6 Tips om hardhout winterklaar te maken

6 Tips om hardhout winterklaar te maken

Oktober is de beste maand om de tuin winterklaar te maken, van het gazon tot aan de hardhouten tuinkast. Wanneer je voor de winter zijn intrede doet de tuin op de juiste wijze verzorgt, kun je wanneer de lente komt weer heerlijk genieten van een mooie tuin. Op deze pagina vind je 6 tips om alle constructies van hardhout winterklaar te maken in de tuin.

6 Tips om hardhout winterklaar te maken

1. Verwijder bladeren van houtwerk

In veel tuinen ligt een houten vlonder, of er staat een hardhouten tuinkast en tuinmeubelen. Hoewel hardhout goed bestand is tegen ieder seizoen moet je de losse bladeren zoveel mogelijk verwijderen. Wanneer er neerslag valt zullen de bladen vocht vasthouden, en dit kan schade veroorzaken aan houten elementen in de tuin. Ook potten kun je beter niet op een vlonder van hardhout laten staan, ook daar kan vocht zich ophopen.

2. Tuinmeubilair afdekken

hardhout winterklaarHoewel je het beste tuinmeubilair in een schuur of hardhouten tuinkast kunt laten overwinteren, is het ook mogelijk om houten meubelen buiten te laten staan. We raden in dat geval wel aan om dit meubilair af te dekken met een waterdichte hoes of dekzeil. Zorg dat er voldoende lucht voor ventilatie door kan stromen.

3. Behandel hardhout met olie

Bij het hardhout winterklaar maken is het ook aan te raden om tuinkasten, schuren, vlonders en meubelen van hardhout tweemaal per jaar te behandelen met houtolie. Dit zal het hout beschermen en in goede conditie houden. Er zal bij hardhout altijd een natuurlijke verkleuring ontstaan, dit kun je met een behandeling remmen maar niet voorkomen. Eigenlijk hoeft dat ook niet, die grijze sluier is geheel natuurlijk en heeft geen enkele invloed op de levensduur van de houten constructie.

4. Mos en algen

Naast bladeren houden mos en algen ook veel vocht vast, daarnaast kan een terras gevaarlijk glad worden in de winter als je groene aanslag niet voor de natte en koude periode verwijdert. Naast een onooglijke groene laag en een glad oppervlak kan er ook sneller houtrot optreden, met name bij zachtere houtsoorten maar ook bij hardhout. Je kunt met een universeel reinigingsmiddel voor hardhout de aanslag verwijderen.

5. Zout strooien

Met zout kun je snel sneeuw verwijderen van het terras. Bij tegels of beton moet je navragen bij de specialist of strooizout op het materiaal zal inwerken. Bij hardhout is het mogelijk om zout te strooien, je moet tijdens het dooien wel het houtwerk goed afspoelen met water om zoutvlekken te voorkomen. De plekken met veel schaduw zijn het meest gevoelig voor aanslag, houd deze delen van de tuin goed schoon.

6. Ventilatie

Deze tip geldt vooral voor houten schuttingen, hoewel het ook op een houten vlonder van toepassing zal zijn. Het geldt in mindere mate voor constructies zoals houten tuinkasten. Zorg dat houten constructies goed geventileerd worden, hout heeft luchtdoorstroming nodig om in goede conditie te blijven. Bij schuttingen zul je aan de grond onkruid moeten verwijderen om rotting te voorkomen. Probeer winterharde planten ook bij houten objecten weg te houden, denk aan struiken of planten met veel bladeren.

Naast al die kostbare en prachtige planten in de tuin moet je ook zeker wat aandacht besteden aan houten tuinmeubelen, schuttingen of tuinkasten van hardhout. Je houdt er de tuin mooier mee, en houten constructies kunnen jaren langer meegaan wanneer je ze even winterklaar maakt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen