Tuintrends voor 2024

Tuintrends voor 2024

Je hoeft natuurlijk niet de laatste trends op het gebied van tuininrichting te volgen, de meeste mooie tuinen zijn immers tijdloos. Toch kunnen trends je inspireren om iets nieuws te proberen in jouw tuin. Gelukkig voor ons behoren premium hardhouten tuinkasten en bloembakken tot de tuintrends in 2024, op deze pagina lees je precies waar er ‘buzz’ over is. En dat kun je soms heel letterlijk nemen als je een bijenhotel neerzet!

1. Vier het leven

Optimaal genieten van je tuin kan op verschillende manieren, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en de kenmerken van je tuin. Investeer in comfortabele tuinmeubelen zoals stoelen, banken of ligstoelen. Plaats ze op strategische plekken waar je kunt genieten van het uitzicht op je tuin. Een tuinkast centraal in de tuin biedt extra comfort en gemak. Richt een deel van je tuin in voor het kweken van groenten, kruiden of fruit. Het groeiproces en oogsten van je eigen voedsel geeft een diepe voldoening.

Als je ruimte hebt, overweeg dan het plaatsen van een vijver, fontein of waterval. Het geluid van stromend water kan rustgevend zijn en een gevoel van rust toevoegen aan je buitenruimte. Installeer buitenverlichting om 's avonds een sfeervolle ambiance te creëren. Hierdoor kun je ook 's avonds van je tuin genieten en een warme, uitnodigende sfeer creëren voor bijvoorbeeld diners buiten. Richt een hoekje in voor ontspannende activiteiten zoals yoga, meditatie of gewoon lekker lezen. Een rustige, afgelegen plek in de tuin kan dienen als een toevluchtsoord voor rust en reflectie.

Overweeg het toevoegen van geurige planten zoals lavendel, jasmijn of rozemarijn. De aroma's kunnen niet alleen aangenaam zijn, maar ook een kalmerend effect hebben. Kies planten die vogels en vlinders aantrekken. Het kijken naar deze dieren is een bron van vreugde zijn en draagt bij aan de biodiversiteit in je tuin. En deel de vruchten van je werk in de tuin. Organiseer tuinfeestjes, barbecues of picknicks met vrienden en familie om samen te genieten van de buitenruimte.

Tuintrends voor 2024

2. Tegenstellingen trekken elkaar aan

Tegenstellingen in de tuin kunnen zorgen voor visuele interesse en evenwicht. Gebruik planten met tegenovergestelde kleuren om contrast te creëren. Combineer bijvoorbeeld warme kleuren zoals rood, oranje en geel met koele kleuren zoals blauw, paars en groen. Dit zorgt voor een levendige en dynamische uitstraling. Combineer planten met verschillende texturen om visueel contrast te creëren. Zo kun je planten met grote bladeren combineren met planten die fijnere bladeren hebben, of combineer bloeiende planten met grasachtige planten voor een interessant contrast in textuur.

Maak gebruik van hoogteverschillen in je tuin door planten van verschillende hoogtes te gebruiken. Plaats bijvoorbeeld hoge struiken of bomen achter lagere planten om diepte en dimensie toe te voegen aan het landschap. Combineer harde elementen zoals stenen, hout of metaal met zachte elementen zoals planten en bloemen. Dit zorgt voor een evenwicht tussen structurele elementen en organische groei.

Creëer contrast tussen ‘formele’ en ‘informele’ ruimtes in je tuin. Bijvoorbeeld, een strak gemaaid gazon kan contrasteren met een weelderige bloementuin, of een formeel aangelegd terras kan contrasteren met een natuurlijk ogend pad van grind of houtsnippers. Combineer kleurrijke bloemen en planten met neutrale elementen zoals grijze stenen, witte tuinmeubelen of houten accenten. Dit helpt om de kleuren tot hun recht te laten komen en zorgt voor een gebalanceerd geheel.

Tuintrends voor 2024

3. Verbonden met de wereld

Om je tuin meer in harmonie te brengen met de natuur, kun je verschillende stappen ondernemen. Kies bijvoorbeeld inheemse plantensoorten die van nature voorkomen in jouw regio, omdat deze aangepast zijn aan lokale omstandigheden en voedsel en schuilplaatsen bieden voor inheemse dieren. Laat delen van je tuin wat wilder worden door minder onderhoud uit te voeren, waardoor waardevolle habitats ontstaan voor diverse planten en dieren. Een natuurlijke waterpartij, zoals een vijver, trekt verschillende dieren aan en vergroot de biodiversiteit.

Het aanleggen van een rotstuin biedt een rustplek voor insecten en kleine dieren, terwijl het plaatsen van vogelvoer en nestkastjes vogels aanmoedigt om je tuin te bezoeken. Ook het aanleggen van een composthoop en het gebruik van natuurlijke materialen dragen bij aan een organische uitstraling en een gezond ecosysteem in je tuin. Vermijd tot slot het gebruik van schadelijke chemicaliën om het milieu en de biodiversiteit te beschermen.

Tuintrends 2024

Wie bepaalt de laatste tuintrends? Er zijn meerdere experts die hun mening geven, Tuinbranche Nederland is een bekende autoriteit op dit gebied. Voor 2024 zijn de thema’s Viva la vida, Gentle Paradox en Meaningful earth. Wat dit voor jou inhoudt kan natuurlijk anders zijn dan voor je buren. In basis gaat het om genieten van het leven, niet bang zijn voor contrasten en ‘georganiseerde’ chaos en een band bouwen met de natuur. Wat trek jij dit jaar uit de (tuin)kast?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je meer weten over onze tuinkasten? Neem dan gerust even contact met ons op. Of speel met onze tuinkastconfigurator en ontdek hoe jouw ideale tuinkast er uit ziet!


Over de schrijver
Reactie plaatsen