Hout is een natuurproduct dat verschillende fasen zal doorlopen in de levensloop. Van boom tot product, een ander product, wellicht nog een product en uiteindelijk weer terug in de natuurlijke keten. Je kunt er een hardhouten tuinkast van maken, zaagsel voor het konijnenhok of als snippers een pad maken. Op deze pagina bekijken we een aantal toepassingen voor oud hout.
Verschil tussen hergebruiken en recyclen
We leven in een circulaire wereld, tenminste dat is het doel. In plaats van niet-hernieuwbare bronnen zoals olie en gas stappen we over op zonne-energie of zonnebloemolie. Dit proces gaat niet zonder slag of stoot, natuurlijk proberen bedrijven hier ook een verdienmodel bij te zoeken. Dit gaat gepaard met allerlei interessante reclame slogans en verwarrende claims.
Hergebruik is niet hetzelfde als recycling. Hergebruik betekent dat een product met dezelfde kenmerken tot een nieuw product wordt gemaakt. Bijvoorbeeld balken van een houten vlonder die hergebruikt worden tot een houten tafel met stoelen. Als afvalhout vermalen wordt tot houtpulp en dit mengsel wordt gevormd tot spaanplaten met een soort lijm dan kun je spreken van recycling. Het zijn dus niet twee termen die hetzelfde betekenen.
1. Brandhout in een hardhouten tuinkast
Afval bestaat niet, afvalhout kun je op meerdere manieren hergebruiken. Als brandhout bijvoorbeeld. Oude balken kun je op maat zagen of hakken en netjes opgestapeld in de tuinkast opbergen. Dit moet dan wel onbewerkt hout zijn zonder onnatuurlijke chemicaliën, die kunnen bij verbranding voor giftige gassen zorgen. Ook moet brandhout door en door droog zijn voor je dit kunt gebruiken. Je zult er dus wel wat ruimte voor moeten opofferen.
2. Houtsnippers in de smoker
Als je houdt van buiten kokkerellen dan heb je natuurlijk een barbecue, smoker of zelfs een complete buitenkeuken staan. Houtsnippers kunnen ieder gerecht een heerlijk aroma geven, ook hier geldt weer dat het oorspronkelijke hout onbewerkt moet zijn. Als je niet zeker weet of je resthout veilig is controleer het dan voordat je het materiaal versnipperd in de smoker gooit. Een alternatief voor houtsnippers is een houten plank die je in een gasbarbecue kunt leggen. Er zijn verschillende soorten hout verkrijgbaar die een uniek aroma geven aan je gerechten.
3. Van buiten naar binnen
Een hardhouten tuinkast of bloembak heeft veel te verduren door neerslag, vorst en zonlicht. Een degelijk product is hier goed tegen bestand en zal jarenlang meegaan. Als op een gegeven moment de kwaliteit toch mocht degraderen dan is het mogelijk om hout van een schuur of tuinafscheiding te verwerken tot een tafel of als wandbekleding in huis. Het is dan van belang dat het hout droog is, vrij van houtrot of andere aantasting. Je kunt de planken schuren, het is ook mogelijk om hout met afgebladderde verf in deze staat te gebruiken om zo een uniek effect te creëren. Met een transparante beits of hars bescherm je het oppervlak.
4. Spaanplaat
Hout van A of B kwaliteit kan tot zaagsel worden vermalen en met een (kunst)hars tot spaanplaat worden geperst. Hier zal doorgaans afvalhout uit de houtindustrie voor worden gebruikt. Je zou ook zelf aan de slag kunnen gaan door met zaagsel en hars speciale vormen te maken. Zo kun je unieke objecten creëren. Naast hout wordt er ook wel gebruik gemaakt van stro van riet of rijst en vlas. In tegenstelling tot hout van bomen zijn deze restmaterialen aanzienlijk jonger wat uit ecologisch standpunt heel verantwoord is. Let wel op met de bindmiddelen, die zijn bijvoorbeeld niet altijd magnetron bestendig. Dat kan met serviesgoed een gevaar opleveren voor de gezondheid.
Wat is upcycling?
Als je van afvalhout of resthout meubels of andere objecten maakt dan kan de waarde toenemen. Dit wordt upcycling genoemd. Zo zijn er in Oost-Europa veel oude stallen die van hardhout zijn gemaakt. Deze balken worden geëxporteerd en opnieuw gebruikt om bijvoorbeeld designer meubilair van te maken. Met name hardhout zoals eiken leent zich uitstekend voor upcycling, sommige houten balken kunnen eeuwenlang in verschillende vormen terugkeren.
Wat kun je met oud hout?
Een tuinkast of bloembak van hout kun je niet zomaar maken van restmaterialen. De planken moeten een berekenbare vorm hebben, zeker als er scharnieren zijn of andere bewegende elementen. Toch kun je gerust contact opnemen en jouw project voorleggen. Wellicht is er een mooie volgende bestemming te bedenken. Afval bestaat niet, creëer liever iets nieuws!
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je meer weten over hardhouten tuinkasten? Neem dan gerust contact met ons op!