8 redenen waarom een tuin groen moet zijn

8 redenen waarom een tuin groen moet zijn

De tuin bedekken met tegels is heel praktisch. Je hoeft nooit meer gras te maaien, je kunt ook een leuk terras plaatsen. Toch zijn er ook nadelen aan een tuin van steen of beton. Hier zijn 8 redenen waarom een tuin groen moet zijn.

8 redenen waarom een tuin groen moet zijn

1. Afwatering

Als de tuin goed wordt aangelegd zal een stoep of terras licht schuin aflopen om regenwater af te voeren. Heel mooi, maar waar gaat al dit water eigenlijk naartoe? Rioolputten kunnen overbelast raken wanneer een flinke hoosbui in een korte periode voor enorm veel water zorgt. Een frisse grasmat in de tuin zorgt ervoor dat de riolering niet overbelast raakt, het water kan door de bodem wegvloeien. Door toenemende bestrating in wijken wordt de gemeentelijke riolering zwaar overbelast, met als resultaat overstromingen.

waarom een tuin groen moet zijn

2. Luchtkwaliteit

Iedere grote gemeente heeft ‘groene longen’, dit zijn parken en andere locaties met veel bomen en planten om de lucht te zuiveren. Dit kun je ook toepassen op je eigen tuin. Groene planten zuiveren de lucht, aromatische bloemen zorgen voor een heerlijk geurtje. Ook binnen kun je lucht op natuurlijke wijze zuiveren met bijvoorbeeld de lepelplant, chrysanten of een sansevieria. Klimop is ook een goede plant voor luchtreiniging.

3. Eten

Je hoeft voor een gezonde salade niet naar de winkel, dat bespaart ook weer op plastic verpakking en benzine. Pluk gewoon groen uit de tuin. Sla, wortels en tomaten groeien als … kool zullen we maar zeggen. Kruiden als basicilum, tijm, munt en koriander uit eigen tuin maken ieder gerecht af, en verspreiden een aangename geur. Er zijn ook eetbare bloemen, die er op je bord prachtig uitzien. Haal giftige planten en eetbare planten niet door elkaar, reserveer bijvoorbeeld een hardhouten bloembak als moestuintje.

4. Weerstand

Medici weten nog steeds niet precies waar allergieën vandaan komen, hygiëne lijkt wel een rol te spelen. Te schoon leven, en niet blootgesteld worden aan verschillende stoffen zou het risico op allergieën kunnen verhogen. Een groene tuin zal in principe ook heel schoon zijn, maar wel met veel goede bacteriën die je helpen om de weerstand te verhogen. Het is goed om kleine kinderen in een gecontroleerde omgeving bloot te stellen aan de natuur, daar hebben ze een leven lang baat bij!

5. Rust

In Japanse tuinen zie je vaak een deel met kleine steentjes en een harkje. Vormen maken in dit grind is rustgevend, er gaat een meditatieve werking van uit. Dit geldt eigenlijk voor alle werkzaamheden in de tuin. Haal even een hark of riek uit je hardhouten tuinkast, of geef de bloemetjes water met een gieter. Je hoeft echt geen uren achtereen te zwoegen in de tuin om deze aan kant te houden. Neem in plaats van een rookpauze of koffiepauze een gezonde groenpauze.

waarom een tuin groen moet zijn - Japanse tuin

6. Privacy

Met bomen of struiken kun je op natuurlijke wijze voor extra privacy in de tuin zorgen. Wanneer je het hele jaar rond beschut wilt wonen, kies dan bijvoorbeeld voor een groenblijvende haagstruik. Je kunt ook een rij boompjes planten die met de seizoenen verkleuren voor variatie in de tuin. Door af en toe bij te snoeien houd je de omheining gezond en mooi in vorm.

7. Spelen

Met kinderen of kleinkinderen is een groene tuin natuurlijk ideaal. Een zachte grasmat om op te spelen, of een eigen stukje tuin of zelfstandig te tuinieren. Met Pasen kun je eieren in de tuin verstoppen. Betrek kinderen al jong bij de verzorging van planten. Naast kennis van planten kun je een kind nog veel meer kennis en vaardigheden leren die ze ook buiten de tuin kunnen gebruiken. Geef kinderen hun eigen materialen die veilig zijn, en bewaar ze netjes in de tuinkast.

8. Dieren

Planten trekken dieren aan, en zeker niet alleen ongedierte. Met een vogelhuisje trek je vogels aan die vrolijk fluitend jouw dag een stukje mooier zullen maken. Sommige mensen gruwelen van insecten, toch zijn ze heel nuttig en onmisbaar. Sterker nog; door de tuin ‘diervriendelijk’ te maken kun je ongedierte uit de woning houden. Let uiteraard wel op bladluis en andere insecten die planten ziek maken. Hier bieden bloembakken uitkomst, zo heb je meer controle over mogelijke kruisbesmetting. Naast bestrijdingsmiddelen zijn er ook planten en andere insecten die kwaadwillige indringers bestrijden op natuurlijke wijze. Geniet van vlinders met een vlinderstruik in de tuin, of richt een bijenhotel in voor een tuin waar leven in zit!

Kies liever voor een groene tuin. Dat is beter voor jezelf én de omgeving!

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, neem dan gerust contact met ons op!

Over de schrijver
Reactie plaatsen