Geen schutting maar een haagbak

Geen schutting maar een haagbak

Een schutting is vooral bedoeld om twee tuinen van elkaar te scheiden. Een schutting wordt geplaatst op de erfgrens en biedt privacy voor de buren. Daarnaast kan een schutting ook een decoratieve functie hebben. Er zijn volop modellen en materialen om iedere tuin een prachtig kader te geven. Een haagbak heeft overeenkomstige functies, maar ook een aantal unieke kenmerken. Is een hardhouten haagbak een goed alternatief voor een schutting of kan het als aanvulling dienen? Op deze pagina bekijken we de mogelijkheden. Wil je een hardhouten haagbak bestellen? Ga dan direct naar de configurator op Hartholt Woodworks.

Geen schutting maar een haagbak

Wat is een haagbak?

Een haagbak is een soort bloembak, maar dan met een verticaal geplaatste achterwand. Die wand maakt haagbakken ideaal voor klimplanten. Zo ontstaat er een prachtige groene oase met je favoriete klimplanten, uiteraard is het ook mogelijk om andere planten in de bak te kweken. Een smakelijke moestuin bijvoorbeeld.

Wat zijn de voordelen van een haagbak?

  • Direct meer privacy in de tuin.
  • Planten kunnen niet buiten de bak wortel schieten.
  • Optioneel te verrijden met zwenkwieltjes.
  • Staat op eigen terrein.

Het is mogelijk om een hardhouten haagbak als een soort losse schutting te gebruiken, uiteraard kan deze bak ook elders in de tuin worden geplaatst. Als de tuin bijvoorbeeld een groot oppervlak heeft, dan kunnen haagbakken als scheiding dienen, een soort tussenwanden dus. Daarmee creëer je meerdere ruimtes in de tuin die je naar eigen voorkeur kunt inrichten. Voor iedere tuin zijn er zo unieke voordelen te bedenken.

1. Direct meer privacy in de tuin

Geen schutting maar een haagbak

Standaard is de gaasmat van een hardhouten haagbak van Hartholt Woodworks 2 meter hoog. Dit zorgt direct voor privacy en beschutting. De breedte is standaard 1,5 of 2 meter. Als je hier een tafeltje met een paar stoeltjes bij plaatst, heb je een prachtig beschut plekje om te genieten van de lunch. Haagbakken zijn dan ook populair bij horecagelegenheden en hotels om privacy op stijlvolle wijze te realiseren.

2. Planten kunnen niet buiten de bak wortel schieten

Met name klimplanten staan erom bekend dat de wortels zeer lang kunnen worden. Als de bewoners op één hoek van de straat een klimplant in de volle aarde planten dan geniet de rest van de straat er ook van, omdat de wortels geen onderscheid maken tussen de percelen. In een haagbak is dit geen probleem, bij Hartholt Woodworks is het mogelijk om een hardhouten haagbak te bestellen die reeds voorzien is van een worteldoek. Dan kunnen de planten geen wortel schieten en er komt geen onkruid van onderaf in de bak.

3. Optioneel te verrijden met zwenkwieltjes

Een haagbak van hardhout en een omvang van 2 x 2 meter is een flink en zwaar object. Daarmee is de vergelijking met een schutting eenvoudig te maken. Het is mogelijk om haagbakken te voorzien van zwenkwieltjes. Als de haagbak op een harde ondergrond zoals tegels of beton staat, dan kun je op ieder moment de positie veranderen. Een stukje verderop, 2 haagbakken tegen elkaar aan of in de richting van de zon voor beschutting. Als er planten groeien die meer of minder zonlicht nodig hebben, dan kun je de bak even draaien in de gewenste richting.

4. Staat op eigen terrein

Een schutting op de erfgrens is de verantwoordelijkheid van beide buren. Sommige huishoudens kiezen voor ieder een eigen schutting, of er worden onderling afspraken gemaakt wat betreft onderhoud en vervanging. Een haagbak wordt op eigen terrein geplaatst, dit betekent dat je aan niemand verantwoording hoeft af te leggen. Je kiest zelf voor de kleur, afwerking en het onderhoud zonder eerst ruggespraak te voeren met de buren. Ook dit is weer een groot voordeel voor restaurants en hotels die hun terras herkenbaar willen maken naar eigen inzicht.

Onderhoud van een hardhouten haagbak

Geen schutting maar een haagbak

Hardhout is een duurzaam product met een lange levensduur. Haagbakken van Hartholt Woodworks zijn daarmee onderhoudsvriendelijk. Het zijn wel objecten die het hele jaar door buiten staan, daarnaast groeien er uiteraard planten in en tegenop. Onderhoud van een hardhout haagbak is eenvoudig. Voer enkele malen per jaar een visuele inspectie uit. Zorg ervoor dat hout voldoende geventileerd wordt zodat houtrot geen kans maakt.

Een grijze sluier is normaal voor hardhout. Als je liever die diepe, bruine kleur behoudt, dan kun je periodiek de haagbak beitsen om de natuurlijke tint te herstellen. Die grijze sluier heeft geen invloed op de kwaliteit of duurzaamheid van het hout. Als er mos of groene aanslag ontstaat, reinig dit dan met een niet-agressief schoonmaakmiddel of met schuurpapier met een fijne korrel.

Hardhouten haagbak bestellen

Via de configurator op de website van Hartholt Woodworks kun je eenvoudig een hardhouten haagbak naar wens samenstellen. Heb je behoefte aan maatwerk? Neem dan contact op met ons team. We gaan geen enkele uitdaging uit de weg en hebben op iedere vraag een passend antwoord.


Over de schrijver
Reactie plaatsen