Maak van je tuin een vakantieoord met hardhout

Maak van je tuin een vakantieoord met hardhout

2020 gaat de boeken in als een topjaar voor tuincentra. Terwijl andere sectoren moeite hebben om overeind te blijven in het tijdperk van Corona, zijn winkels die tuinartikelen verkopen de lachende derde. Een tuin is een veilige plek waar je zonder na te denken over mondkapjes kunt tuinieren, relaxen en nog veel meer. Hier zijn zes tips om van je tuin een vakantieoord te maken, om te beginnen met…

Zes tips om van je tuin een vakantieoord te maken

1. Hardhout

Als je op vakantie gaat, zeker in verre, exotische oorden, kom je vaak locaties tegen waar het tuinmeubilair van hardhout is gemaakt. Ten eerste omdat deze houtsoorten wellicht uit dit land afkomstig zijn, maar ook zeker vanwege de duurzaamheid. Hardhout is zeer goed bestand tegen diverse weersomstandigheden, en kan veelvuldig gebruik door bijvoorbeeld toeristen weerstaan. Hotels en resorts weten als geen ander dat investeren in kwaliteit een langetermijnvisie is. Die spotgoedkope tuinsets bij de discount tuincentra hebben geen schijn van kans bij regelmatig gebruik. Je kunt die kosten voor een verre vakantie beter investeren in hardhouten meubels, tuinkasten of bloembakken. Daar profiteer je jaren langer van.

2. Elektra

zes tips om van je tuin een vakantieoord te maken

Hoe staat jouw tuin er in de avonduren bij? Donker waarschijnlijk, met hier en daar een lampje om de schuur te vinden na zonsondergang. Toch zijn er volop mogelijkheden om betaalbaar en veilig de tuin te verlichten. Naast comfort en ‘s avonds heerlijk genieten in eigen tuin, houdt het ook inbrekers op afstand. Zo kun je met een bewegingssensor ongenode gasten afschrikken, terwijl je zelf nooit meer een lichtschakelaar hoeft aan te raken. Ga verder dan licht in de duisternis en plaats draadloze luidsprekers. Vast of los, wat jou het beste uitkomt. Er zijn diverse opties die waterdicht zijn, zo kunnen ze een plons in je vijver of zwembad overleven. Van achtergrondmuziek tot serene ASMR geluiden of een house-party; laat jouw oren net zo genieten als je ogen.

3. Alles bij de hand in de tuinkast

Een hardhouten tuinkast is een goed idee voor kleine tuinen waar een schuur niet past, of juist een grote tuin waar de schuur op een grote afstand staat. Je kunt van alles kwijt in tuinkasten, de verticale inrichting maakt het een heel praktisch design. Zeker met hoogwaardige, zware modellen is het van belang om eerst een solide basis te leggen zoals beton. Zo voorkom je verzakking en deuren die niet goed meer openen of sluiten. Je kunt tuinkasten tegen de schutting plaatsen of midden in de tuin. Je kunt er tuingereedschap in opbergen, of berg er badhanddoeken en ander textiel op voor een heerlijk middagje genieten tijdens de volgende hittegolf.

zes tips om van je tuin een vakantieoord te maken

4. Zorg voor voldoende beschutting

De zomers worden steeds heter in de lage landen, jaar na jaar worden records gebroken. Daarom is er behoefte aan schaduw. Je zou schaduwdoeken kunnen ophangen, bevestigd aan vaste objecten zoals de gevel of schutting. Dit soort doeken kun je snel ophangen en weer opbergen, bijvoorbeeld als er wind opsteekt. Vouw het doek op, leg het droog in de tuinkast en klaar ben je. Bij een tuin die in het zicht ligt kun je dit soort beschutting ook inzetten om de privacy te verhogen.

5. Wintergroene planten

Nog een verschil met landen in tropische gebieden en ons kikkerlandje is het klimaat. Het maakt vaak niet uit of je in de zomer of winter op vakantie gaat, het is hooguit heel warm of enorm heet. Planten die daar goed gedijen kun je als ‘zomergroen’ bestempelen, die blijven het hele jaar groen. In Nederland zijn er bomen en planten die winterhard zijn, bladeren vallen niet uit in de herfst en ze blijven ook groen. Dit geeft de tuin het hele jaar door een uniforme uitstraling. Tenzij het gaat sneeuwen natuurlijk, dan wordt alles wit. Naast het aanzicht verhogen winterharde en wintergroene planten de privacy, zeker wanneer ze als omheining gebruikt worden.

6. Ornamenten

Als laatste willen we ook het decoratieve aspect noemen. Zo zul je zowel in Afrikaanse landen als in Azië vaak houtsnijwerk tegenkomen met unieke kenmerken. Daarmee wordt de lokale cultuur uitgedragen, het brengt direct sfeer in omgeving. Dit kun je thuis in de tuin uiteraard ook toepassen, en dan kies je helemaal zelf welke stijl je mooi vindt. Een groot boeddha beeld misschien, of een serie tuinkabouters waar ze in de Efteling jaloers op worden. Een klaterende fontein, een stenen muurtje, een grindpad of hardhouten bloembakken waar je ieder seizoen nieuwe bloemen in kweekt. Of zet er kruiden in die je kunt eten zoals basilicum, koriander of tijm. Eten kweken in eigen tuin is sowieso fantastisch tijdens een barbecue sessie. Of beter nog; plaats een vaste steenoven in de tuin of een buitenbarbecue onder de overkapping. Zo maak je van jouw tuin een relaxed restaurant.

Zo zijn er toch ook mooie momenten in 2020, welke positieve inspiratie heb jij dit jaar opgedaan?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Over de schrijver
Reactie plaatsen