6 Tips om een feest in eigen tuin te vieren

6 Tips om een feest in eigen tuin te vieren

Normaal gesproken is december een feestmaand voor veel mensen. Een tijd van gezelligheid met korte dagen, veel mensen en gezelligheid. Met bezoek van de Sint, de Kerstman en Vadertje Tijd die op 31 december de kalender weer omslaat voor een blanco pagina. In 2020 zal het toch allemaal wat anders verlopen. Het Coronavirus is nog niet bedwongen, en vaccinaties zullen voor 2021 niet voor iedereen beschikbaar zijn. Blijf thuis in kleine kring, dat is het advies van de overheid. Het is natuurlijk nooit leuk om ergens te ‘moeten’ blijven, hoe gezellig je het ook maakt. Hier zijn 6 tips om een feest  in eigen tuin te vieren.

6 Tips om een feest in eigen tuin te vieren

1. Houd de tuin opgeruimd

Wel vuurwerk, geen vuurwerk … het maakt niet uit of het mág dit jaar, er wordt vuurwerk afgestoken. Houd de tuin in deze periode netjes, dan zie je ook direct of er vuurpijlen, strijkers of andere soorten vuurwerk van koers af raken en in de tuin vallen. Losse bladeren en ander afval kunnen voor brand zorgen. Dat zal in deze natte periode doorgaans geen groot risico zijn, toch is het verstandig om de boel een beetje aan kant te houden.

feest in eigen tuin

2. Huur een tent

Er zijn volop bedrijven die partytenten verhuren met statafels, stoelen en andere zaken. Ook het serviesgoed kun je laten brengen en ophalen. Zo hoef je geen materialen te kopen die je slechts een enkele keer gebruikt. Dit bespaart je flink wat opslagruimte in de schuur. Kleine voorraden zoals flessen of een krat bier kun je juist weer goed opbergen in je hardhouten tuinkast. In het geval van een noodgeval; open de tuinkast en bouw een feestje!

3. Laat eten en drinken bezorgen

In plaats van urenlang in de keuken te staan kun je ook eten en drinken thuis laten bezorgen. Er zijn veel opties, waarbij je ook zelf in de tuin kunt gaan barbecueën of gourmetten. Misschien een kaasfondue set erbij, wat jij lekker en gezellig vindt. Zorg dat je droog kunt kokkerellen en de waren kunt uitstallen, en plaats hete voorwerpen altijd in een ‘no go’ zone waar alleen de chef mag komen. Veel cateraars nemen de afwas weer mee, dat is praktisch en je hoeft geen genoegen te nemen met plastic eetgerei.

4. Plaats sfeerverlichting

feest in eigen tuin

Met licht breng je sfeer in de tuin. Dezelfde lange ketens die je in de kerstboom kunt hangen zijn vaak ook geschikt om buiten te gebruiken. Let dan op de IP rating. IP43 en IP44 zijn spatwaterdicht voor gebruik onder een afdak of overkapping, voor echt waterdichte verlichting heb je lampen met een IP65 of IP67 rating nodig. Naast lampen op 220/230V zijn er ook steeds meer zuinige LED lampen die op batterijen werken, een ingebouwde accu hebben of zichzelf met zonne-energie opladen. Er komen ook steeds meer multicolor lampen en knipperende lampjes die je op afstand kunt instellen met een app. Zo breng je veelzijdig sfeerlicht voor iedere gelegenheid in de tuin. Plaats ook wat lampjes ter navigatie in de tuin voor als de zon onder is gegaan, bijvoorbeeld bij de tuinkast, tegen de schuur en zeker in de buurt van een visvijver.

5. Vuurkorven

Warm, gezellig én de aangewezen plek om marshmallows te roosteren, dat zijn vuurkorven. Zorg er uiteraard voor dat de korf op een stabiele ondergrond staat, en op een bodem die niet aangetast kan worden door kleine kooltjes of gloeiende houtsplinters. Zorg ervoor dat brandhout op een droge plek wordt bewaard, bijvoorbeeld in je hardhouten tuinkast. Let op met resthout, stook geen afvalhout met verf, beits of geïmpregneerd hout. Dan kunnen er giftige walmen in de lucht komen. Er zijn verschillende kwaliteiten brandhout te koop, let naast de prijs ook op de brandduur en kies bij voorkeur voor hout van gecertificeerde bosbouw.

6. Kerstboom in de tuin

feest in eigen tuin

Plaats een kerstboom in de tuin, in de volle aarde of misschien in jouw hardhouten bloembak waar je in de wintertijd verder toch niets in gaat verbouwen. Hang (waterbestendige) decoraties in de boom, je kunt er ook cadeaus voor de hele familie onder leggen. Houd je niet zo van sparren (‘dennenbomen’ zijn bijna altijd sparrenbomen), dan kun je natuurlijk ook gewoon de bestaande planten decoreren. Doorbreek de traditie en laat je creativiteit de vrije loop!

Van pakjesavond tijdens Sinterklaas naar Rudolph met de rode neus tot aan de oliebollen met poedersuiker; voor een feest in eigen tuin is er altijd een goede reden te bedenken!

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Over de schrijver
Reactie plaatsen