Groene tuin tips

Groene tuin tips

Heb jij al een groene tuin? Een groene tuin is meer dan een stukje gras of een houten tuinkast die groen uitslaat van de aanslag. Groen staat ook voor duurzaam, en dat vinden we als maatschappij steeds belangrijker. Duurzaam kun je op verschillende manieren uitleggen, naast “goed voor het milieu” kan het ook goed voor de portemonnee zijn. Voor deze groene tuintips zijn groene vingers niet vereist, en zelfs een tuin met alle kleuren van de regenboog kan enorm groen zijn!

Eten uit je eigen groene tuin

groene tuin tipsEen plantenbak met kleine compartimenten is ideaal als moestuintje. In tegenstelling tot kweken in de volle aarde kun je de tuin beschermen tegen woekerende wortels, en je beschermt de gewassen tegen insecten en gif in de aarde. Kruiden doen het altijd goed en maken jouw gerechten helemaal af, kweek bijvoorbeeld basilicum of oregano, zet thee van je eigen munt en maak het zoet zonder calorieën met stevia. Uiteraard kun je ook groente kweken, tijdens een barbecue in de tuin kun je direct uit jouw tuin plukken.

Minder ruimte met verticaal tuinieren

Je kunt plantenbakken voor bloemen en kruiden ook in bakken tegen de schutting of aan de zijkant van een houten tuinkast hangen. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte, en kun je op basis van de zon en schaduw onder de meest optimale condities kweken. Met name in kleine tuinen kan een verticale inrichting enorm veel verschil maken. Wat betreft duurzaamheid creëer je met een verticale inrichting meer tuinoppervlak wat uiteraard heel milieubewust is. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor een houten tuinkast in plaats van een schuur of tuinkist.

Bloemen helpen de bijen

Niet alleen zullen bloemen de tuin enorm opfleuren, je helpt er ook de bijen mee. Zoals je wellicht al weet maken de bijenpopulaties zware tijden door. En dat terwijl bijen enorm belangrijk zijn voor de biodiversiteit, om nog niet eens te spreken van die heerlijke honing. In tegenstelling tot wespen zullen bijen niet zo snel steken. Met geurige bloemen zoals lavendel zul je bijen aantrekken en de populatie weer versterken.

Geef dieren wat rommel

Een perfect opgeruimde tuin met tegels en een houten tuinkast waar al het tuingereedschap in opgeborgen wordt staat heel netjes, maar niet alle dieren zijn daar even gelukkig mee. Door een stukje van de tuin met wat meer “rommel” in te richten kun je vogels, insecten en egels een gezellige plek geven om te spelen en een veilige plek om te schuilen. Met een afgebakend stukje gevuld met bladeren, takken en ander organisch materiaal kun je deze dieren in een nette tuin ook wat ruimte bieden.

Maak van je dak een groene tuin

groene tuinGroendaken worden steeds populairder, door het dak te beplanten kun je de woning beter isoleren, de afwatering is beter, het verbetert de kwaliteit van de lucht in de buurt en het dak zal er zelfs een langere levensduur van krijgen. Een groendak is onderhoudsvriendelijk en is zeker in een wijk met veel tegels de ideale oplossing om regenwater te reguleren, om daarmee overstromingen te voorkomen. En dat is ook weer goed voor de fundering van jouw terras en houten tuinkast.

Verspil niet teveel energie

De lente begint, en we gaan weer massaal de tuin in. Is het toch nog fris buiten? Terrasverwarmers zijn enorme energieverspillers, wat dacht je van een warme trui of jas? Maak gebruik van verlichting op zonne-energie of LED lampen. Je kunt een lichtsensor of tijdschakelaar gebruiken om de buitenverlichting automatisch in en uit te laten schakelen. Dat is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Met een regenton naast de houten tuinkast heb je altijd water bij de hand in droge tijden, of om even iets af te spoelen. Dan heb je ook geen leiding met kraanwater meer nodig in de tuin.

Een groene tuin is een tuin waar je meer plezier aan zult beleven. Hoe groen is jouw tuin en hoe kun je jouw tuin verder verduurzamen? Neem gerust contact op voor meer praktische tips om optimaal gebruik te maken van jouw tuin.

Over de schrijver
Reactie plaatsen