Een week na de sneeuw in februari genoot Nederland van een ‘lentezonnetje’ in 2021. Met bijna dertig graden verschil in één week tijd gaan we vliegensvlug van sneeuwpoppen naar zonnebaden. Wat betekent dit voor de tuin? En hoe staat jouw tuin erbij met Pasen? In dit artikel geven we je tips om je tuin lenteklaar te maken!
Het probleem met snelle temperatuurwisselingen
Vroeger werd regelmatig gesproken over de ‘opwarming van de aarde’. De sceptici kwamen met het antwoord dat winters juist veel kouder waren, een Amerikaanse senator verscheen zelfs met een sneeuwbal in een vergadering. Nu wordt meestal gesproken van ‘klimaatverandering’. Gemiddeld genomen stijgt de temperatuur wereldwijd met pieken en dalen per regio en jaargetijde. Zo vielen er tientallen doden tijdens de sneeuwstorm in Texas afgelopen februari. Deze warme staat in het Zuiden van de Verenigde Staten is niet voorbereid op vorst en kou. Dit geldt ook voor planten. In Nederland hebben we seizoenen die behoorlijk van elkaar verschillen. Als we van winter naar lente gaan zullen planten op deze overgang reageren. Eigenlijk is de natuur in 2021 iets te vroeg ontwaakt. Is dit een probleem voor jouw tuin?
Zo maak je de tuin lenteklaar
De periode van vorst is voorbij, toch kunnen temperaturen behoorlijk schommelen op het randje van winter en zomer. Door goed jouw planten in de gaten te houden en met tuinieren te beginnen zorg je dat jouw tuin lenteklaar is met Pasen! Haal het tuingereedschap uit de hardhouten tuinkast en ga direct aan de slag.
- Onkruid wordt als eerste wakker, begin dus met onkruid wieden. Niet alleen neem onkruid ruimte in, het houdt water tegen om door te dringen tot aan de diepe wortels.
- Begin met het snoeien van rozen en hortensia’s om nieuwe groei te stimuleren. Snoei niet té fanatiek omdat veel bloemen takken nodig hebben die minimaal een jaar oud zijn om te groeien. Tip: Maak stekjes van het snoeiafval voor nieuwe planten.
- Vanaf ongeveer vijf graden boven nul begint het gras weer te groeien. In 2021 zul je vroeg beginnen met die eerste keer maaien. Let op het weer en maai vlak voor een bui. Bemest het gras zodat de voeding diep in de bodem trekt. Voorkom overbemesting, dit zal juist een averechts effect hebben.
- Met voorjaarsbollen kun je de tuin met Pasen fleurig maken. Als je na de bloei het groen verwijdert is de kans groter dat de bloemen volgend jaar weer terugkeren omdat de stoffen in de bol blijven zitten.
- Op dit moment vallen er nog frisse buien, bewatering is niet direct nodig. Als het langere tijd droog blijft dan kun je na zonsondergang sproeien. Zo voorkom je verbranden van de bladeren en je verspilt minder water.
- Heb je een vijver in de tuin? Maak niet alleen het water schoon maar ook de pomp en filters. Bij een temperatuur hoger dan tien graden kun je de vissen weer voeren.
- Loop alle houten elementen na. Denk aan het terras, de overkapping, een hardhouten tuinkast of bloembak. Controleer op houtrot en behandel houten delen indien nodig. Verwijder ook gras en mos rondom de basis om vochtophoping te voorkomen.
Maart roert zijn staart / april doet wat hij wil
Maart en april kunnen verraderlijk zijn wat betreft de temperatuur en neerslag. Berg tuingereedschap altijd netjes op in de tuinkast om roest te voorkomen, maai het gras de eerste keer niet té kort om uitdroging te voorkomen. Voor nieuwe planten en stekjes kun je beginnen in een hardhouten bloembak om ze later naar de volle aarde te verplaatsen. Houd ook rekening met vogels en ongedierte die nu ook weer verschijnen. Die zaden, mest en andere lekkernijen zullen naast planten ook aantrekkelijk zijn voor dieren.
Zo geniet je met Pasen van een prachtige tuin vol kleur en leven! Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je meer weten over een hardhouten tuinkast? Neem dan gerust contact met ons op.