Wordt 2022 een strenge winter?

Wordt 2022 een strenge winter?

Het is een vraag die ieder jaar gesteld wordt en net als de pepernoten in de winkel steeds vroeger in het jaar tevoorschijn komt: wordt deze winter streng of mild? Het KNMI heeft een typisch Nederlandse nuchtere kijk op zaken en houdt zich bij voorspellingen tot 10 dagen. Maar hoe weten we dan of er dit jaar een Elfstedentocht komt? Wat de winter betekent voor jouw tuin, tuinkast en hardhouten bloembak lees je op deze pagina. En je vindt hier de top 10 om een koude winter te voorspellen.

Wordt het seizoen 2022-2023 kouder dan normaal?

Er zijn diverse organisaties die het weer (proberen te) voorspellen. Een toonaangevend instituut uit de Verenigde Staten geeft aan dat 2022-2023 een zeer koud en extreem winterseizoen wordt, terwijl een Europese organisatie juist een milde winter verwacht. Eigenlijk is het weer zeer onvoorspelbaar. Daarom is er dagelijks een nieuw weerbericht, als we precies wisten wat voor weer het wordt dan was een wekelijks weerbericht voldoende. Er zijn wetenschappelijke kenmerken zoals het smelten van poolkappen en windstromingen die een indicatie geven, maar garanties zijn er niet te geven.

Wordt 2022 een strenge winter?

Top 10 om de winter te voorspellen

Is het mogelijk om nu al te voorspellen of het een koude winter wordt? Dit zijn vaak gehoorde ‘methoden’ om te voorspellen of het koud wordt in de winter:

1.    De sneeuwuil is in Nederland te zien.

2.    In augustus zijn er meer dagen met mist.

3.    Maïskolven worden dikker dan normaal.

4.    Er zijn meer insecten in de zomer.

5.    Het aantal eikels ligt hoger dan gemiddeld.

6.    Je kunt regelmatig ringen rond de zon zien.

7.    Er zijn meer spinnen in huis te vinden.

8.    Ganzen vliegen eerder naar het zuiden.

9.    Eekhoorns verzamelen extra noten.

10.    De staarten van wasberen zijn dikker.

Dit zijn allemaal niet-wetenschappelijke manieren om de winter te voorspellen. Je kunt ze beter met een flinke korrel zout nemen en jouw tuin gereed maken voor iedere mogelijke situatie. Hoe pak je dit het beste aan?

1. Maak je tuin winterklaar

November is een goede maand om de tuin klaar te maken voor de winter. Veeg vallende bladeren op, zorg dat de tuin niet bedekt is met bladeren. Die trekken ongedierte aan en het kan verraderlijk glad worden. De grasmat zou eigenlijk al voor de laatste keer gemaaid moeten zijn, niet te kort graag. Ruim rommel op zodat kleine objecten tijdens een flinke storm niet overal naartoe vliegen. Stapel alles netjes op en plaats het in de tuinkast of voer rommel af bij het afval.

2. Controleer welke planten winterhard zijn


Er gaat niets boven een permanente hardhouten bloembak in de tuin. Deze bakken bieden vermaak, prachtige bloemen of eetbare planten die zich in een gecontroleerde situatie optimaal kunnen ontwikkelen. Er is wel één minpunt; je kunt een grote bloembak niet eventjes in de schuur zetten om te overwinteren. Planten die niet winterhard zijn lopen de kans de winter niet te halen. Je kunt de bak afdekken met plastic folie, maar dit biedt geen bescherming tegen vorst in de bodem. Mooie winterharde planten zijn bijvoorbeeld de fuchsia, winterheide, mini-conifeer en bergthee. Je kunt andere planten met compacte wortels ook tijdelijk naar kleine potjes verhuizen en op een beschutte plek zetten.

3. Berg je gereedschap op

Dit is een belangrijke tip en een goede gewoonte; berg je gereedschap op, bijvoorbeeld in een hardhouten tuinkast. Niet alleen om je gereedschap te beschermen tegen roest of andere schade, maar ook zeker om niet op een scherpe hark te stappen als de tuin bedekt is met sneeuw. Daarnaast is het praktisch als je snel wat tuingereedschap tevoorschijn kunt halen om de tuin in de wintermaanden een beetje te fatsoeneren.

4. Maak het gezellig

Wordt 2022 een strenge winter?

Het wordt vroeg donker, heb je al tuinverlichting met IP44 rating of hoger gekocht? Als je een overkapping hebt dan kun je die gezellig aankleden. Bloembakken, tuinkasten of tegen de schutting een zee van schitterend licht. LED-lampjes verbruiken weinig energie, een terrasverwarmer verbruikt juist enorm veel. Een houtkachel is gezellig, veroorzaak er echter geen overlast mee voor de omgeving. En een winter BBQ in de tuin is misschien nog wel gezelliger dan in de zomer.

Wishful thinking en een Winter Wonderland

Voorspellingen over een koude of milde winter zijn direct gekoppeld aan de wensen van de personen die ze maken. Wil je overwinteren in Spanje? Dan heb je liever geen sneeuwstorm. Heb je een dure skivakantie geboekt? Dan hoop je op een dikke laag sneeuw. En fans van de Elfstedentocht juichen bij iedere ochtend onder het vriespunt vanaf midden november. Het Sinterklaasfeest is fijner met een mild klimaat en met kerstmis moet het sneeuwen. Helaas werkt de natuur niet zo en is het beter om je voor te bereiden op alle mogelijke scenario’s. Met bovenstaande tips kun je een begin maken.

Heb je vragen over onze tuinkasten of bloembakken? Neem dan gerust contact met ons op.


Over de schrijver
Reactie plaatsen