Groente en fruit verbouwen, hier zijn 5 tips

Groente en fruit verbouwen, hier zijn 5 tips

Zijn de schappen in de supermarkt en bij de groenteboer leeg? Heb je geen zin in groenten uit pot of blik? Maak van jouw tuin een moestuin en je hoeft de deur niet meer uit! Ga zelf groente en fruit verbouwen en geniet van heerlijk vers eten uit eigen tuin met deze vijf tips.

Groente en fruit verbouwen. Wat is makkelijk zelf te kweken?

Ben je (nog) niet zo ervaren in het groente en fruit verbouwen? Misschien is het dan verstandig om met onderstaande exemplaren te beginnen:

  • Sla groeit snel, het ziet er ook bemoedigend uit met al dat groen in de tuin. Let wel op met slakken.
  • Prei is ook een snelgroeier, een kleine bosui kun je zelfs als afgesneden ‘afval’ stronkje in een glas water weer zien groeien.
  • Munt, peterselie en stevia groeien goed, en je hebt niet veel nodig van dit soort smaakmakers om dranken en gerechten een heerlijke smaak te geven.
  • Courgettes zijn makkelijk om te verbouwen mits je ze voldoende ruimte geeft.
  • Pompoenen groeien goed in het Nederlandse klimaat, er is trouwens wel verschil tussen eetbare pompoenen en rassen voor decoratief gebruik.
  • Je kunt wat uitgeschoten aardappels die je nog had liggen in de volle aarde gooien, en volgend seizoen kun je verse aardappeltjes zo uit de grond plukken.
  • Je kunt natuurlijk ook een mooi appelboompje of andere fruitboom planten. Dit is een meerjarig proces, maar een volwassen boom kan kilo’s aan vruchten opleveren zonder intensief onderhoud.
  • Tomaten groeien goed, maar kweek ze wel in bakken, omdat ze gevoelig zijn voor ziekten. Lees hieronder meer over kweken in een bloembak.

1. Begin in bloembakken

Een hardhouten bloembak is altijd een goed idee, naast bloemen en planten kun je hier ook uitstekend groente en fruit in kweken. Waarom niet in de volle aarde? Met losse bloembakken heb je veel minder kans op kruisbesmetting, je kunt de bak in de zon plaatsen of juist in de schaduw. Afhankelijk van het gewas kun je ze later alsnog in de volle aarde plaatsen wanneer de wortels sterk genoeg zijn.

2. Kies voor de juiste aarde

groente en fruit verbouwen

Standaard potgrond is niet voor alle gewassen even geschikt. Naast de pH waarde moet je ook letten op de hoeveelheid voeding die de aarde biedt. Sommige groenten groeien op vrijwel ieder type aarde, terwijl andere planten juist heel veeleisend zijn. Ook hier kun je met houten bloembakken uit de voeten, je kunt namelijk iedere bloembak aarde met afwijkende samenstelling vullen. Ga je toch in de volle grond werken? Leg dan een worteldoek neer als ondergrond om opgroeiend onkruid tegen te gaan.

3. Let op het jaargetijde

Tegenwoordig kun je alle soorten groente en fruit het hele jaar rond in de winkel kopen, vaak betreft het import uit het buitenland. Thuis moet je rekening houden met het seizoen, zo zullen exotische gewassen niet goed presteren in de kou, en al zeker niet altijd winterhard zijn. Een bloembak kun je ook tijdelijk in een hardhouten tuinkast parkeren, als alternatief zou je fragiele gewassen kunnen afdekken met afdekzeil.

4. Let op met ongedierte

groente en fruit verbouwen ongedierte

Slakken houden ook wel van een groen blaadje, dan zijn er nog luizen, torren en andere insecten die graag even komen proeven aan jouw groenten en fruit. Je kunt dan met verdelgers aan de slag gaan, maar dan blijft er niet veel meer over van jouw ‘biologische’ tuintje. Er zijn vaak meer natuurlijke middelen om ongedierte af te schrikken, let ook op bijvoorbeeld katten die ’s nachts hun behoefte komen doen in jouw moestuin. Dat is niet het soort mest die je in de tuin wilt hebben…

5. Zelf verbouwen is vaak niet goedkoper

Er zijn volop redenen om zelf groente en fruit te kweken, geld besparen is in de meeste gevallen niet de beste reden. Met alle investeringen zoals tuinaarde, tuingereedschap, hardhouten bloembakken of water sproeien kun je niet concurreren met de aanbiedingen in de supermarkt. Maar als je eenmaal de vruchten van je harde werk hebt geproefd zul je er geen spijt van hebben!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben over hardhouten tuinkasten of bloembakken, neem dan gerust contact met ons op!

Over de schrijver
Reactie plaatsen