5 tips voor onderhoud van hout in de tuin

5 tips voor onderhoud van hout in de tuin

De bladeren vallen van de bomen, de regen valt met bakken uit de lucht. Het is weer herfst, tijd om de tuin winterklaar te maken. Heb je veel hout in de tuin? Dan geven we hier een aantal praktische tips om zowel zacht hout als hard hout in, rond en boven de tuin voor te bereiden op de winter. Ben je niet te laat? Sommige handelingen had je inderdaad wat eerder in het jaar kunnen doen, maar beter laat dan nooit! Hier volgen 5 tips voor onderhoud van hout in de tuin.

5 tips voor onderhoud van hout in de tuin

1. Overkapping

onderhoud van hout

Er zijn overkappingen van aluminium die niet roesten, niet rotten en eigenlijk heel duurzaam zijn. Toch vindt niet iedereen het even mooi, wellicht heb je liever een overkapping van natuurlijk hout in de tuin. Dit is een element in de tuin waar veel bladeren op vallen en nat zal worden door de regen. Zorg ervoor dat de afwatering goed functioneert. Leeg de goten, maak de afvoer schoon en plaats een filter voor de afvoerbuis om verstopping te voorkomen. Als er veel bladeren blijven liggen zou je die met een vloerwisser en lange steel van de overkapping kunnen vegen. De wind zorgt ervoor dat er geen langdurig vochtige plekken zijn.

2. Vlonder

Een goede kwaliteit vlonder zal van hardhout gemaakt zijn. Veeg bladeren snel weg zodat vocht niet blijft hangen. Hoopjes bladeren bieden voeding en beschutting voor allerlei soorten ongedierte, wat kan leiden tot rotting, verkleuring en andere problemen. Daarnaast kan er groene aanslag op de vlonderplanken komen, die niet alleen onooglijk is maar ook verraderlijk glad kan zijn. Sneeuw en ijs zijn niet de enige gevaarlijke natuurlijke elementen die voor uitglijders kunnen zorgen, let ook zeker op voor ‘het groene gevaar’. Zorg er daarnaast voor dat het onder de vlonder niet vol ligt met bladeren, zo is er minder ruimte voor ventilatie van weer wat groot belang is voor de conditie van het hout.

3. Tuinmeubilair

Als je een mooi tuinset hebt staan, bijvoorbeeld van steigerhouten planken, dan kun je ze in de winter binnen stallen. Zorg dat er in de schuur voldoende ventilatie mogelijk is, vochtige lucht kan funest zijn voor het materiaal. Of laat de tuinmeubelen gewoon op het terras staan onder de terrasoverkapping als je die hebt. Zwaar tuinmeubilair afdekken kan ook met afdekplastic of afdekzeil. Hier is het wederom van belang dat er wind doorheen kan komen voor ventilatie. Controleer ook af en toe of er geen ongedierte of andere zaken onder het afdekmateriaal komen. Beitsen had eigenlijk al eerder moeten gebeuren, beits zal nu niet voldoende drogen.

4. Tuinkast/ kist

5 tips voor onderhoud van hout in de tuin

Een hardhouten tuinkast is 24 uur per dag, 365 dagen jouw trouwe metgezel in de tuin. En eentje die zonder problemen blijft staan ongeacht de zinderende hitte of vrieskou die de kast moet doorstaan. Beloon deze inzet met wat extra aandacht in de herfstmaanden door de basis vrij te houden van plantengroei, bladeren en ander materiaal dat het hout afdekt waardoor houtrot op de loer ligt. Een tuinkast van hardhout, maar zeker ook zachte houtsoorten worden doorgaans op een solide basis van beton geplaatst, ook om verzakking van de bodem te voorkomen. Een tuinkist is (leeg) wat eenvoudiger te verplaatsen valt, maar verknal er je mooie gazon niet mee! En let daarnaast op of de kist wel waterdicht is, anders kunnen je mooie tuinkussens doorweekt raken.

5. Bloembak

Als laatste nog bloembakken van (hard)hout. Kleine bakken kun je droog stallen, onder de overkapping, in een schuur of tuinkast. Een grotere uitvoering die vast in de tuin staat zal normaal gesproken van hardhout gemaakt zijn dat materiaal kan de weerselementen wel trotseren. Let er wel op dat overtollig neerslagwater kan wegvloeien, zowel uit de bak als van de basis. Als er teveel water achterblijft kan dit het hout aantasten. Het heeft ook geen zin om verlepte groente of planten in de bak achter te laten, die gaan in hartje winter echt niet spontaan bloeien. Vorst kan in de houtnerven dringen en daar schade aanrichten. Plaats liever winterharde planten of maak de bak leeg om in het voorjaar met een schone lei te beginnen. Dek dan wel de bloembak even af om te voorkomen dat de bak tot de nok toe gevuld wordt met bladeren.

Hout in de tuin bescherm je door het droog te houden en te ventileren. Zo geniet je langer van natuurlijke houtproducten in jouw tuin.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Over de schrijver
Reactie plaatsen