Welke houtsoorten voor houten tuinkasten zijn er?

Welke houtsoorten voor houten tuinkasten zijn er?

Een hardhouten tuinkast laten maken is een cadeau voor elke tuin. Vanwege de prijs en duurzaamheid is de keuze van het materiaal bij een maatwerk hardhouten tuinkast uiteraard van belang. Op deze pagina kun je een overzicht vinden van populaire houtsoorten zoals Massaranduba, Eiken, Bangkirai, Western Red Cedar en ook Vuren. Deze laatste houtsoort is geen hardhout, maar vanwege de populariteit zullen we dit type ook in het kort bespreken. Voor meer informatie over het ontwerp van een hardhouten tuinkast kun je altijd even contact opnemen!

Houtsoorten

Bangkirai

houtsoorten bangkiraiInformatie over deze houtsoort kan verwarrend zijn omdat er veel verschillende namen voor worden gebruikt. In Nederland noemen we het Bangkirai, in Maleisië Yellow Balau, in Borneo Selangan Batu, op de Filipijnen Gisok of Malaykal, in Thailand Aek of Las Tao en in Vietnam Song Da. Bangkirai behoort tot de Dipterocarpaceae familie en komt uit Zuidoost-Azië. De hoogte is gemiddeld 35 tot 40 meter, met uitschieters tot 60 meter hoogte. Vers hout is geel tot grijsbruin met vaak een rode gloed. Door zonlicht zal het verkleuren naar bruin, wat na verloop van tijd donkerder zal worden. De lichte spint is duidelijk zichtbaar, de structuur heeft een sterke kruisdraad met een egale structuur. Deze houtsoort is doorgaans vrij van oneffenheden.

Bangkirai droogt zeer langzaam, de krimp valt mee. Het materiaal is hard maar goed te zagen en schuren. Deze houtsoort wordt voor hardhouten tuinkasten doorgaans niet afgewerkt omdat lak en beits snel kan verkleuren of bladderen. Het is een sterke houtsoort die zeer duurzaam is en ook veel gebruikt wordt in constructies in en rond het water.

Eiken

houtsoorten eikenIn Frankrijk noemen ze deze houtsoort Chêne, in Engeland Oak en in Duitsland Eiche, bij ons staat het bekend als Eiken. De eik behoort tot de familie van Fagaceae en wordt verbouwd in zowel Europa als in Klein-Azië. De hoogte is gemiddeld 20 tot 30 meter met uitschieters naar 45 meter. De kleur is geelbruin tot donkerbruin met een contrasterende spint. Door de brede stralen zie je de typische glanzende spiegel. De kwaliteit is sterk afhankelijk van de condities tijdens de groei, niet elk stuk eikenhout is van dezelfde kwaliteit. Het materiaal is niet geschikt voor gebruik in combinatie met metaal vanwege het hoge looistofgehalte.

Eiken droogt zeer langzaam, bewerking met machines is relatief eenvoudig. Er is enige werking, het hout wordt doorgaans voor specifieke doeleinden gezaagd en voorbewerkt, zoals voor hardhouten tuinkasten. Door roestvaste materialen te gebruiken voorkomen je verkleuring in het hout. Eiken kan goed bewerkt worden met beits, houd wel rekening met het hoge looizuurgehalte.

Massaranduba

houtsoorten MassarandubaEigenlijk is de juiste spelling Maçaranduba, in Frans Guyana noemen ze het Balata Rouge, in Guyana bulletwood of beefwood, in Brazilië Maparajuba, in Suriname Bolletrie of Paardevleeshout. Massaranduba behoort tot de familie van de Sapotaceae. De bomen groeien tot een hoogte van 30 tot 45 meter, de kleur is vleeskleurig die bijkleurt tot roodbruin met een grijze sluier en zelfs tot purperbruin kan verkleuren. De spint is duidelijk zichtbaar.

Ook Massaranduba droogt zeer langzaam, en kan snel verbuigen of vervormen. Het materiaal is goed te bewerken en glad af te werken. Houd er rekening mee dat fijnstof bij schuren tot irritatie en ontstekingen aan de slijmvliezen en ogen kan veroorzaken. Deze houtsoort is geschikt voor buitengebruik zoals voor hardhouten tuinkasten, voor bruggen maar ook voor parketvloeren en zelfs blaasinstrumenten.

Western Red Cedar

houtsoorten western redIn Canada en British Columbia zijn er veel andere namen zoals Pacific Cedar, Red Cedar, Giant Cedar en ook Singlewood, Arbor Vitae en Thuja. De Cedar behoort tot de familie van de Cupressaceae, de bomen groeien gemiddeld tot een hoogte van 40 tot 50 meter. Het verse hout kan een rijke schakering aan kleuren bezitten waaronder geelbruin, zalm en chocolade. Hoe dieper tot de kern je gaat hoe donkerder de houtkleur zal zijn. Deze diepe kleuren zullen door zonlicht bijkleuren naar vaal roodbruin en licht geelbruin. Kwalitatief zijn er geen verschillen tussen deze variaties. De tekening is vrij neutraal met een witte spint.

Dunne planken zullen snel drogen zonder nadrukkelijke vervorming. Drogen moet wel zorgvuldig uitgevoerd worden, er zijn ook delen die behoorlijk vochtig zijn. Zolang de gereedschappen scherp zijn is Western Red Cedar heel goed te bewerken, het is wel een vrij zachte houtsoort waardoor er sneller deuken kunnen ontstaan. Ook hier kan stof voor irritaties en huidaandoeningen zorgen, bij de constructie van een hardhouten tuinkast zal er ook altijd met voldoende afzuiging gewerkt moeten worden.

Vuren

De enige houtsoort die niet tot hardhout behoort maar wel heel populair is staat ook bekend als Fichte in Duitsland, Kuusi in Finland, Whitewood in Engeland, Picea in Italië en Gran in Scandinavië. Vuren behoort tot de familie van Pinaceae. De hoogte zal gemiddeld 35 meter zijn. De kleur is veel lichter dan de andere houtsoorten, van geelbruin tot nagenoeg wit, later zal dit iets donkerder bijkleuren. Omdat Vuren in verschillende gebieden groeit met afwijkende klimaatomstandigheden is er ook een grote variatie in het hout. Vanwege de populariteit in Europa wordt er wel gebruik gemaakt van standaard afmetingen.

De droogtijd van Vuren is kort, het hout kan wel kromtrekken. Door te drogen op hoge temperaturen kunnen er losse kwasten ontstaan. Vuren is goed te bewerken, met name hout met smalle groeiringen. De oppervlakte is goed te bewerken, let wel op de harszakken met afwerkmiddelen op basis van polyester.

Welke houtsoort voor de hardhouten tuinkast kiezen?

Zoals je kunt zien zijn er naast de kleurverschillen ook behoorlijke verschillen in de bewerking van het hout en de verkleuring en duurzaamheid in de toekomst. Naast de houtsoort is de herkomst en de voorbewerking ook van belang. Neem voor het maken van een hardhouten tuinkast gerust eens contact met ons op voor meer informatie en een vrijblijvend advies.

Over de schrijver
Reactie plaatsen