Duurzaam de tuin winterklaar maken

Duurzaam de tuin winterklaar maken

Veel mensen houden hun tuin net zo netjes als hun woonkamer. Alles aan kant, gras gemaaid en bladeren opgeruimd. En het gereedschap lekker dicht bij in de tuinkast, klaar om even wat vuil weg te vegen. Dat ziet er goed uit, maar is het ook duurzaam? Die hardhouten tuinkast, daar zien we bij Hartholt Woodworks wel voordeel in, toch zijn er zeker redenen om je tuin een beetje ‘rommelig’ te houden. Voor de dieren, voor je planten en voor jezelf.

Zo schoon moet de tuin zijn in de herfst

Het helpen van dieren om te overwinteren in je tuin levert een waardevolle bijdrage aan de lokale biodiversiteit en het welzijn van dieren, klein en groot. Hier zijn enkele manieren waarop je dieren kunt helpen overwinteren in je tuin:

1. Laat bladeren liggen

Laat een deel van de bladeren in je tuin liggen in plaats van ze allemaal op te ruimen. Dit creëert een natuurlijke mulchlaag waarin kleine dieren zoals insecten, amfibieën en kleine zoogdieren kunnen schuilen. Laat enkele dode bomen of takken in je tuin staan. Deze kunnen dienen als schuilplaatsen voor insecten, schimmels en mossen, en ze bieden voedsel en beschutting aan diverse dieren.

Duurzaam de tuin winterklaar maken

2. Verwen de vogels

Hang nestkasten op in je tuin zodat vogels een veilige plek hebben om te schuilen en te nestelen tijdens de winter. Hang voederhuisjes met zaden, noten of vetbollen op. Dit helpt vogels de koude maanden door te komen wanneer voedsel schaarser is. Plaats een verwarmd vogelbad in je tuin, zodat vogels toegang hebben tot drinkwater, zelfs bij koud weer. Water is essentieel om te overleven.

3. Kleine dieren, groot verschil

Insectenhotels zijn speciaal ontworpen voor insecten zoals bijen, lieveheersbeestjes en vlinders. Je kunt ze kopen of er zelf een maken met materialen zoals houtblokken, bamboestokken en stro. Als je een vijver hebt, zorg er dan voor dat amfibieën zoals kikkers en salamanders veilige plekken hebben om te overwinteren. Dit kan onder waterplanten of in modderige oeverzones zijn. Zorg voor natuurlijke schuilplaatsen zoals struiken, coniferen of dichte vegetatie waar dieren kunnen schuilen tegen de kou en roofdieren.

Zo help je dieren en planten de winter door

De tuin hoeft niet volledig schoon te zijn in de herfst en winter. In feite kan een té grondige schoonmaak schadelijk zijn voor de lokale biodiversiteit. Laat dus wat losse bladeren liggen. Alles op een hoop ergens in de hoek van de tuin zorgt juist voor viezigheid en overlast. Houd het looppad schoon, het gras mag redelijk vrij zijn van bladeren, maar laat ze op de aarde tussen de planten gerust liggen.

Bewaar overtollig organisch materiaal, zoals groente- en tuinafval in een composteer-ton. Compostering helpt niet alleen bij het afbreken van afval, maar biedt ook een gunstige omgeving voor micro-organismen en kleine dieren. Als je planten hebt die gevoelig zijn voor koude temperaturen, overweeg dan om ze te beschermen met een laag mulch, stro of een tuinvlies. Je kunt ze ook tijdelijk in je tuinkast zetten, zorg dan voor voldoende voeding en water.

Duurzaam de tuin winterklaar maken

Over het algemeen is het belangrijk om een zekere mate van natuurlijke ‘rommel’ in je tuin toe te staan, omdat dit bijdraagt aan de biodiversiteit en het ecosysteem van je tuin. Een te schone tuin kan dieren de broodnodige schuilplaatsen en voedselbronnen ontnemen. Het is een kwestie van balans vinden tussen het behoud van een gezonde tuin en het bieden van een gastvrije omgeving voor wilde dieren. Zorg ervoor dat tuinpaden en toegangspunten begaanbaar blijven, ook voor jezelf natuurlijk.

Zo helpt een tuinkast duurzaam tuinieren

Een tuinkast kan worden gebruikt voor het opbergen van verschillende tuinbenodigdheden en gereedschappen.

  • Bewaar gereedschap in de tuinkast om ze te beschermen tegen weersinvloeden en om ze georganiseerd te houden.
  • Houd zaden, potgrond, meststoffen en andere tuinbenodigdheden binnen handbereik voor het planten en verzorgen van je planten.
  • Berg tuinslangen, sproeiers en gieters op om ze te beschermen tegen vorst en om een opgeruimde uitstraling te behouden.
  • In het geval van regen of slecht weer is een tuinkast een handige plek om kussens voor tuinmeubilair op te bergen.
  • Je kunt gereedschapskisten gebruiken om kleine items zoals labels, draad, schroeven en spijkers op te bergen.
  • Stapel lege potten en bakken op om ruimte te besparen en ze te beschermen tegen beschadiging.
  • Berg tuinverlichting, kaarsen, lantaarns en andere decoratieve accessoires op die je in de tuin gebruikt.
  • Gebruik rekken en haken om gereedschappen en accessoires op te hangen en ruimte te besparen.
  • Bewaar extra tuinhandschoenen en kledingstukken die je specifiek voor het tuinieren gebruikt in de tuinkast.

Een bos ligt altijd vol met losse bladeren, takken en andere natuurlijke elementen. Dit zorgt voor balans in het ecosysteem. Jouw tuin mag best netjes opgeruimd zijn en bewaar jouw tuingereedschap zeker in die mooie hardhouten tuinkast, maar geef de natuur wel een beetje ruimte in je tuin. Daar wordt iedereen beter van!

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je meer over onze producten weten? Neem dan even contact met ons op, of kijk eens in onze webshop.


Over de schrijver
Reactie plaatsen