Tuin netjes maken: 5 Tips

Tuin netjes maken: 5 Tips

Hoe groter de tuin, hoe meer tijd je moet besteden aan het bijhouden van de tuin. Tuinieren kan heel leuk zijn maar je houdt vaak niet veel tijd meer over om ook eens te genieten van de tuin. Met deze vijf tips houd je elke tuin netjes, het hele jaar door!

5 tips om je tuin netjes te maken

1. Houd het tuingereedschap in de buurt

tuin netjes

Je kunt de tuinschuur vol zetten met tuingereedschap die je in de loop der jaren hebt verzameld, er zijn zelfs mensen die hun zolder vol hebben staan met tuinspullen. Je moet vaak te lang zoeken om het juiste gereedschap te vinden. Als gevolg liggen deze spullen te roesten en de tuin ligt er slordig bij. Met een tuinkast op een centrale locatie in de tuin heb je het voornaamste gereedschap altijd bij de hand. Een tuinkast staat ook nog eens erg mooi in de tuin, zeker wanneer het een hardhouten tuinkast betreft.

2. Planten voor het hele jaar

Voor elk seizoen zijn er planten die mooi in bloei staan, er zijn niet veel planten die altijd bloeien. Door zomerplanten en winterplanten te combineren door de tuin heen zal er altijd een deel van de planten op zijn best naar voren komen. Zo ontstaan er geen saaie plekken in de tuin. Je kunt ook seizoensplanten die slechts eenmaal bloeien vervangen per seizoen, investeren in winterharde planten die elk jaar terugkomen is niet alleen praktisch, het spaart op den duur ook geld uit.

3. Werk met hoogteverschillen

Met borders, muurtjes en plateau’s kun je hoogteverschillen creëren in de tuin. Dat geeft niet alleen een ruimtelijk effect, je scheidt ook delen van de tuin in zones. Wanneer je de inrichting slim aanpakt kun je per zone de tuin op orde houden. Dit spoort ook aan om tot actie over te gaan. Elke dag een stukje tuin bijhouden is minder vermoeiend dan de complete tuin in het weekend onder handen nemen.

tuin netjes hoogteverschillen

4. Let op met woekerplanten

Sommige planten zijn erg mooi om te zien, maar onder de grond groeien de wortels naar alle kanten van de tuin, en soms tot enkele huizen verder! Wanneer je echt niet kunt leven zonder deze woekerplanten is het verstandig om ze in een pot of een afgesloten deel van tuin te plaatsen. Bijvoorbeeld in een grote, liggend plantenbak die geheel is afgesloten van de rest van de tuin. Zo krijgen deze planten geen kans de hele tuin over te nemen.

5. Observeren is ook tuinieren

Soms moet je gewoon even een comfortabele stoel erbij nemen, eventueel een lekker drankje erbij en geniet van je eigen tuin. Maak een planning voor wat je de komende tijd wilt bereiken, pak steeds een kleine klus aan in de tuin. Teveel mensen staan elk mogelijk moment in de tuin te wroeten maar vergeten dat de tuin uiteindelijk een plek is om ook tot rust te komen. Geniet van je werk, droom eens heerlijk weg in je eigen tuintje!

Over de schrijver
Reactie plaatsen