Slim tuinieren betekent gebruik maken van de juiste materialen. Een hark die scherp is, een hardhouten tuinkast waar je spullen in kunt opbergen zonder te bukken of bloembakken om kruisbesmetting te voorkomen. Met technologische innovaties kun je iedere tuin slimmer inrichten en bijhouden. Ben jij toe aan een Smart Garden?
Wat is een Smart Garden?
De term Smart Garden is afgeleid van Smart Home. Dit staat voor huisautomatisering of domotica zoals het met name in de zorg wordt genoemd. Er zijn eigenlijk twee populaire definities van ‘slimme tuinen’ die naast elkaar gebruikt worden. Als eerste een soort kweekbak met allerlei geavanceerde methoden om licht, voeding, water en temperatuur te controleren. Er zijn meer merken die dergelijke apparaten verkopen. Op deze pagina gaat het over jouw eigen tuin die je met diverse gadgets, apparaten en software ‘slimmer’ kunt maken. Zijn deze oplossingen echt een vooruitgang, of maken ze van eenvoudig tuinieren een technologische nachtmerrie?
Geen tuin is hetzelfde
Om te beginnen is iedere tuin uniek. Ook in een rijtjeshuis of op een flat met balkonnetje zal jouw tuin er anders uitzien dan bij de buren. De oppervlakte, de verhouding tussen bestrating en groen, de ligging ten opzichte van de zon; het zijn allemaal factoren die een rol spelen. Dat is direct het voordeel van een Smart Garden. Je koopt namelijk geen standaard set maar je maakt een keuze uit toepassingen die een meerwaarde bieden in jouw tuin. Zo kun je in een grote tuin een schuur plaatsen, een tuinkist of een hardhouten tuinkast. Dit zijn drie constructies om spullen in op te bergen met unieke eigenschappen. Bij de inrichting van jouw eigen Smart Garden kies je ook de elementen die passen in jouw tuin.
Slimme producten voor in de tuin
Hier zijn enkele technologische innovaties die wellicht geschikt zijn voor jouw tuin:
1. Robot grasmaaier
Na het succes van de robot stofzuiger is de robot grasmaaier gelanceerd. Deze grasmaaier zorgt dat het gazon altijd op de juiste lengte is. Het systeem lijkt op een soort elektronische waakhond die zichzelf oplaadt in een basisstation. Door in specifieke patronen te rijden wordt de conditie van de grasmat optimaal gehouden. Met een app kun je alle activiteiten bijhouden.
2. Sprinkler met vochtmeting
Als je ziet dat de aarde uitgedroogd is kan het al te laat zijn. De bodem doordrenken kan juist de wortels weer beschadigen. Een geautomatiseerde sprinkler weet precies het juiste moment te kiezen om te sproeien. Dit is niet alleen voordelig voor het plantenleven in jouw tuin, je verspilt ook niet onnodig water wat weer beter is voor het milieu én de portemonnee.
3. Zonnescherm met licht- en wind sensor
Heb je ooit meegemaakt dat jouw zonnescherm tijdens een storm van de gevel werd getrokken? Dit overkomt je nooit meer dankzij een gemotoriseerd windscherm dat geactiveerd wordt dankzij een windsensor. Als het gaat waaien klapt het scherm vanzelf in, ook wanneer je niet thuis bent. Een lichtsensor zorgt ervoor dat het terras of de huiskamer niet gloeiend heet wordt, wanneer de zon ondergaat hoef je zelf niet aan koordjes te trekken.
4. Licht in de duisternis
Bij verlichting in de tuin moet je uiteraard als eerste letten op de IP Rating die aangeeft of een elektrisch product geschikt is voor gebruik buiten. Verder gebruik je lampen in de tuin niet alleen als verlichting maar ook om een sfeer te creëren. Dit kan met spots, lampen op dimmer of gekleurde LED-lampen. Met echte Smart Lights kun je zelfs verschillende scenario’s instellen.
5. Camerabewaking
Er zijn verschillende redenen om een camera op te hangen. Om inbrekers vast te leggen maar ook om rondwarende katten in de buurt te betrappen. Je kunt een dergelijk systeem combineren met een (hoorbaar) alarmsysteem of laat berichten naar jouw smartphone sturen. Je kunt dan overal ter wereld jouw tuin in de gaten houden of alarm slaan wanneer dit nodig is. Als je snel last hebt van heimwee is het ook prettig om jouw tuin overal mee naartoe te nemen!
6. Zwembad op temperatuur
Een echt luxe Smart Garden optie is een zwembad in de tuin met automatische verwarming. Zo kun je op ieder moment een frisse (of warme) duik nemen. Dit is uiteraard niet de meest duurzame toepassing, het hele jaar rond het zwembad op 20 graden Celsius raden we dan ook zeker niet aan.
Wordt jouw tuin Smart?
Uiteraard mag je zelf ook nog wat werk verrichten in de tuin, het zijn vooral slimme verbeteringen om meer te genieten van het buitenleven. Er zijn verschillende manieren om Smart Home apparaten en diensten met elkaar te verbinden zoals Google Home en Apple Home Kit. Sommige merken maken gebruik van hun eigen systeem wat praktisch kan zijn maar ook beperkingen met zich mee kan brengen.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!