Natte en koude lente 2023

Natte en koude lente 2023

2023 begon met een warm onthaal. Met 15,6 graden Celsius was 1 januari 2023 de warmste nieuwjaarsdag ooit gemeten in Nederland. Maar dat bleek geen voorbode van een warm jaar te zijn. De maanden erna waren koud en nat, wat betekent dit voor de zomer? Kun je het tuingereedschap veilig uit je hardhouten tuinkast halen of is het beter om dit jaar planten binnenshuis te kweken?

Warmste nieuwjaarsdag ooit

Op 1 januari 2023 werd het record van 2022 verbroken. Toen bleef het kwik op 13,2 graden steken, behoorlijk warm voor een winterdag. Maar dit jaar werd in Eindhoven zelfs 16,9 graden gemeten en de ‘officiële’ temperatuur in de Bilt kwam uit op 15,6 graden. Dat is geen frisse nieuwjaarsduik meer, maar eerder een lekker warm saunabad!

We zijn gewend dat de winter het koudste seizoen is, terwijl de lente doorgaans een stuk warmer is. Toch was het op 27 april, Koningsdag 2023, kouder dan op 1 januari. April doet wat hij wil, het lijkt haast alsof iedere maand eigenwijs is geworden. Hoewel het Nederlandse weer toch al bekend staat om het grillige karakter, lijkt het de laatste jaren compleet onvoorspelbaar te zijn. Dit heeft niet alleen invloed op je humeur maar ook op de natuur. Het natuurlijk ritme van planten raakt verstoord. Fragiele bloemen kunnen niet tegen nachtvorst en hoosbuien verdrinken wortels van planten. Je kunt kleine plantjes kweken in de tuinkast tot het beter weer wordt, maar wanneer is dat? Laten we eerst even terugkijken naar het eerste kwartaal om vervolgens een voorspelling te doen over de rest van het jaar.

Natte en koude lente 2023

Was lente 2023 echt kouder en natter?

De lente begon inderdaad wat kouder dan normaal, toch was het verschil niet zo groot. Als we kijken naar de langere termijn dan lag de temperatuur een halve tot een hele graad lager. Dat is geen enorm verschil. Daar komt bij dat maart begon met vorst, dat is overigens niet heel bijzonder. Het vroor iets meer in maart dan gemiddeld, maar het was niet noemenswaardig kouder. Het was vooral de neerslag waar verschillen te zien zijn. Sinds de metingen uit 1906 was het slechts 5 keer natter in maart. Daardoor was er ook minder zonlicht. Dit zou zich herstellen in april, hoewel ook deze maand teleurstelde wat betreft mooie lentedagen.

Gras maaien in februari

De neerslag en temperatuur bepalen wanneer je planten kunt kweken en het gras gaat maaien. Omdat februari 2023 opvallend mild was, haalden veel mensen de grasmaaier uit de schuur en verticuteerhark uit de tuinkast om het gras te kortwieken. Dat is begrijpelijk, het weer kan echter snel omslaan. En dat is ook zo gebleken. Als je te vroeg begint met maaien en kweken dan kan een natte maand funest zijn voor de tuin. Normaal gesproken maak je de tuin ‘lenteklaar’ in maart. Als je vroeger begint, wees dan behouden. Maai het gras niet te kort af en houd er rekening mee dat nachtvorst tot diep in de lente kan voorkomen.

Natte en koude lente 2023

Het wordt een warme zomer

Meteorologen zijn er heel goed in om temperatuur en neerslag te meten, wat betreft de toekomst voorspellen is het niet bepaald exacte wetenschap. Wat zegt de natte en koude lente van 2023 over de zomer? Op dit moment wordt een hete zomer voorspeld, dit heeft te maken met een hogedrukgebied dat in juni, juli en augustus boven Nederland komt te liggen. Dit betekent dat de zomermaanden droog en heet worden. Door lucht vanuit Zuid-Amerika kan het hier opwarmen, er wordt een El Niño patroon voorspeld. Dat zou dus droogte betekenen en daarmee veel extra water geven in de tuin.

Natte en koude lente 2023

Of het echt zo heet gaat worden is niet met zekerheid te zeggen, het is wel duidelijk dat een nat en koud voorjaar niets zegt over het verdere verloop van het jaar.

Speel in op het moment

Een gezonde tuin is gevuld met planten die zich niet zo snel van de wijs laten brengen. Denk aan mammoetblad, reuzenrabarber en schildblad. Dit zijn planten die veel water kunnen opnemen en dit via hun grote bladeren ook weer uitstekend kunnen verdampen. De kattenstaart en aronskelk zijn prachtige bloemen voor in de zomer, ze kunnen echter niet goed tegen extreme vorst. Siergras staat mooi en heeft weinig tot geen verzorging nodig.

Zie je letterlijk de bui hangen en heb je net stekjes gekocht die niet tegen een hoosbui kunnen? Zet ze in kleine potjes of een bescheiden kweekbak die je op ieder moment in de tuinkast kunt zetten. Een hardhouten tuinkast biedt niet alleen beschutting aan de binnenzijde, maar kan ook sterke wind tegenhouden en schaduw creëren op zonnige dagen. Heb je nog geen tuinkast staan? Ga dan naar de tuinkast configurator van Hartholt Woodworks. Hier stel je een hardhouten tuinkast op maat samen. Dan kun je in alle seizoenen naar hartenlust tuinieren, ongeacht wat het weer ons gaat brengen.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, of wil je meer weten over een hardhouten tuinkast op maat? Neem dan even contact met ons op.


Over de schrijver
Reactie plaatsen