Wordt hout duurder?

Wordt hout duurder?

Het nieuws staat in het teken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, je kunt er niet omheen. Natuurlijk is er elders in de wereld ook leed, toch is dat niet de enige reden dat de ogen en oren gevestigd zijn op dit conflict. Niet alleen ligt Oekraïne in onze ‘achtertuin’, de gevolgen zullen wereldwijd merkbaar zijn. Hoge prijzen voor brandstof, olie en brood bijvoorbeeld. Hoe zit het eigenlijk het hout? Als meubelmaker is hout een onderwerp dat ons na aan het hart ligt. Daarom kiezen we ditmaal voor een wat ander onderwerp dan je normaal op deze blog zult aantreffen; wordt hout duurder vanwege de oorlog?

Alles draait om Oekraïne

Als de leider van een land anno 2022 een Derde Wereldoorlog riskeert dan moet hier wel een heel goede reden voor zijn. Als buitenstaander is het gissen, we weten wel dat de oorlog in Oekraïne al voor flink wat leed heeft gezorgd. In de eerste plaats zijn onze harten bij iedereen die nu moeten lijden, toch zijn we in ons hoofd ook bezig met onszelf. En dan met name de impact op de economie. Vlak na de Corona pandemie stijgen de prijzen alweer door schaarste op de markt. Wist je bijvoorbeeld dat er veel hout in Europa uit Oekraïne komt?

Wordt hout duurder?

Is er een tekort aan hout?

We staan er niet altijd bij stil waar de producten in de winkel vandaan komen. Dat er veel gas uit Rusland komt wisten we wel. Dat er zoveel zonnebloemolie uit Oekraïne komt zal voor velen minder bekend zijn. Hoewel dit land voorheen niet echt bosrijk was, is er in de laatste decennia enorm veel aangeplant. Er is ook veel gekapt en verkocht door de hele wereld. Veel hout uit dit gebied wordt gebruikt voor de productie van vezels voor kleding. Ook winkels die goedkope zacht houten meubels leveren halen een deel van hun voorraad uit dit gebied. Wat betreft hardhout komt ook een deel hiervandaan al is dit aandeel relatief klein.

Is Oekraïens hout goed?

Een groot deel van het hout uit Oekraïne bossen is FSC gecertificeerd. Ruim tien jaar geleden werd een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat duurzaam bosbeheer al behoorlijk goed geregeld was. Zo werd er minder gekapt dan er geplant werd. De situatie was nog niet perfect waardoor er soms ‘Frans’ FSC hout verkocht werd dat toch echt enkele duizenden kilometers verderop gekapt was… De kwaliteit is verder in orde. Hoe zit het eigenlijk met de straling?

zes tips om van je tuin een vakantieoord te maken

Hout dat straalt

Nu er wederom een nucleaire dreiging bestaat komt een ramp uit het verleden weer naar boven in het collectief geheugen. De kernramp van Tsjernobyl vond in 1986 plaats in de voormalige Sovjet-Unie. Tegenwoordig is dit een deel van Oekraïne. Wat betekent dit voor het hout dat uit dit land afkomstig is? Om kort te zijn; weinig. Er is slechts een kleine hoeveelheid bos dat in het risicovolle gebied ligt. De kans dat ‘besmet’ hout in de reguliere houthandel terecht komt is beperkt.

Is er minder hardhout leverbaar?

Het meeste hout uit de Oekraïne is zaaghout of hout voor korrels. Het aandeel hardhout is beperkt. Maar vergeet niet, dat export vanuit Rusland momenteel niet of nauwelijks meer mogelijk is. Landen die veel hout uit deze regio’s kopen gaan nu elders op de markt op zoek en vissen in dezelfde vijver. Er is momenteel minder hout van loofbomen en naaldbomen leverbaar en dit zal consequenties hebben voor de prijs.

Niet alleen hout wordt duurder

Wordt hout duurder?

De brandstofprijzen gaan door het dak. Dit heeft gevolgen voor de levering van materialen. Grondstoffen worden duurder, het vervoer wordt duurder dus eindproducten zullen eveneens in prijs stijgen. In de gehele keten zijn een flink aantal stappen waar momenteel nog weinig over bekend is.

Productie in Nederland

Wat betreft de productie van Hartholt Woodworks hardhouten tuinkasten, bloembakken en tafels kunnen we kort zijn; de productie vindt plaats in Nederland. Wat dat betreft zal er niet direct een verandering zijn in onze aanpak. De materiaalkosten en mogelijke impact op andere economische factoren kan wel invloed uitoefenen op onze vertrouwde werkwijze. Heb je een project in de planning of wil je op korte termijn een bestelling plaatsen? Laat het even weten, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.

Wordt hout duurder?

Heel eenvoudig gesteld kunnen we niet precies aangeven welke impact de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zal hebben voor de houtindustrie en de meubelmakerij. We mogen wel voorzichtig stellen dat prijzen voor hardhouten tuinkasten, bloembakken of tafels de komende tijd niet goedkoper worden. Uiteraard zorgen we ervoor dat de kwaliteit van onze producten hoog blijft met een eerlijke prijs. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.


Over de schrijver
Reactie plaatsen