6 tuintrends voor 2021

6 tuintrends voor 2021

In 2020 is het belang van een mooie en functionele tuin herontdekt door vele thuisblijvers. Tuincentra werden massaal leeggekocht, tot deze door lockdown maatregelen gesloten werden. Steeds meer hobby tuiniers lieten een hardhouten tuinkast in de tuin plaatsen of een hoogwaardige hardhouten bloembak installeren. Zo kun je van de achtertuin een privé paradijsje maken. Deze trend zal in 2021 nog wel even aanhouden, daarnaast zijn er nog een aantal andere tuintrends voor 2021 die we hier voor je hebben verzameld.

Tuintrends voor 2021

1. Permanent tuinmeubilair

tuintrends voor 2021

In plaats van stoeltjes uit de schuur halen als je eventjes in de tuin wilt zitten, kiezen meer mensen in 2021 voor permanente tuinmeubels. Omdat je in Nederland uiteraard rekening moet houden met neerslag kun je voor een frame kiezen dat weerbestendig is, met bijvoorbeeld losse kussens om op ieder moment tevoorschijn te halen. Die kun je dan mooi opbergen in een tuinkist of tuinkast. De tuin wordt zo een verlengstuk van de woonruimte.

2. Tegels in de tuin

Dit is een tuintrend voor 2021 die een risico met zich meebrengt. Een tuin met tegels is doorgaans meer onderhoudsvriendelijk. Je hoeft niet langer het gras te maaien bijvoorbeeld. Het nadeel is dat neerslagwater niet direct in de bodem kan doordringen. Bij aflopende tegels komt al het water in hetzelfde afvoerputje terecht wat voor overstroming kan zorgen. Als je besluit een terras aan te leggen, bedek dan liever niet de gehele tuin en zorg voor voldoende ‘open’ aarde en groen om neerslagwater op natuurlijke wijze weg te laten vloeien.

3. Zwembad aanleggen

tuintrends voor 2021

Dat geld wat je gereserveerd had voor een lange vakantie naar exotische oorden kun je nu investeren in je eigen tuin. Met restricties in 2020, die ook in 2021 blijven voortduren, kun je dit budget beter besteden om van je eigen woning een vakantieparadijs te maken. Dan is een zwembad een luxe die voor aanzienlijk meer mensen werkelijkheid zal worden in 2021. Daarbij is er een grote vraag naar ‘extreme pools’, dit zijn maatwerk zwembaden met nep rotsen van beton, watervallen en andere bijzondere elementen. Ontwerpers van zwembaden in pretparken en recreatieparken maken namelijk ook zwembaden voor particulieren. Goedkoop is het niet, bijzonder wel!

4. Urban Jungle

Als een stedeling niet even naar het platteland kan gaan om een frisse neus te halen, dan moet de natuur maar naar de stad komen. Dat is de gedachte achter een ‘Urban Jungle’, een natuurlijk groeiende tuin met planten en bomen die zo min mogelijk gemanipuleerd worden. Door in een wilde tuin een kleine verharding te maken met een terrasje ben je omringd door de natuur, wat heerlijk relaxed voelt en toch het comfort biedt dat stadsmensen gewend zijn.

5. Dakterras

Groendaken groeien langzaam maar zeker in populariteit. Het dak moet hiervoor wel geschikt zijn en een flink gewicht kunnen dragen. Als jouw dak zich leent voor beplanting dan kun je overwegen om er echt een dakterras van te maken. Dit is een ecologisch verantwoorde manier om een tuin aan te leggen waarbij je ook een heel bijzonder uitzicht hebt. Je kunt ook een moestuin maken op je eigen dak waar je groente en fruit op kunt verbouwen.

6. Natuurlijke materialen

tuintrends voor 2021

Als leverancier van hardhouten tuinkasten en bloembakken weten we al jarenlang dat natuurlijke materialen kunnen bijdragen aan een mooie, verzorgde en duurzame tuin. Gelukkig zien we in 2021 een duidelijke trend naar hoogwaardige, natuurlijke materialen in de tuin. Hardhout van herleidbare origine bijvoorbeeld, met een kwaliteit die zorgt voor jarenlang of decennialang duurzaam genot. Dit kan ook hergebruikt hout zijn zoals eikenhouten wagonplanken en ook natuursteen in ruwe vorm waar je een prachtige omheining mee kunt maken.

Meer natuurlijk, meer duurzaam én creatief. Dat zijn de voornaamste tuintrends voor 2021.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Over de schrijver
Reactie plaatsen