Tuinen zonder beperking
Lang niet alle parken en tuinen zijn rolstoelvriendelijk. Dat is uiteraard heel jammer, maar niet altijd te voorkomen. Een bospad kan niet zomaar geëgaliseerd worden, en boomwortels die aan de oppervlakte komen kunnen een flinke drempel opwerpen voor iemand die er niet overheen kan stappen. Tuinieren zonder beperking is gelukkig wel mogelijk, op deze pagina hebben we een zestal handige tips verzameld voor tuinen zonder beperking.
6 tips voor tuinen zonder beperking
1. Rolstoel toegankelijk? Beton kan de oplossing zijn.
Wanneer een bewoner aangewezen is op een rolstoel is er behoefte aan een vlak pad. Grote tegels zijn dan een optie, een grindpad is minder geschikt. Met een pad van beton kun je een route in de tuin maken die langs de planten gaat. Daarbij zorg je ervoor dat je vanaf het pad ver genoeg kunt reiken. Denk aan een kronkelpad, zodat je overal bij kunt. Ter inspiratie kun je het ontwerp van een attractie als de Fata Morgana in de Efteling nemen, of een spookhuis op de kermis. Zo’n pad draait en kronkelt om de illusie te wekken van een veel groter oppervlak. Zorg dat het pad breed genoeg is om te kunnen draaien, en breng een border aan, zodat je niet van het beton in het zand terecht komt.
2. Slecht ter been? Houd alles binnen handbereik.
Steeds op en neer naar de schuur lopen kan veel energie kosten. Met een opbergruimte centraal in de tuin kun je direct een hark of schoffel tevoorschijn halen. Dit kan een standaard tuinkist zijn, voor een meer permanente oplossing kun je investeren in een hardhouten tuinkast. Dat is niet alleen praktisch in gebruik, het heeft ook een decoratieve waarde. Zet een krukje ernaast om even bij te komen, of een zaagbank, zodat je lekker kunt klussen in de tuin.
3. Weinig energie? Kies voor onderhoudsvriendelijk.
Tuinieren is een prachtige hobby, maar als je na enkele handelingen doodmoe bent, dan kun je er niet echt meer van genieten. Kies dan bijvoorbeeld voor winterharde planten die hun bladeren niet verliezen. Of gewassen die relatief langzaam groeien. Dit kan je enorm veel onderhoud besparen, terwijl de tuin er toch netjes uit blijft zien.
4. Moeite met bukken? Organiseer verticaal.
We zijn het enige zoogdier dat langdurig rechtop kan lopen, dit eist wel zijn tol op onze ruggengraat. Bukken wil in de loop der jaren niet altijd meer zo lukken. En plantjes worden juist vaak heel laag geplant. Denk ook eens in de hoogte, bijvoorbeeld door een hoge hardhouten bloembak te plaatsen. Of werk met plateaus van verschillende hoogte, zoals de rijstvelden in Azië aangelegd worden. Hangplanten of bloempotten tegen de schutting brengen direct een natuurlijke sfeer naar de tuin, en je hoeft voor onderhoud niet te bukken. Een verticale tuininrichting brengt ook diepte in de tuin.
5. Geen zicht? Ga voor aroma!
Laten de ogen te wensen over? Of je nu volledig blind bent, of slechtziend, je hebt niet veel aan een mooie tuin wanneer je deze niet kunt waarnemen. Veel bloemen en planten verspreiden een sterk aroma, soms heerlijk maar niet altijd. Kies daarom gewassen uit op geur, niet alleen op uiterlijk. Zo kun je zoete geuren kiezen, fris met wat zuur of zeer aromatisch met kruiden en specerijen. Het is ook een tip om bordjes met braille te plaatsen, zodat een tuinier met een visuele beperking precies weet welke plant het betreft.
6. Geheugenproblemen? Keer terug naar vroeger.
Veel dementerende senioren voelen zich nogal eens eenzaam en alleen. Ze glijden weg in een wereld waar de puzzelstukjes niet meer goed in elkaar passen. Vooral herinneringen van vroeger bieden dan steun. Stond er vroeger in het ouderlijk huis een pruimenboom? Plaats die in de tuin. Heeft de bewoner het vaak over die mooie zonnebloemen die vroeger in het veld stonden? Plaats ze in de tuin en laat ze even terugkeren naar vroeger. Het brein kent vele ‘ankerpunten’ die bij dementerende personen sterke gevoelens kunnen oproepen.
Tuinieren als therapie
We spreken niet voor niets van “achter de geraniums” zitten. Bloemen en planten maken ons vrolijk. Met een tuin die afgestemd is op de behoeften én mogelijkheden van de bewoner, bied je de mogelijkheid om verder te gaan dan een bloempot voor het raam. Er gaat een therapeutische werking uit van een mooie tuin. En is er echt geen mogelijkheid voor groen? Dan kun je nog altijd een Japanse tuin overwegen, met een grindbak waar je met een harkje vormen in kunt maken. Je zult alle zorgen even vergeten, want geluk en liefde zijn de beste medicijnen!
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, neem dan gerust contact met ons op!