6 tips voor een schone tuin in de herfst
De bladeren vallen weer, we worden omringd door de mooiste herfstkleuren. Geel, oranje, bruin, dat ziet er toch prachtig uit? Helaas is die deken van herfstbladeren niet altijd even aangenaam. Op deze pagina bekijken we de voordelen van bladeren in de tuin, de nadelen en de beste manier om hiermee om te gaan. Hier volgen 6 tips voor een schone tuin in de herfst!
Mooi gezicht, of op je gezicht?
Dat ziet er toch wonderbaarlijk uit, al die kleuren in de tuin? Helaas liggen de bladeren ook op het looppad, en na een regenbui wordt het al snel een gladde en gevaarlijke situatie. Daarom is het verstandig om bladeren te verwijderen voordat ze hinder veroorzaken. Ze bieden ook beschutting voor ongedierte en ophopend vocht. Zo kan een vlonder beschadigd raken zonder dat je het ziet. Dit geldt eigenlijk voor alle natuurlijke materialen in de tuin zoals houten meubilair of een hardhouten tuinkast. Daarbij zijn met name zachtere houtsoorten gevoelig voor vocht en ongedierte, toch zal op den duur ieder houttype aangetast worden. Let vooral op de fundering en basis van objecten, daar wil je het droog houden met voldoende ventilatie.
6 tips voor een schone tuin in de herfst
1. Handen uit de mouwen
Wacht niet tot de hele tuin vol ligt met bladeren. Niet alleen zal het dan een flink karwei worden, je weet niet wat er zich allemaal afspeelt onder het bladerdek. Maak er een dagelijks ritueel van om eventjes de bladeren bij elkaar te harken, dan ben je snel klaar.
2. Alles bij de hand
Je kent uiteraard al de voordelen van een hardhouten tuinkast in de tuin. Of niet? Je kunt al jouw favoriete gereedschap ophangen in de tuinkast, en snel tevoorschijn halen zonder te bukken of de schuur overhoop te halen. Het beste gereedschap is waardeloos als je moet zoeken, of als het ligt te roesten in de tuin. Een tuinkast van hardhout is het hele jaar rond een stukje tuindecoratie waar je op kunt rekenen.
3. Plaats een bladkorf
Veel gemeenten hebben openbare bladkorven staan om bladeren gratis in te deponeren. Je kunt alvast een begin maken met een eigen bladkorf in de tuin. Met enkele paaltjes en kippengaas zet je snel een tijdelijke bladkorf neer. Of je koopt een kant-en-klaar bladkorf in de winkel. Wil je de bladeren snel kunnen afvoeren? Kies dan voor een grote herbruikbare zak om de bladeren of ander (tuin)afval in te bewaren. Daarmee ga je eenvoudig naar een openbare bladkorf zodat jouw afvalbak niet overvol raakt. Let op dat je in openbare korven alleen bladeren mag gooien, takken en andere zaken mogen niet hierin gedeponeerd worden.
Heeft jouw gemeente geen bladkorven voor inwoners? Doe navraag bij de gemeente of start een petitie om dit voor elkaar te krijgen. Bladeren zijn niet beperkt tot eigen tuin, samen kun je overlast voorkomen.
4. Maak er compost van
Die bladeren zijn eigenlijk geen afval, de natuur werkt circulair. Bladeren breken af en zullen weer als plantenvoeding dienen. Dit is wel een proces dat enige tijd zal duren, met een compostbak achter in de tuin kun je de natuur rustig laten werken. Bladeren hebben als bijkomend voordeel dat ze niet zo stinken als met groente en fruit afval het geval is. Je zult wel geduld moeten uitoefenen voordat het bruikbare compost is geworden.
5. Houd rekening met de omgeving
Als je zelf één of meerdere bomen hebt staan, dan kunnen de buren ook genieten van die fraai gekleurde bladeren. Maar hebben ze ook last van deze cadeautjes die op hun gazonnetje dwarrelen? Iedereen die ooit een televisieprogramma met Mr. Frank Visser heeft gezien kent de problemen met bomen, erfgrens en dat soort zaken. Als er veel bladeren bij de buren in de tuin terechtkomen is het een goed idee om even te vragen of ze daar last van hebben. Bied eventueel aan om samen de boel op orde te brengen. Beter een goede buur dan een verre vriend, laat kleine irritaties niet hoog oplopen.
6. Kies voor wintergroen
Heb je geen zin in al die bladeren in de tuin? Je kunt natuurlijk ook planten en bomen in de tuin plaatsen die hun bladeren niet verliezen. Je hebt geen invloed op je omgeving, je kunt wel je eigen tuin zo groen mogelijk houden. Als je echt geen blaadje in de tuin wilt krijgen dan zou je een net van schutting tot schutting kunnen ophangen, maar dat is wel een behoorlijk vergaande oplossing.
In de herfstperiode liggen depressies ook op de loer. Tuinieren kan dan ontspanning bieden voor je lichaam en geest.
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op!