Help vogels de winter door

Help vogels de winter door

Als de dagen lengen, dan zal de winter strengen. Je kunt zelf de thermostaat hoger zetten, vogels die in Nederland overwinteren hebben deze luxe helaas niet. Je kunt veel doen om ervoor te zorgen dat vogels goed de winter doorkomen, denk aan een voorraadje vetbollen in je hardhouten tuinkast. Er zijn nog meer manieren om eenvoudig vogels te helpen om de koude periode te overbruggen. We hebben ze op deze pagina voor je op een rijtje gezet.

Voeding voor vogels in de winter

Natuurlijke voedselbronnen kunnen schaars zijn in de winter, dus het bieden van extra voeding is cruciaal voor vogels. Hier zijn wat uitgebreidere tips om vogels te helpen tijdens de koude maanden:

  1. Zaden: Zorg voor verschillende soorten zaden zoals zonnebloempitten, maïs, haver, en noten. Dit trekt een breder scala aan vogels aan. Met slechts één soort zaad zie je misschien alleen mussen verschijnen. Het spotten van meerdere vogelsoorten is juist zo leuk om te doen!
  2. Vetbollen: Maak of koop vetbollen gevuld met zaden, noten en vet. Deze zijn rijk aan calorieën en bieden een goede energiebron voor vogels. Als je ze zelf maakt, let dan goed op de ingrediënten en voorkom bederf van de producten. Je wilt de vogels natuurlijk niet ziek maken.
  3. Fruit: Snijd appels, peren of bessen en plaats ze op voederplatforms. Sommige vogels, zoals lijsters en merels, genieten van fruit in hun dieet. Je kunt hiervoor ook (gesneden) diepvries fruit gebruiken, dat is een praktische oplossing waar je zelf nagenoeg geen werk aan hebt.
  4. Pindakaas: Smeer ongezouten pindakaas op boomschors, dennenappels of speciale voederstations voor vogels. Zorg ervoor dat het pindakaas zonder xylitol is, aangezien dit giftig is voor vogels. Zelf pindakaas maken is overigens heel eenvoudig als je een blender in huis hebt.

Je kunt ook oud brood fijn snijden en als voer aanbieden. Leg geen complete sneetjes buiten, die kunnen vogels oppakken en meenemen. Dit levert meer rommel op dan het voeding oplevert. Voer kun je eenvoudig bewaren in je hardhouten tuinkast.

Water voor vogels in de winter

Help vogels de winter door

Uiteraard is ook water belangrijk. Om te drinken, maar ook om schoon te maken. Een vogelbad is hiervoor ideaal en het heeft ook nog eens een decoratieve waarde. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat vogels zich als een vis in het water voelen:

  1. Niet bevroren water: Installeer een ondiepe schaal met water of een vogelbad verwarmer om water ijsvrij te houden. Als er een verwarming in zit, dan moet je ook zorgen voor de juiste aansluiting en stroomvoorziening.
  2. Regelmatig verversen: Controleer regelmatig het water om ervoor te zorgen dat het niet bevriest. Vers water is essentieel, ook in koud weer. Een pomp om het water in beweging te houden scheelt al veel om vorst te voorkomen, het water blijft ook langer schoon.

Als het veel regent ververs dan ook het water. Regenwater kan vervuild zijn, hierdoor wordt het water snel vies.

Schuilplaatsen voor vogels in de winter

Je hoeft voor vogels geen villa te bouwen, met nestkastjes zijn ze al heel gelukkig. Waar moet je zoal rekening mee houden?

Help vogels de winter door

  1. Nestkastjes: Hang nestkastjes op met de juiste grootte en bescherming tegen weersinvloeden, zodat vogels beschutting hebben tegen kou en roofdieren. Als je katten in huis en de tuin hebt rondlopen, let dan extra goed op de bereikbaarheid van het nestkastje.
  2. Dichte struiken of heggen: Laat delen van je tuin onaangeroerd zodat struiken en heggen dichtbegroeid blijven. Dit biedt vogels bescherming tegen wind en kou. Struiken die in de winter hun bladeren behouden hebben de voorkeur.

Je kunt zelf nestkastjes maken, dat is heel leuk om te doen! Voor een degelijke tuinkast kun je beter aankloppen bij Hartholt Woodworks. Helaas leveren we geen nestkastjes, die zijn een maatje te klein voor ons gereedschap …

Meer tips om vogels de winter door te helpen

Zorg ervoor dat voederstations en nestkastjes veilig zijn voor vogels, zonder scherpe randen waar ze zich aan kunnen verwonden. Houd voederstations schoon om de verspreiding van ziektes te voorkomen. Reinig ze regelmatig met warm water en vermijd het gebruik van sterke reinigingsmiddelen. Zoek op welke vogels er in jouw omgeving zijn en welk voedsel zij het meest waarderen. Dit helpt je om de juiste soorten voedsel aan te bieden. Let op dat andere dieren zoals katten en ratten de vogels niet verstoren. Die kun je eventueel elders voer aanbieden, zodat ze elkaar niet in de weg zitten.

Door deze maatregelen te nemen, draag je bij aan het welzijn van vogels tijdens de wintermaanden en bied je hen een betere kans om de kou te doorstaan en gezond te blijven.

Heb je interesse in een hardhouten tuinkast? Neem dan gerust even contact met ons op, of kijk surf naar onze webshop.


Over de schrijver
Reactie plaatsen