Maak jouw tuin klaar voor de lente

Maak jouw tuin klaar voor de lente

Het was een milde winter die begon in 2021 en in het staartje van 2022 waarschijnlijk niet meer tot een Elfstedentocht zal leiden. De tijd is aangebroken om de tuin klaar te maken voor de lente. Haal het tuingereedschap uit jouw hardhouten tuinkast en ga aan de slag! En als je nog geen tuinkast hebt dan is dit wellicht een goed punt om te beginnen…

1. Werk beter met een hardhouten tuinkast


Een tuinkast is geen tuinkist en ook geen schuur. Het is een opbergruimte die rechtop staat. Daardoor neemt een tuinkast relatief weinig ruimte in, je hoeft tijdens het gebruik niet steeds te bukken. De hardhouten tuinkasten van Hartholt Woodworks zijn van hoogwaardige kwaliteit wat betekent dat je er jarenlang plezier van zult hebben met een minimum aan onderhoud. Heb je specifieke wensen? Laat het dan gerust weten want we maken tuinkasten op maat. Daarnaast leveren we ook houten bloembakken, wat nog meer voordeel oplevert bij het lenteklaar maken van jouw tuin.

2. Kweek beter met een hardhouten bloembak

Net zoals we van mening zijn dat een tuinkast de ideale oplossing is om tuingereedschap in op te bergen, vinden we dat hardhouten bloembakken perfect zijn om te kweken in iedere tuin. Ze zijn decoratief, duurzaam en praktisch in gebruik. De rustieke uitstraling met moderne styling zorgt voor een prachtige balans tussen natuur en vakmanschap. Neem het niet van ons aan, kijk gerust rond op onze website voor foto’s van onze producten ‘in het wild’. Ook ditmaal leveren we maatwerk producten die afgestemd zijn op de persoonlijke wensen van de klant.


3. Wees voorzichtig met jonge planten

Jonge planten hebben vaak fragiele wortels die gevoelig zijn voor veranderende omstandigheden. Als je bijvoorbeeld een plant koopt in een tuincentrum, de kluit uitschudt en deze in de volle aarde plant, dan bestaat de kans dat deze mooie plant snel zal afsterven. De oorzaak is vaak aarde die niet de juiste voedingsstoffen biedt of de verkeerde pH-waarde heeft. Er zijn veel soorten aarde, waarom zou je niet altijd standaard potgrond kopen? Omdat sommige planten meer of juist minder kalk nodig hebben, meer of minder voeding of behoefte hebben aan een andere zuurgraad. Als je hier geen rekening mee houdt dan kunnen jonge planten zich niet voldoende ontwikkelen en sterven ze af.

4. Kweek in een beschermde omgeving

De twee vorige tips komen samen in dit advies. Als je planten gaat kweken dan zorg je voor optimale condities. Schone aarde met de samenstelling die past bij de planten. In een bloembak creëer je een eigen ecosysteem met minimale kans op besmetting of kruisbestuiving. Je hebt controle over het type aarde, de vochtigheidsgraad en je kunt voorkomen dat ongedierte overspringt naar andere planten. Kleine potten kunnen weer ideaal zijn om planten te laten overwinteren in een tuinkast. Daar staan ze beschermd, als de vorst uit de lucht is dan mogen ze weer in de tuin geplaatst worden.

5. Maai en verticuteer het gras

In het najaar mag het gras wat langer blijven, in het voorjaar kun je gaan maaien. Een dag later ga je met een verticuteerhark de bodem netjes maken. Door te verticuteren verwijder je mos en dood gras. Dit bevordert de waterhuishouding en zorgt voor verluchting in de bodem. Maak eerst banen in één richting, verwijder de resten die loskomen en herhaal dit proces vervolgens in de andere richting. Ruim de restjes op en je hebt een gazon dat weer klaar is voor de lente. Dit is ook het moment om kale plekken in te zaaien.

6. Verwijder onkruid

Maak jouw tuin klaar voor de lente

De beste manier om onkruid te verwijderen is met de hand. Zo kun je vaak de wortels uit de bodem halen. Als de aarde erg vast is dan kun je eerst schoffelen. Zo kun je eenvoudig de volledige planten uit de losse aarde halen. Als de grond los van structuur is kun je dit beter niet doen. Zo snijd je de wortels van het onkruid van de rest waardoor je ze niet volledig uit de aarde kunt trekken. Neem er één keer de tijd voor, dan hoef je niet steeds opnieuw onkruid te wieden.

7. Sproeien is niet nodig, gieten misschien wel

De bodem zal tegen de lente behoorlijk vochtig zijn, door nu volop te gaan sproeien kun je planten in de tuin verdrinken. Er zijn wellicht wel planten die wat meer water kunnen gebruiken. Neem de gieter uit je tuinkast en geef water waar het nodig is. Heb je een regenton in de tuin staan? Dan kun je dit water hiervoor gebruiken. Als je een hardhouten tuinkast met goede afwatering hebt dan zit je nooit zonder water in de tuin. Je hoeft dan geen waterleiding aan te leggen voor klein onderhoud.

We hopen dat je met deze tips vooruit kunt. Maak je tuin klaar voor het voorjaar!

heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!


Over de schrijver
Reactie plaatsen