Beits of olie voor een hardhouten tuinkast

Er zijn verschillende houtsoorten, niet voor elke toepassing is hetzelfde soort hout nodig. Neem bijvoorbeeld een tuinkast, die staat buiten en moet weer en wind trotseren onder verschillende omstandigheden. Daarmee is een tuinkast van hardhout het meest duurzaam, hardhout is veel beter bestand tegen extreme condities dan hout van loofbomen. Dat soort hout kun je beter gebruiken binnenshuis. Dit betekent niet dat hardhout onverslijtbaar is, of bestand tegen alle elementen van de natuur. Daarom wordt er vaak gekozen om het hout te behandelen met beits of olie. Wat zijn de verschillen tussen beits en olie voor de behandeling van een hardhouten tuinkast, tuinkist of houten schuur in de tuin, en welke behandeling is het beste? Dat kun je lezen op deze pagina.

Hardhouten tuinkast buiten beschermen

beits of olieZowel beits als olie zijn populaire producten voor het beschermen van houten producten waaronder tuinkasten, schuren, schuttingen en pergola's. Wanneer je beits aanbrengt op het hout zal de kleur dieper worden, er is een ruime keuze aan tinten waarmee je de beits kan afstemmen op de omgeving. Het is mogelijk om zowel beits als olie aan te brengen over hardhout dat al eerder is behandeld. Het biedt een bescherming tegen regen, UV-straling, kou en hitte voor een periode van jaren.

Beits voor hardhout

Hout is een natuurproduct, beits geeft hardhout de gelegenheid te ademen omdat de pori├źn niet afgesloten worden. Daarnaast kan beits ook vocht reguleren, dit is gunstig voor de totale levensduur van de hardhouten tuinkast. Hoewel er meerdere tinten verkrijgbaar zijn blijft de natuurlijke tekening van de planken zichtbaar, je ziet de noesten en nerven nog steeds waarmee het oorspronkelijke karakter behouden blijft. Wanneer je de hardhouten tuinkast zo goed mogelijk wilt beschermen tegen de gevolgen van UV-straling is het aan te raden voor een meer donkere beits te kiezen.

Olie voor hardhout

Je kunt producten van hardhout ook behandelen met olie, je brengt dit op dezelfde wijze aan als bij schilderen. Olie is met name populair bij zachte houtsoorten omdat de olie dieper kan doordringen in het hout. Bij hardhout kan de olie aanzienlijk minder diep in het hout komen. De bescherming tegen vocht en vuil is daarmee ook minder dan wanneer je zachte houtsoorten zou behandelen. Dit geldt overigens niet voor teakolie, wanneer je een houten tuinkast van teak hebt staan kun je die optimaal beschermen met teakolie. Olie is eveneens verkrijgbaar in diverse tinten, de tuinkast of ander houten element blijft die natuurlijke uitstraling behouden.

Wat is beter, beits of olie?

beits of olieVoor vele toepassingen bieden zowel beits als olie goede resultaten, bij hardhout moet je er rekening mee houden dat olie minder goed door kan dringen in de vezels van het hout. De weerstand tegen vuil en vocht is aanzienlijk hoger wanneer je de tuinkast behandelt met beits, met een effect dat langer zal aanhouden. Een voordeel van olie is de meer natuurlijke uitstraling, je ziet het originele hout in al zijn glorie. Om de levensduur van hout in de tuin te optimaliseren zul je van tijd tot tijd de behandeling moeten herhalen.
Reactie plaatsen