Is er een tekort aan hout?

Is er een tekort aan hout?

Aan het einde van 2020 dachten we nog dat 2021 een nieuwe start zou zijn. Snel van de Corona pandemie af, meer huizen bouwen en alle problemen worden opgelost. Het liep anders en nu hebben we aan het einde van 2021 zelfs een tekort aan hout! Is dat eigenlijk wel zo, hoe komt dit en wat betekent dit voor de hardhouten tuinkasten, bloembakken en tafels van Hartholt Woodworks? Op deze pagina kijken we naar het verleden, het heden én de toekomst van hout.

Is er een tekort aan hout?

Veel grondstoffen stijgen momenteel in prijs. Dit kan te maken hebben met schaarste, leveringsproblemen of een combinatie van meerdere factoren. In het geval van hout zijn er drie primaire redenen voor het tekort:

  1. Grote vraag
  2. Problemen op de markt
  3. Corona

Is er een tekort aan hout?

Er is een grote vraag omdat veel mensen wereldwijd tijd en geld hebben om hun woning te verbouwen. In plaats van op vakantie gaan wordt de persoonlijke omgeving onder handen genomen. Voormalig president Donald Trump verhoogde de importtarieven van Canadees hout. Daardoor nam de vraag voor hout in Europa vanuit de Verenigde Staten plotseling enorm toe. De Corona maatregelen hebben in alle schakels voor vertraging gezorgd. Er worden minder bomen gekapt, verwerkt en verscheept. Daarnaast zijn andere grondstoffen die nodig zijn om werkzaamheden te verrichten die ook schaars of duur zijn geworden. Denk aan brandstof en onderdelen voor machines. Zelfs als er gewerkt mag worden is er een tekort aan personeel wat voor verdere vertraging zorgt.

Wat betreft een tekort aan hout gaat het dus puur om de productie en distributie van het materiaal, er is geen tekort aan bomen. Sterker nog, de bossen staan er heel goed voor. In Europa is er sinds de middeleeuwen niet meer zoveel bos geweest. De groei is aanzienlijk hoger dan het volume dat gekapt wordt.

Is er eerder een tekort aan hout geweest?

Plastic is zo genoemd omdat het buigzaam is. De methode om kunststof te maken dateert uit de negentiende eeuw, de productie zou enorm toenemen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De oorlogsindustrie had veel hout nodig, daarom moest er een alternatief komen. Plastic bleek dé oplossing om overmatig kappen van bomen tegen te gaan. De gedachte dat kunststof ooit de oplossing was om de natuur te redden lijkt heel vreemd, toch is dat voor een deel de aanleiding geweest voor deze nieuwe industrie.

In de afgelopen decennia zijn er veel maatregelen genomen om de houtsector te reguleren en kaalslag tegen te gaan. We zijn er nog niet maar het gaat zeker de goede richting in. Er is misschien even een tekort aan hout, er is zeker geen tekort aan bomen.

Is er een tekort aan hout?

Is kunststof de toekomst?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd plastic geprezen als dé oplossing voor de industrie en de samenleving. Later bleek dat het duurzame karakter van plastic een probleem zou vormen in de vorm van ‘plastic-soep’ in de oceaan. Kunststof wordt niet door de natuur omgezet in een circulair systeem zoals dit met hout wel het geval is. Gelukkig worden er steeds meer producten van hergebruikt plastic gemaakt. Dit is niet alleen vanuit het oogpunt van duurzaamheid, door hoge olieprijzen worden bedrijven gedwongen om naar andere oplossingen te zoeken. Ook zijn er de zogenaamde bio-plastics op basis van afbreekbare grondstoffen zoals zonnebloemolie. Het nadeel hiervan is de kaalslag van bossen om ‘duurzame’ gewassen te kweken.

Hout is en blijft een belangrijk materiaal voor onze samenleving. Door slim om te gaan met onze bossen en afwegingen te maken met oog op de toekomst zal het tekort aan hout tijdelijk zijn.

Wat betekent dit voor producten van hard hout?

Is er een tekort aan hout?

Hartholt Woodworks is een kleinschalige onderneming die gespecialiseerd is in het ontwerp en fabricage van hoogwaardige hardhouten tuinkasten, bloembakken en sinds kort ook tafels. Ondanks de groei in de laatste jaren kunnen we nog steeds spreken van een kleinschalige operatie. Onze behoefte aan hout is aanzienlijk kleiner dan bij de grote meubelzaken het geval is. Dit heeft als voordeel dat we niet hout per miljoen kilo inkopen, het nadeel is dat er grote vissen in de vijver zwemmen die schaarse grondstoffen opslokken.

Op dit moment kan Hartholt Woodworks nog gewoon vooruit met de productie van hoogwaardige hardhouten tuinkasten en bloembakken. We hebben met onze lijn tafels van hardhout zelfs weer een nieuw product ontwikkeld. Het is onmogelijk om een nauwkeurige voorspelling te maken wat betreft de toekomst van de houtsector. Er is nog voldoende hout van gecertificeerde herkomst, de voornaamste uitdaging is het leveren van dit materiaal. Dit kan mogelijk tot hogere inkoopprijzen leiden. Neem even contact op als je binnenkort een hardhouten kast, bak of tafel wilt bestellen. Dan weet je wat er mogelijk is, wanneer we kunnen leveren en voor welke prijs.

Het team van Hartholt Woodworks wenst je fijne dagen toe en een duurzaam 2022.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben? Neem dan gerust contact met ons op!


Over de schrijver
Reactie plaatsen