Vier feestdagen 2020 tijdens Corona in de tuin

Vier feestdagen 2020 tijdens Corona in de tuin

Als onderneming die handgemaakte hardhouten tuinkasten en bloembakken maakt hebben we gemerkt dat veel mensen in 2020 meer tijd in en rond hun eigen woning besteden. Uit vrije wil of verplichting. Dan wil je het thuis wel een beetje gezellig maken, en kies je liever voor duurzame kwaliteit dan voor prullaria waar je het einde van het Corona tijdperk niet mee zult halen. De Nederlandse en Belgische burgers zijn anders naar hun eigen leefomgeving gaan kijken. Met de risico’s van besmetting binnenshuis kiezen veel huishoudens ervoor om familieleden en vrienden in de tuin te ontvangen. Dat is heel gezellig eigenlijk, met een kachel of haard kun je het ook nog aangenaam warm maken. Ben jij op de hoogte van de regels voor de komende kerst en nieuwjaar? Hier zijn enkele zaken die je moet weten voor de feestdagen 2020 tijdens Corona.

Feestdagen 2020 tijdens Corona: Hoeveel mensen mogen samenkomen?

De regels komen steeds meer in onze persoonlijke leefsfeer. We gaan hier geen mening over geven, dit mag ieder voor zich bepalen. Feit is dat in Nederland een maximaal aantal van drie gasten per dag geldt. Dit betekent dus drie personen tegelijkertijd én over de hele dag. Dus niet meerdere groepen van drie gasten. Kinderen onder de twaalf jaar oud tellen niet mee, gezinsleden ook niet. Twee sets opa en oma op bezoek tijdens het kerstdiner is dus volgens de huidige regels niet toegestaan. Verder dient de 1,5 meter regel nageleefd te worden.

feestdagen 2020 tijdens Corona

Blijven staan en geen barbecue in België

Er zijn verschillen in regelgeving per land, op het gebied van winkelbezoek bijvoorbeeld. Veel Belgen komen in Nederland shoppen omdat de regels hier minder streng zijn. Dit geldt ook voor tuincentra. Hoewel in België tuincentra open mogen blijven, mogen ze geen tuinmeubilair of barbecues verkopen. Omdat de horeca ook gesloten is wordt het dus thuis laten bezorgen in plaats van vlees op de barbecue. In de tuin  staand een biertje drinken dan? Zolang je op tijd inkoopt dan, want in de avonduren kun je geen alcohol meer kopen! Wacht dus niet te lang en zet een kratje klaar in de tuinkast, daar staat het droog en koud. Een fles champagne is ook een goed idee.

Geen vuurwerk afsteken, dit mag wel!

Dat er geen vuurwerk afgestoken mag worden in Nederland dit jaar, of beter gezegd tijdens de jaarwisseling, zal deels met vreugde en deels met onvrede worden ontvangen. Feit is dat het niet mag, hoe kun je dan toch voor wat vertier zorgen? Hier zijn enkele tips voor een feestje in eigen tuin:

1. Lichtketting met LEDs

Er zijn enorm veel soorten verlichting die niet alleen geschikt zijn voor de kerstboom, maar ook voor buiten. Let er altijd op dat de lichtjes daadwerkelijk gekeurd zijn voor buitengebruik. De meeste lichtkettingen werken op het lichtnet, er zijn ook lampjes die op batterijen branden maar die hebben vaak weer geen waterdichte behuizing. Decoreer planten en bomen, of de schuur, tuinkast en bloembakken in de tuin voor een feestelijk effect. Zeker de kettingen in de vorm van ijspegels staan leuk op ieder dak.

feestdagen 2020 tijdens Corona

2. Glowsticks

Ze maken geen geluid maar ze hebben wel mooie kleurtjes die zichtbaar zijn in het donker. Speelgoedwinkels en zaken zoals de Action hebben diverse soorten glowsticks en andere lichtgevende snuisterijen in het assortiment. Deze sticks werken zonder batterij, het lichtgevend effect ontstaat door een chemische reactie. Je kunt overigens ook glasvezel decoraties op batterij kopen. Het zijn niet de meest milieuvriendelijke sfeerverhogers, maar dat is met standaard vuurwerk uiteraard ook niet het geval.

3. Neon make-up

In plaats van de omgeving te versieren kun je ook jezelf decoreren met neon-kleur make-up. Zo zijn er plaknagels of ‘camouflage’ stiften en andere soorten make-up. Een pet of fluorescerende kleding is uiteraard ook een optie, en je hoeft dan jezelf niet vol te smeren met mogelijk gevaarlijke goedjes. Carnaval vieren gaat in 2021 toch niet door, dan maar een ‘light’ versie deze feestdagen, alaaf!

Let op: Roepen mag niet!

Het is ook verboden om te zingen en schreeuwen in groepsverband. Dit geldt vooral voor activiteiten buitenshuis, toch is het goed om te weten. Er wordt extra streng gecontroleerd op overlast en er worden boetes uitgedeeld.

Wordt het dit jaar anders?

Als je er echt niets meer aan vindt, dan kun je nog altijd gaan tuinieren. Dat is ontspannend en nog nuttig ook. Zet jouw gereedschap klaar in de tuinkast of ga winterharde planten kweken in je hardhouten bloembak. Omdat wij geen tuincentrum zijn maar maatwerk houten producten ontwerpen mogen wij gelukkig wel blijven leveren, ook aan klanten uit België! We wensen je ondanks alles fijne feestdagen en een mooie jaarwisseling toe!

Over de schrijver
Reactie plaatsen