Wanneer wordt het tijd om de tuin klaar te maken voor het voorjaar? In welke maand, bij welke temperatuur en hoe maak je een goede start van het seizoen? Pak je gereedschap uit de hardhouten tuinkast en ga aan de slag! Of kun je beter nog even wachten? De belangrijkste vraag is wanneer je moet beginnen met werken in de tuin. Als je groene vingers hebt dan sta je natuurlijk te popelen om aan de slag te gaan, maar let daarmee op. Als je namelijk te vroeg gaat werken in de tuin dan loop je het risico dat je tijd en geld verspilt met als resultaat een zomer met een kale tuin.
Wanneer je tuin klaar maken voor het voorjaar?
Het voornaamste is dat er geen vorst meer komt. Een temperatuur van 5 graden is ideaal om de tuin klaar te maken voor het voorjaar. Maar het kwik stijgt in januari al boven het vriespunt, zelfs in de nacht is het vaak al warmer dan 5 graden Celsius. Toch moet je nog even geduld uitoefenen want er kan (nacht)vorst komen tot in maart. De laatste jaren waren de winters mild en de zomers warm, dit jaar lijkt hetzelfde te gebeuren. Dit kan problemen opleveren. Als planten te vroeg uit hun winterslaap komen en er komt weer een paar dagen vorst overheen, dan kunnen de planten sterven. Vervolgens duurt het weer een seizoen of een jaar voordat ze opnieuw gaan bloeien.
Midden tot eind maart is doorgaans een goede periode, sommige tuiniers houden zelfs april aan als startpunt van het lente en het zomerseizoen. Zorg dat je alvast spullen klaarzet in je hardhouten tuinkast, dan kun je direct aan de slag gaan. Controleer ook of het gereedschap er netjes uitziet zonder roest en schade. Hier zijn 6 tips om jouw tuin klaar te maken voor het voorjaar.
1. Onkruid weghalen
Niet alle planten zijn even delicaat, de sterkste planten zijn onkruid. Die zijn winterhard en nemen de tuin helemaal over als je niet oplet. Begin met onkruid wieden en doe dit met de hand. Een handschoen mag gerust, maar niet met een schoffel of andere scherp gereedschap. Anders loop je het risico de wortels van omringende planten te beschadigen. Alleen als de bodem echt ingeklonken is dan mag de schoffel uit de tuinkast komen.
2. Aarde bemesten
Ten tweede moet je de bodem aanpakken. Die levert na een winterseizoen weinig voeding meer. In plaats van de planten aan te pakken zorg je dat de aarde bemest wordt. Dit geeft de wortels onder de grond een impuls om weer aan het werk te gaan. Houd rekening met de pH-waarde en controleer welke waarde het beste past bij de planten. Moet je de pH-waarde veranderen? Dan kun je kalk strooien. Je verlaagt daarmee de pH-waarde en de bodem wordt meer verlucht.
3. Gras maaien
Wacht met gras maaien tot je zeker weet dat er geen vorst meer komt. Waarschijnlijk zal het gras vrij lang zijn, nu wordt het tijd om het gras zeer kort te maaien. Een dag later ga je het gazon verticuteren. Dat zorgt voor een goede verluchting van het gras. Gebruik hiervoor een verticuteerhark. Maak rechte banen en verwijder mos, onkruid en los gras van de grasmat. Daarna doe je nog een rondje, maar dan in de andere richting. Zijn er plekken waar geen gras meer groeit? Strooi dan graskorrels om deze plekken weer nieuw leven in te blazen.
4. Planten snoeien
Door planten te snoeien zorg je ervoor dat de plant geactiveerd wordt om weer aan de slag te gaan. Niet iedere plant moet op hetzelfde moment worden gesnoeid, zoek voor de specifieke plant even het beste moment op. Snoeien doe je niet alleen om de plant de gewenste vorm te geven, je zorgt ervoor dat er nieuwe knoppen ontstaan en dat oude takjes niet die kostbare energie uit de bodem krijgen.
5. Aanslag verwijderen
Sproeien zal nog niet nodig zijn, de aarde is nog vochtig. Je kunt wel tegels of een hardhouten vlonder reinigen. Let op met de producten die je hiervoor gebruikt. Gebruik geen chloor, azijn is een natuurlijk middel dat beter is voor mens en milieu. Voorkom dat schoonmaakmiddelen wegvloeien in de tuin, daarmee kun je de bodem verontreinigen. Als de ondergrond droog is dan kun je met een staalborstel aanslag en onkruid effectief verwijderen.
Opbergruimte in de tuin
Heb je al een hardhouten tuinkast staan? Dan ben je al goed op weg naar een mooie, goed onderhouden tuin. Als je nog geen tuinkast hebt dan is dit een mooi moment om een maatwerk exemplaar samen te stellen op de website van Hartholt Woodworks. Denk even goed na over de ruimte die je hebt en de spullen die je wilt opbergen. Bijvoorbeeld tuingereedschap, een zak met mest of stekjes die wat beschutting nodig hebben. Als je er zelf met de tuinkast configurator niet uitkomt, neem dan gerust even contact op, we helpen je graag verder.