Onderhoud van hardhout, 8 handige tips

Onderhoud van hardhout, 8 handige tips

De levensduur van een hardhouten tuinkast is doorgaans veel langer dan een houten tuinkast van een zachtere houtsoort. Ondanks de weerbestendige eigenschappen van hardhout als eiken, bankirai en padoek zul je toch af en toe hardhouten tuinkasten, tuinmeubelen en vlonders moeten behandelen. Met deze tips over het onderhoud van hardhout blijft het product langer mooi en sterk.

Onderhoud van hardhout

1. De kleur zal altijd veranderen

Allereerst beginnen we met een feit over hardhout waar niet iedereen bij stil staat; hardhout zal van kleur veranderen door water en licht. Een hardhouten tuinkast die bij aankoop een warme bruine tint heeft zal na verloop van tijd grijzer worden. Dat is normaal en dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout. De kleur kan na behandeling wel voor een deel worden hersteld. Maar verwacht niet dat een rode houten tuinkast of ander houten object van Afrikaans padoek altijd dezelfde diepe kleur zal behouden.

2. Zorg voor een goede afwatering

Hardhout zoals bankirai is zeer goed bestand tegen water, daarom wordt het naast houten tuinkasten ook vaak gebruikt bij de bouw van bruggen. Toch moet je het lot niet tarten, zorg dat neerslagwater wordt afgevoerd. Dat geldt voor water van het dak, dat moet niet zomaar langs de zijpanelen naar beneden sijpelen, aan de basis moet het water weg kunnen vloeien. Water opvangen in een regenton is uiteraard ook een optie, dan hoef je niet zoveel liters water uit de kraan te gebruiken in de tuin.

3. Geen hogedrukreiniger gebruiken

Ga niet met een hogedrukreiniger in de weer, dat kan hout onomkeerbaar beschadigen. De toplaag met alle natuurlijke bescherming wordt door de hoge druk weggevaagd waardoor de hardhouten tuinkast juist minder lang zal meegaan. Daarnaast zal het hout er vaal en ruw uitzien, dat is zonde van dit prachtige materiaal. Dit geldt overigens ook voor de meeste soorten natuursteen, let dus op met het gebruik van een hogedrukreiniger wanneer je de tegels wilt reinigen.

4. Haal vuil en aanslag weg met schuurpapier

onderhoud van hardhoutHarde vogelpoep en mos aan de oppervlakte van houten tuinkasten kun je met wat schuurpapier gewoon verwijderen. Gebruik behoorlijk fijn schuurpapier, wanneer de korrel te grof is zal de oppervlakte te ruw worden. Dat ziet er niet mooi uit, het voelt niet fijn, en vocht krijgt meer kans om in het hout door te dringen.

5. Essentieel onderdeel van onderhoud van hardhout: het winterklaar maken

Deze tip is met name van toepassing op vlonders en terrassen van hardhout zoals bankirai: Verwijder mos en andere aanslag voor de herfst in volle hevigheid losbarst. Wanneer hardhout met mos vochtig wordt kan het gevaarlijk glad worden, schoon hardhout biedt meer frictie. Wanneer je op een locatie woont waar snel aanslag op natuurlijk hout verschijnt zul je wellicht tweemaal per jaar de oppervlakte moeten reinigen. Hoewel azijn goed werkt moet je rekening houden met planten in de omgeving, niet alleen mos is gevoelig voor zure azijn.

6. Controleer op scheuren, barsten en gaten

Poreuze plekken zullen in onbehandelde staat steeds verder slijten tot het moment dat reparatie niet meer mogelijk is. Wees daarom behoed op oneffenheden en probeer ook direct te bepalen wat de oorzaak is. Sommige schade komt door vocht, of juist door uitdroging. Er kan ongedierte aanwezig zijn, of er is schade ontstaan door de eigenaar die iets te wild met tuingereedschap bezig is geweest. Hardhout is vaak te herstellen mits je er op tijd bij bent.

7. Behandel een houten tuinkast minimaal eenmaal per jaar

Niets moet, wanneer je een hardhouten tuinkast zonder enige vorm van onderhoud wilt laten staan en de natuur zijn vrije loop wilt laten gaan zullen we je niet stoppen. Maar we adviseren om jaarlijks hardhout in de tuin te behandelen met een beits of vernis. Wanneer je het eenvoudig wilt houden zijn er speciale producten in de handel verkrijgbaar voor iedere houtsoort. Er zijn ook sprays om hardhout te behandelen, voor dit gemak zul je doorgaans wel een flinke meerprijs moeten betalen. Ook zul je met een spray meer lagen moeten spuiten omdat de dekking per laag minder zal zijn.

8. Houtolie of beits gebruiken?

beits of olieHoutolie trekt in het hout, het is bedoeld als voeding voor het hout, net zoals een vochtinbrengende crème de huid van mensen zal hydrateren. Beits trekt minder diep in het hout, en blijft aan de oppervlakte waardoor het zichtbaar zal blijven. Vergelijk het met een zonnebrandcrème die op de huid blijft liggen. Net als met zonnebrand kan een beschermende laag op hout ook UV licht voor een deel weren wat de veroudering van hardhout zal remmen.

Met deze tips kun je een hardhouten tuinkast of andere houten meubels en bouwwerken in de tuin langer in goede staat houden. Neem voor meer informatie over het onderhoud van hardhout gerust even contact met ons op.

Over de schrijver
Rien
Door

Rien

op 16 Apr 2022

Waarom schrijft u niets over soorten olie die geschikt zijn om hout ye behandelen?

Bob Hartholt
Door

Bob Hartholt

op 16 Apr 2022

Beste Rien, bedankt voor je reactie. Een volgende blog zal gaan over behandeling van het hout met oa olie.

Reactie plaatsen