzorgt dan zul je daar heel lang plezier van hebben.
Zwevend terras
Zowel tegels als betonplaten kunnen net zoals een houten terras boven de bodem geplaatst worden. Dit wordt een ‘zwevend terras’ genoemd. Onder de tegels of betonplaat worden steunen geplaatst. Dit kunnen zakjes met cement zijn of verstelbare steunen. Die laatste optie is wel duurder, het voordeel is dat je met verstelbare steunen de verharding perfect waterpas kunt leggen en houden.
Onder het zwevend terras bevindt zich aarde, als de waterafvoer goed is uitgevoerd kan water eenvoudig in de bodem dringen waarmee wateroverlast niet aan de orde is. Je zult wel rekening moet houden met mogelijke groei van onkruid. Met een betonplaat zonder voegen kunnen er geen planten doorheen groeien, met tegels zonder voegen is dit wel een risico. Een worteldoek kan in dat geval uitkomst bieden, dit kan wel van invloed zijn op de afwatering.
Half verharden
Dan is er nog de mogelijkheid om delen van de tuin half te verharden. Dit is geen optie voor een tuinkast of schuur maar kan wel zeer geschikt zijn om paden aan te leggen in de tuin. Je kunt bijvoorbeeld een pad maken van zand, kiezels, grind of bedekt met houtsnippers of boomschors. Cacaodoppen zijn ook mogelijk, al kunnen deze glad worden en in droge periodes kunnen de doppen wegwaaien. Met een verhoogde border kun je een strak pad aanleggen waardoor de verharding netjes op z’n plaats blijft.
Met een combinatie van verharden, half verharden en niet verharden kun je een mooie tuin inrichten die praktisch én ecologisch verantwoord is.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!