7 Lente tuin tips

7 Lente tuin tips

De paaseieren zijn gevonden en heerlijk opgepeuzeld, de koude dagen zijn voorbij, nu genieten we van een lekker lentezonnetje. Hoog tijd dus om de tuin voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Haal het gereedschap maar uit de tuinkast, en ga aan de slag om jouw tuin lenteklaar te maken! Met deze 7 lente tuin tips heb je geen excuus meer om binnen te blijven.

7 Lente tuin tips

1. Aarde omwoelen

De vorst is uit de bodem, en er liggen geen losse bladeren in de tuin. Dat is de ideale tijd om die hark en schoffel uit de tuinkast te halen en de aarde lekker om te woelen. Zo kan water beter door de aarde stromen, en er komt weer zuurstof in de grond. Daarnaast kun je de kleine wortels van het onkruid een halt toeroepen en de planten meer ruimte geven.

2. Gras maaien

tuin winterklaarHet kwik begint weer te stijgen, hoog tijd dus om de grasmaaier ook tevoorschijn te halen uit de tuinkast. Als er kale plekken in het gazon zijn ontstaan kun je die nu inzaaien en water geven. Zo krijg je een mooi, groen gazonnetje. Als je letterlijk de bui ziet hangen kun je direct graszaad zaaien, zo spaar je weer uit op water en de grasmat wordt mooi gelijkmatig bewaterd.

3. Tuintegels reinigen

Als je tuintegels hebt liggen met een groene aanslag, of de basis van cement waar de tuinkast op staat groen uitslaat, is dit de tijd om deze aanslag te verwijderen. Er zijn in de handel speciale middelen om groene aanslag te verwijderen, helaas zijn die niet altijd even goed voor de omgeving en voor het milieu. In veel gevallen werkt schoonmaakazijn erg goed, en het tast de omgeving niet zoveel aan. Met een 1-op-1 verhouding tussen schoonmaakazijn en water kun je de meeste tegels al mooi schoon krijgen.

4. Planten uit de tuinkast halen

Planten die niet winterhard zijn worden vaak in potjes in de tuinkast gezet om te overwinteren. Bij heel koude winters is dat niet voldoende, de temperatuur in de tuinkast daalt uiteraard ook mee. Toch kan het veel planten al voldoende bescherming bieden. Als de vorst echt uit de grond is kun je deze plantjes weer uit de tuinkast halen en in de tuin planten. Gebruik daarbij wat verse aarde met de juiste voeding.

5. Zaden zaaien in de tuin

7 lente tuin tipsVeel bloemen die later in de zomer pas gaan bloeien kun je aan het begin van de lente al zaaien. Zorg dat de bodem goed omgewoeld is, maak gebruik van potgrond met een goede Ph waarde en lees ook even de instructies. Zaden moeten op een specifieke diepte gezaaid worden, op een bepaalde afstand en houd ook rekening met de positie van de zon. Wanneer je even niet meer weet hoe de zon over de tuin trekt kun je de tuinkast als zonnewijzer gebruiken!

6. Let op de dieren

De vogels zijn weer terug van hun overwintering in een warm land. Dat klinkt prachtig natuurlijk, houd er wel rekening mee dat sommige vogels graag jouw nieuwe zaden opeten. Dat geldt ook voor slakken en insecten die zich vol overgave kunnen storten op jonge en gevoelige plantjes. Enerzijds kan het aantrekken van wilde dieren het ecosysteem in de tuin gunstig beïnvloeden, anderzijds kan het de ontluikende lente tuin flink overhoop halen.

7. Tuinmeubelen schoonmaken

Haal de tuinmeubelen van zolder of uit de schuur, en de kussens mogen weer uit de tuinkast tevoorschijn komen. Het kan verstandig zijn om die kussens en andere bekleding even te wassen en goed te drogen voordat je ze in gebruik neemt. Let ook goed op vochtplekken, schimmelvorming en ongedierte. Bij een tuinset die niet onder een overkapping staat kan een eenvoudige hoes voor de tuinset jouw meubels veel langer mooi houden.

Met deze 7 lente tuin tips kun je binnenkort weer genieten van een prachtige tuin vol kleur en leven! Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op!

Over de schrijver
Reactie plaatsen