Als de blaadjes van de bomen vallen wordt het tijd om je voor te bereiden op de winter. Een hardhouten tuinkast is al een goed begin, daar kun je alles kwijt om jouw tuin ook in de winter netjes bij te houden. Naast een tuinkast op maat zijn er nog andere zaken om jouw tuin winterklaar te maken. Met deze 5 tips kom je zorgeloos de wintermaanden door!
Tips tuin winterklaar maken
1. Steunen voor planten
Stevige grassoorten met een opgaande groei hebben stelen die uitdrogen bij vorst. Dat is op zich goed omdat de ijskristallen de celwanden op deze wijze niet kunnen aantasten, ze worden daardoor wel breekbaar. Daarom zijn er speciale plantensteunen verkrijgbaar waarmee je gevoelige planten tegen een flink pak sneeuw kunt beschermen. Na de winter ruim je deze plantensteunen netjes op in de tuinkast voor volgend jaar.
2. Inpakken en wegwezen
Elke plant heeft een minimale temperatuur die ze kunnen overleven. Je kunt deze informatie eenvoudig online opzoeken. Pak gevoelige planten in met bijvoorbeeld jute die je opvult met stro en droge bladeren. Het is altijd verstandig om deze spullen in jouw hardhouten tuinkast te bewaren, bijvoorbeeld op een plank zodat je nooit hoeft te zoeken naar geschikt inpakmateriaal.
3. Maaien en harken
Gras groeit gemiddeld tot eind oktober, maai het juist voordat de groei stopt en het gras in winterslaap treedt. Voor die tijd zorg je dat je regelmatig de bladeren aan kant harkt zodat ze optimaal zon vangen. Als de groei ten einde is maai je het gras op zo’n vier centimeter en zorgt ervoor dat het gras er netjes bijligt. De hark en grasmaaier kan dan opgeborgen worden in de tuinkast. Wanneer er sneeuw valt laat je die liggen en je probeert zo min mogelijk over het gras te lopen.
4. Voorkom waterschade
Let op met water in de kraan en de tuinslang, sluit de buitenkraan af voor de winter en berg de slang op in de tuinkast. Monteer bijvoorbeeld een haak zodat de slang netjes opgeborgen kan worden. Water sproeien is in dit seizoen niet nodig, tenzij je een ijsbaan wilt maken om te schaatsen. Wanneer je buiten plantenbakken en gieters hebt staan is het verstandig om die leeg te gieten omdat ze anders door vorst stuk kunnen gaan.
5. Zorg voor vliegende gasten
Misschien wil je naast de tuinkast ook een leuk vogelhuisje plaatsen met krachtvoer en een bakje water. Zorg dat het water met gaas is overspannen, zo kunnen ze wel drinken (als het water niet bevroren is), maar de vleugels worden niet nat. Anders kunnen de vleugels opvriezen. Wanneer je een hardhouten tuinkast op maat hebt met voldoende ruimte binnen kun je het tuinhuisje binnen stallen in de zomermaanden.
Met deze tips kun je de tuin winterklaar maken. Maak je geen zorgen over jouw hardhouten tuinkast, die kan weer en wind doorstaan. Je kunt wel de onderzijde schoonhouden en bladeren wegvegen zodat vocht en vervuiling het hout niet kan aantasten. Voor meer informatie omtrent het onderhouden van een hardhouten tuinkast in de winter kun je gerust even contact opnemen.