April doet wat hij wil

April doet wat hij wil

De week voor Pasen was het heerlijk warm in Nederland. Tijdens Pasen was het koel maar droog, een dag later zou het weer gaan sneeuwen. “April doet wat hij wil” is geen uitdrukking die zomaar uit de lucht is gegrepen, het is een maand waarin de natuur erg onvoorspelbaar kan zijn. Hoe kom je de maand door zonder slachtveld in je tuin? Met de tips op deze pagina kom je een heel eind, zeker als je alvast de juiste materialen klaar legt in een hardhouten tuinkast. Maar daarover later meer.

Wat kun je aan de tuin doen in april?

Hier zijn enkele werkzaamheden die mogelijk zijn in deze maand:

  • Veel bloemen zoals Forsythia mag je snoeien, voor rozen is dit het laatste moment om nog te snoeien.
  • Trim de haag en verwijder dode takken uit planten.
  • Vaste planten en eenjarigen kun je nu gaan zaaien.
  • Dit is de tijd om de aarde te gaan bemesten, voeding kan nu goed doordringen in de aarde.
  • Als je nog geen gras hebt gezaaid op kale plekken kun je dit nu nog even doen.
  • Aan het einde van de maand mag je het gras maaien.
  • Maak de bodem los met een verticuteerhark.

 

april

Samengevat is dit de maand om jouw tuin uit de winterslaap te halen met enig voorbehoud, want april doet wat hij wil. Laat jouw tuin rustig weer tot leven komen.

Het weer in april

Toen de weersvoorspelling op 1 april aangaf dat het na Pasen zou gaan sneeuwen werd dit direct als grap gezien. Toch bleek het echt zo te zijn, na een zeer milde periode waarin je met een T-shirt zo naar buiten kon lopen, kwamen er weer sneeuwvlokken uit de hemel vallen. Dat is fantastisch als je meteoroloog bent, maar minder aantrekkelijk als je net bloemen in de volle aarde hebt gezet die niet tegen nachtvorst bestand zijn. De eerste tip is daarom voorzichtig te zijn met wat je gaat planten, zeker in de eerste helft van april kan er nog van alles gebeuren.

Zaaien van groenten in april

Je kunt in deze maand aan de slag gaan met zaaien, let wel op met wat je gaat kweken in je moestuin. In de eerste weken van april kun je beginnen met spinazie, bieten, radijzen, sla en lente-ui. Die kunnen wel wat hebben. Gewassen als pompoen, maïs en courgette komen van oorsprong uit warmere oorden, dit betekent zeker wachten tot de tweede helft van april om te gaan zaaien. Je zou wel kunnen zaaien in potten of bakken zodat je eventueel kunt uitwijken naar een tuinkast, de schuur of binnen in huis. Een nadeel van binnenshuis plaatsen is het grote temperatuurverschil, ook is er minder natuurlijk daglicht.

Poten en verspenen

Deze maand is ook heel geschikt om gewassen te poten en verspenen. Als je bijvoorbeeld aardappelen wilt poten kun je uitschieters afdekken zodat ze beschermd zijn tegen nachtvorst. Ook hier kun je ze tijdelijk in een hardhouten tuinkast opbergen, dit biedt nèt die beschutting om nachtvorst en koude wind tegen te gaan. Sla, kool en broccoli kun je ook in deze maand naar hun uiteindelijke locatie brengen, het liefste weer in de tweede helft van april.

Al jouw materialen binnen handbereik

april

Moet je even snoeien? Water geven misschien? Of wordt het tijd om even wat te schoffelen en de aarde te bemesten? Als je altijd jouw materialen binnen handbereik houdt dan ligt de drempel lager om even in de tuin te werken. Dit gaat uiteraard het beste met een hardhouten tuinkast. Je kunt hier het hele jaar rond materialen in stallen die je in dat seizoen nodig hebt. De rest kan in de schuur, in de kelder of op zolder gestald worden. Een tuinkast is vaak prettiger dan een tuinkist omdat er relatief weinig vloeroppervlak nodig is, je hoeft ook niet te bukken om spullen te pakken wat weer goed is voor de rug.

Schaduw in de tuin

Een echte hardhouten tuinkast is waterdicht, duurzaam en betrouwbaar. Heb je wat potjes met ontkiemende planten buiten staan en er wordt koude wind voorspeld? Dan zet je die potjes gewoon even binnen. Extra tip: Monteer één of meerdere plankjes in de tuinkast waar je losse potjes op kunt zetten. Het is ook mogelijk dat het niet te koud is maar juist te heet in de zon. Dan kunnen plantjes die nog niet zo sterk zijn verbranden. Door ze in de schaduw te plaatsen van bijvoorbeeld een hoge boom of een tuinkast kun je ze beschermen.

Eigen zaden en stekjes

Er zijn hobby tuinders die ieder jaar zaden en stekjes van planten uit eigen tuin kweken omdat deze planten zich generatie op generatie aanpassen aan de condities van jouw tuin. Dit kan een betere opbrengst opleveren, de planten worden sterker en de kans op ziekten wordt lager. Eigenlijk geldt voor alle bloemen, gewassen en materialen die van buiten de tuin komen dat ze ziekten met zich mee kunnen dragen. Zo kunnen ziekten zich verspreiden die voorheen niet in jouw tuin aanwezig waren. Je kunt dit risico minimaliseren door nieuwe planten in hun eigen bloembak te kweken, en misschien een jaar later pas elders in de tuin te plaatsen. Naast kleinere bloempotten kun je ook vaste, hardhouten bloembakken plaatsen in je tuin.

Als je in april jouw tuin goed voorbereid zul je hier vanaf mei volop van kunnen genieten.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Over de schrijver
Reactie plaatsen