7 Verticale tuin tips

7 Verticale tuin tips

Niet alle tuinen zijn groot, toch kun je met een beperkt aantal vierkante meters een prachtige tuin ontwerpen. Wanneer je een klein tuinoppervlak hebt kun je met een verticale inrichting het verschil maken, een tuin hoeft niet altijd beperkt te zijn tot een grasveldje en een laag bloemetjes perk. Met deze 7 verticale tuin tips kun je groots genieten van een kleine tuin.

7 Verticale tuin tips

Tip 1: Een tuinkast

Je wil tuingereedschap binnen handbereik houden, maar een schuur neemt te veel ruimte in. Met een hardhouten tuinkast kun je veel spullen kwijt met een minimum aan oppervlak. Je kunt een houten tuinkast op maat laten maken die perfect aansluit op de afmetingen van jouw tuin. Je kunt de tuin overal in de tuin plaatsen, bijvoorbeeld in een hoek zodat je al twee zijden minder in de tuin hebt staan.

Tip 2: klimplanten

7 verticale tuintipsDoor klimplanten in de tuin te laten groeien tegen een pergola of tegen de schutting kun je een prachtige verticale tuin inrichten. Je zou ook bogen in de tuin kunnen zetten waar je onderdoor kunt lopen voor een gang van bloemen. Zo kun je de groeirichting van de klimplanten ook goed sturen.

Tip 3: Verticale plantenkast

Dit soort kasten kun je in standaard afmetingen aanschaffen, je kunt deze ook zelf maken of net als een houten tuinkast op maat laten maken. Het is een soort appartementencomplex voor kleine planten met planken of kleine hokjes waar je allerlei kleine bloempotjes in kunt plaatsen. Als kruidentuintje zijn dit soort kasten ook zeer geschikt.

Tip 4: Hangende mandjes

Je kunt mandjes aan de schutting hangen of op andere plekken in de tuin. Dat zijn mooie decoraties die je ook eenvoudig kunt verplaatsen en vervangen. De planten staan niet in de volle grond waarmee je ook niet veel tijd hoeft te besteden aan het onderhoud van de tuin.

Tip 5: Sta tafel

In plaats van standaard tuinmeubilair kun je ook een sta tafel plaatsen met bijvoorbeeld een parasol. Dat bespaart je direct veel ruimte. Je kunt zo je eigen tuincafé inrichten, heel gezellig! Naast een parasol kun je ook gebruik maken van verticale verwarmingselementen voor de koudere dagen.

Tip 6: Bomen planten

Bomen willen de hoogte in, dat is ideaal voor een verticale tuin. Kies voor bomen met een smalle stronk en takken die op een zeker hoogte groeien om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte.

Tip 7: Schuttingtuin

7 verticale tuin tips

Je kunt ook een frame tegen de schutting hangen die je kunt beplanten. Je kunt er kort gras in planten voor een groen accent aan de schutting, of planten die niet zo hoog groeien. Overigens zijn er ook planten die netjes in een bocht naar boven groeien, dat ziet er heel bijzonder uit.

Maak de tuin optisch groter

Bij verticale tuinen moet je dus in de hoogte denken, dan wordt het vanzelf mooi. Wanneer je de ruimte optisch groter wilt laten lijken kun je ook rechthoekige tegels in de lengte leggen in plaats van vierkante tegels, dat geeft de tuin een langer aanzicht. Wanneer je de tuin achterin lichter maakt dan voorin lijkt de tuin breed uit te lopen. Je hoeft geen grassprietje meer te maaien en toch lijkt de tuin groter!

Hopelijk kun je aan de slag met deze 7 verticale tuin tips! Mocht je vragen hebben of interesse in een tuinkast, neem dan hier contact met ons op!

Over de schrijver
Marie
Door

Marie

op 10 Jul 2020

Ik heb ook gebruik gemaakt van klimplanten omdat onze tuin niet zo breed is. Ook hebben we al een verticale plantenkast aangeschaft. We zijn enkel nog op zoek naar de juiste tuinset die bij dit geheel past. Ik ga snel verder op zoek!

Vince
Door

Vince

op 28 Oct 2020

Klimplanten zien er erg leuk uit en zijn een goede keuze wanneer je tuin klein is, maar je deze groener wil maken. Ook verticaal tuinieren is slim. Zelf heb ik een tekening gemaakt waarop ik mijn wensen heb geschetst. Het resultaat gaat er leuk uitzien denk ik!

Reactie plaatsen