Smart garden: een smart home in je tuin

Smart garden: een smart home in je tuin

Slim wonen met een tuin betekent niet alleen een ‘smart home’ maar dus ook een ‘smart garden’. Terwijl er steeds meer innovaties komen op het gebied van tuinieren lijkt de klok in veel tuinen stil te zijn blijven staan in de vorige eeuw. Maak jouw tuin slimmer én leuker met de vernieuwingen op deze pagina.

Duurzaam tuinieren

Het gaat op deze pagina echt niet alleen over technologische gadgets met smartphones en apps, een slimme tuin begint bij de basis. Om een stap vooruit te maken moeten we soms terugblikken naar vroeger. In de twintigste eeuw zijn er veel producten op de markt gebracht om tuinieren makkelijker te maken zoals kunstmest, onkruidverdelgers en andere zaken. Nu zien we dat deze producten niet altijd goed zijn voor het milieu, daarom is ecologisch verantwoord tuinieren de nieuwe trend. Denk aan bloemen die nectar produceren. Dat trekt bijen en vlinders aan die zorgen voor een vruchtbare tuin. In plaats van water uit de kraan installeer je een regenton waarmee je de planten water kunt geven. Denk ook aan zonne-energie om elektrische apparatuur in de tuin te gebruiken. Vermijd het gebruik van kunstmatig geproduceerde middelen, met een breed scala aan insecten in de tuin bereik je hetzelfde effect. Bossen en natuurgebieden zijn niet voor niets zo groen!

Meer opbergruimte

smart garden

Als je steeds op en neer moet lopen naar de schuur dan is er toch een drempel om aan de slag te gaan. Materialen laten slingeren staat niet netjes en jouw gereedschap zal ook veel sneller slijten. Wat dacht je van een hardhouten tuinkast waar je spullen droog en veilig kunt opbergen? Als je (klein)kinderen in de tuin hebt spelen die avontuurlijk aangelegd zijn kun je een slot op de deur installeren. Zo zijn spullen direct toegankelijk en toch veilig voor kleine tuiniers. Een tuinkast is verticaal ingericht wat prettiger werkt dan een liggende tuinkist. Kies bij voorkeur voor duurzame materialen zoals een hardhouten tuinkast. Dat staat mooier, is prettiger in gebruik met als extra voordeel een veel langere levensduur.

Slimme LED lampen

Het is heerlijk om na zonsondergang in de tuin te relaxen, je wilt er wel graag wat licht bij hebben. Kaarsen kunnen heel gezellig zijn, er zijn ook eenvoudige LED ‘kaarsjes’ te koop. Kies bij voorkeur wel voor oplaadbare lampen of met een externe voeding en geen wegwerpartikelen. Er zijn ook steeds meer slimme LED-lampen, losse lampen of licht strips die je met een app kunt bedienen. Zo kun je de lichtsterkte instellen of de kleuren veranderen waarmee je de sfeer in de tuin met een tik op je scherm compleet anders maakt. Voor gebruik buiten moet je letten op de IPX-rating, die geeft aan of de elektronica veilig is voor buiten gebruik. Er zijn lampen met kleine zonnepanelen ingebouwd, er zijn ook losse accupacks voor buiten waarmee je zonder kabels te trekken toch je tuin slim kunt verlichten.

Minder steen in de tuin

De riolering heeft veel te verduren, zeker bij een stortbui die uren aanhoudt. Een groot probleem is een gebrek aan natuurlijke afwatering. Tegels vereisen minder onderhoud dan een groene tuin, het ziet er ook lekker strak uit. Met betegeling krijg je behoorlijk wat extra woonoppervlak, wat is dan het probleem? Als er veel harde bestrating is dan kan regenwater geen kant op. In plaats van een gelijkmatige verdeling komt water in het riool terecht dat hier niet op voorzien is. Een tuin met planten of een grasveld zorgt ervoor dat neerslagwater in de bodem kan trekken wat niet alleen goed is voor het ecosysteem maar ook voor de riolering.

smart garden

Hoge bloembak

 

Een oppottafel is heel praktisch, maar dit is eigenlijk een tussenstation. Waarom koop je geen hoge, hardhouten bloembak waar je niet alleen eenvoudig planten in kunt kweken, je hoeft ze ook niet meer te verplaatsen naar een ander plekje in de tuin. Daarnaast kunnen bloembakken op maat ook zeer decoratief zijn. Met name voor gevoelige gewassen zijn hoge bloembakken praktisch omdat je er kruisbesmetting mee helpt te voorkomen.

Smart garden: een tuin met notificaties

Je krijgt voortaan niet alleen berichten van vrienden, familie en cyber criminelen, je zult ook appjes ontvangen van je eigen tuin. Bijvoorbeeld om aan te geven dat er water tekort is of dat er wat mest nodig is. Irrigatie kun je automatiseren met een slim sproeisysteem dat gekoppeld kan worden aan je huisautomatisering systeem. Als er een ongenodigde gast zoals een inbreker of kat in de tuin komt dan kun je dit koppelen aan een alarmsysteem, de verlichting of je eigen smartphone. Er zijn steeds meer slimme gadgets die met elkaar te koppelen zijn wat tuinieren efficiënter zal maken.

smart garden

Houd traditionele methoden in stand en vul ze aan met moderne mogelijkheden van nu, dát is slim tuinieren!

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over een hardhouten tuinkast of hardhouten bloembak? Neem dan gerust contact met ons op!

Over de schrijver
Reactie plaatsen