Pasen in eigen tuin

Pasen in eigen tuin

Vandaag zoeken we niet in de tuinkast naar gereedschap, maar proberen we alle paaseieren te vinden in de tuin! Vier het paasfeest dit jaar in je eigen achtertuin, tenminste als het weer meezit. Anders kun je het misschien feestelijk maken onder de overkapping, of toch maar binnen als het echt niet anders kan. Paasdecoraties kun je alvast veilig en droog klaarzetten in je hardhouten tuinkast, maak je daar maar geen zorgen over. Op deze pagina geven we tips over Pasen vieren in eigen tuin, al dan niet met kinderen en kleinkinderen op bezoek. Het paasfeest is leuk voor alle leeftijden en iedereen is welkom!

Waar komt Pasen vandaan?

Pasen is een Christelijk feest dat de opstanding van Jezus Christus viert. In het Nieuwe Testament van de Bijbel wordt beschreven dat Jezus op de derde dag na zijn kruisiging uit de dood opstond. Pasen valt elk jaar op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente op het noordelijk halfrond. Het woord ‘Pasen’ is afgeleid van het Hebreeuwse woord ‘Pesach’, wat letterlijk vertaald ‘overgang’ betekent. Pesach was oorspronkelijk een joods feest dat de uittocht van het Joodse volk uit Egypte herdenkt.

Pasen in eigen tuin

Wat heeft dit te maken met het schilderen van eieren, of het zoeken én eten van traktaties zoals chocolade-eieren en paashazen? Diverse elementen van het moderne Paasfeest kunnen worden herleid tot heidense tradities en vieringen die voorafgingen aan het christendom. In veel oude culturen waren er lentefeesten die werden gevierd ter gelegenheid van de terugkeer van de lente en het ontwaken van de natuur. Tijdens deze feesten zag je symbolen terug van vruchtbaarheid, zoals eieren. In 2024 valt Pasen overigens samen met de islamitische Ramadan. De kalenders lopen uiteen, maar omdat deze overlapping vaker plaatsvindt zijn er ook initiatieven om beide tradities samen te brengen.

Tegenwoordig is Pasen voor velen gewoon een leuk feestje als de lente weer in ons land is. En als het weer een beetje meezit dan kunnen kinderen paaseieren zoeken in de tuin. Maar er is nog veel meer te doen! Wat kun je nog meer verzinnen tijdens de paasdagen?

Richt je tuin in voor Pasen

Een hardhouten tuinkast van Hartholt Woodworks lijkt soms wel op een hoge hoed van een goochelaar. Daar komt ook steeds weer iets verrassend uit tevoorschijn. In het geval van Pasen kun je ook een (chocolade) haas uit de tuinkast halen, of gebruik deze plek als schuilplaats voor de eieren die je later gaat verstoppen. Om te beginnen gaan we de tuin inrichten voor Pasen.

Heb je bomen of planten met stevige takken? Hang dan versierde paaseieren aan takken of struiken in je tuin. Je kunt de eieren eerst samen schilderen, versieren met stickers, glitter, linten of ze vullen met snoepjes en verrassingen. Dat ziet er kleurrijk en feestelijk uit! Markeer delen van de tuin die wel of juist niet toegankelijk zijn voor de (jonge) gasten.

Ook mensen met groene vingers zijn welkom om hun creativiteit tot uiting te brengen. Versier de tuin met lentebloemen en planten. Denk aan tulpen, narcissen, hyacinten en andere lentebloemen die uitstekend passen bij het seizoen. Je kunt ook bloempotten versieren met linten of stickers. Koop wat goedkope terracotta potjes die (klein)kinderen zelf kunnen decoreren of schilderen.

Paashazen en eieren verstoppen

Plaats decoraties van paashazen in je tuin, zoals houten beeldjes, vaandels of zelfs opblaasbare paashazen (folie ballonnen bijvoorbeeld). Die voegen een speels element toe aan de tuininrichting. Je kunt vooraf ook kleurplaten maken die je op stevig karton plakt als tuindecoratie.

Pasen in eigen tuin

Een leuke tip om de eieren te verstoppen: Plaats kleine nestjes in je tuin waar je paaseieren kunt verstoppen voor een paaseierenjacht. Gebruik hierbij natuurlijke materialen zoals gras, mos, takjes en bloemen. Leg kinderen wel duidelijk uit dat ze een echt nest in het wild nooit mogen verstoren. Je kunt met felle kleuren of een andere versiering duidelijk het verschil tussen een paasnest en een echt nest aangeven.

Kleed je tuinmeubilair aan met kussens voorzien van paasmotief, leg tafelkleden en servetten neer met paas decoraties en gebruik vrolijke lente kleuren. Houd een gezellige paasbrunch in je tuin en decoreer de tafel met natuurlijke accenten zoals bloemen, kaarsen en uiteraard decoratieve eieren. Hang feestelijke buitenverlichting op, zoals lantaarns, lichtslingers of kaarsen in glazen potten.

Extra tips voor Pasen 2024

Zo, nu hebben we weer een uitstekende toepassing gevonden voor een hardhouten tuinkast. Hier kun je op ieder moment spullen kwijt die direct binnen handbereik zijn. Van een schepje voor het planten van seizoensbloemen tot een mand met eieren om te verstoppen. Een tuinkast is net zo waardevol als de toepassing die de gebruiker erbij kan verzinnen. En omdat Hartholt Woodworks hoogwaardige hardhouten tuinkasten bouwt, kun je de kast helemaal afstemmen op je eigen wensen. Dan maak je er automatisch vaker gebruik van. Je zou er bijvoorbeeld kippenvoer in kunnen bewaren als je kippen hebt rondlopen. Dan ben je alvast verzekerd van een vers eitje dit jaar!

Wil je meer weten over onze producten? Neem dan gerust even contact met ons op!


Over de schrijver
Reactie plaatsen