Houtrot voorkomen met deze 5 tips

Zodra bomen geveld worden en worden verwerkt tot prachtige producten van hout, liggen er diverse gevaren op de loer. Houtrot behoort tot de meest voorkomende problemen van houten objecten in de buitenlucht. Dan hebben we het over houten kozijnen, hardhouten tuinkasten of bijvoorbeeld tuinmeubilair van hout. Er bestaan verschillen tussen hardhout van loofbomen of zachthout van naaldbomen, maar iedere houtsoort die buiten gebruikt wordt kan schade ondervinden van de diverse elementen in de natuur. Het is een veelvoorkomend probleem, hoe kun je houtrot voorkomen?

Houtrot voorkomen

1. Wat is houtrot?

Met houtrot bedoelen we het verweren van hout door invloed van lucht en water. Een vochtige omgeving stimuleert schimmelgroei, deze schimmels breiden zich steeds verder uit wanneer ze onbehandeld blijven. Er bestaan verschillende vormen van houtrot waaronder droogrot of bruinrot. De benamingen verschillen op basis van het soort aantasting. Zo zijn er zwammen die zich nestelen op het object, of schimmels die de cellulose in het hout afbreken.

2. Drogen is het beste middel tegen houtrot

Hout dat vochtig blijft is vatbaar voor aantasting, zorg er dus voor dat hout zo droog mogelijk blijft. Dit kan met door het hout te bewerken met verf, lak of beits. Impregneren is ook een manier om vocht voor een langere tijd uit de houtnerven te houden. Wind speelt ook een belangrijke rol bij het droog houden van houten meubilair of bijvoorbeeld een hardhouten bloembak. Zorg daarom voor voldoende ventilatie door een bloembak op een verhoging te plaatsen waar lucht aan de basis doorheen kan waaien.

3. Let op met hout op het zuiden en westen

Vooral hout dat op het zuiden en/of westen gericht staat heeft de hoogste kans om houtrot te ontwikkelen. Eerst zal het zonlicht de lak op het materiaal aantasten, vervolgens kan neerslag het hout vochtig maken. Dit kun je bijvoorbeeld goed zien aan een hardhouten tuinkast die los van een schutting staat in het midden van de tuin. Deze kast zal niet gelijkmatig veroudering en slijtage vertonen. Bij zachte houtsoorten zal dit proces nog sneller verlopen.

4. Van kwaad tot erger

Wanneer hout eenmaal is aangetast is door vocht en schimmel, ontstaat er een zwakke plek waar ongedierte zich graag nestelt. Zo kunnen insecten als de bonte knaagkever het bont maken door aan het hout te knagen. De oorzaak van houtrot is in dit geval schimmel, de kever werkt vrolijk door. Dit proces gaat zelfs door wanneer de schimmel door uitdroging inactief is geworden.

5. Hout repareren met epoxy

Wanneer houtrot geconstateerd wordt, is het van belang om de aangetaste delen zo snel mogelijk onschadelijk te maken. Dit betekent in de meeste gevallen verwijderen van de rottende delen, om het gezonde hout daaromheen te beschermen. Anders zal de rotting door blijven gaan tot alles is ‘opgevreten’. Na verwijdering kunnen de beschadigde delen opgevuld worden met een epoxy. Deze reparatiemiddelen hebben ongeveer dezelfde eigenschappen als echt hout, en kunnen na het drogen geschuurd en behandeld worden. Overschilderen kan de epoxy maskeren, bij blank hout staat het minder aantrekkelijk.

Conclusie

Voorkomen is beter dan genezen, zorg daarom goed voor houten voorwerpen in de tuin. Denk aan impregnatie, beitsen en schuren. Bij aantasting dien je zo snel mogelijk het aangetaste deel te verwijderen en op te vullen. Anders zal de rest van het hout ook aangetast worden. Mocht wegkappen en vullen geen optie zijn, dan is het in een aantal gevallen ook mogelijk om een deel weg te zagen en dit te vervangen met een nieuw stuk hout. Dit komt regelmatig voor bij kozijnen. Informeer in dit geval bij de leverancier naar de mogelijkheden.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!