Wordt hout duurder in 2023?

Wordt hout duurder in 2023?

Alles wordt duurder, hoe zit het eigenlijk met hout? Als leverancier van premium hardhouten tuinkasten is het van belang dat we een goede kwaliteit leveren voor een redelijke prijs. Maar wat is redelijk anno 2023? Of hout duurder wordt in 2023 en wat dit voor gevolgen heeft voor de hardhouten tuinkasten van Hartholt Woodworks lees je op deze pagina. Ook als je een houtkachel hebt of een karwei in huis wilt aanpakken, dan moet je zeker even doorlezen.

Hout prijs in 2023

Er is sprake van inflatie, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd ligt de economie flink onder druk. Dit heeft met diverse zaken te maken en dit heeft niet alleen negatieve gevolgen. De wereldeconomie moet zich nog steeds aanpassen aan internet, webshops, crypto valuta en andere trends die dit millennium hebben opgeleverd. Toen kwam in 2020 een wereldwijde pandemie die SARS, gekkekoeienziekte en vogelgriep deed verbleken. COVID-19 was funest voor de wereldhandel want de grenzen werden gesloten. Net toen de wereld weer een beetje normaal werd, begon de oorlog in Oekraïne, of zoals ze in Rusland zeggen een ‘conflict’. Naast gevolgen voor de bevolking in zowel Oekraïne en Rusland ontsnapt de rest van de wereld niet aan deze situatie. Dit zagen we bijvoorbeeld aan de prijzen voor zonnebloemolie dat bleek uit die streek te komen. En gas dat kwam weer uit Rusland en er werden aan het begin van 2022 al internationale sancties opgelegd. Ook komt er veel hout uit deze gebieden, wat heeft dit voor gevolgen voor de prijs van hout in 2023?

Is er een tekort aan hout?

Toen de maatregelen omtrent Corona in 2022 eindelijk werden afgebouwd waren de voorspellingen voor de hout prijzen matig positief. Er moest nog een flinke achterstand worden weggewerkt, maar de productie kwam weer goed op gang. Toen de oorlog begon werd een flink deel van de aanvoer weer stilgelegd. Nou komt niet al het hout uit Oekraïne en Rusland, maar wel een aanzienlijk deel. En we kunnen niet zomaar elders gaan kappen. Nou ja, het is mogelijk, maar bij Hartholt Woodworks werken we exclusief met gecertificeerd hout uit gecontroleerde productie. Hardhout komt namelijk voor een deel uit beschermd tropisch regenwoud en dat gaan we niet gebruiken.

Welke hardhouten tuinkast in 2023?

Er is een tekort aan hout, maar het is nog niet helemaal op. Gelukkig maar, zo kunnen we hardhouten tuinkasten blijven bouwen van duurzame materialen zoals Douglas, Afrormosia en ook geïmpregneerd Noord-Europees Vuren. Dat is toch geen hardhout? Nee, dat klopt. Bij Hartholt Woodworks werken we in de eerste plaats met hoogwaardige materialen uit FSC gecertificeerde bosbouw. Of de planken van een loofboom of naaldboom afkomstig zijn is van minder belang. Door vuren te impregneren wordt het een sterk en duurzaam product. In de tuinkast configurator op onze website kies je zelf wat de kenmerken zijn van je eigen tuinkast. Dit is niet alleen van toepassing op de afmetingen maar ook het type hout.

Prijzen voor brandhout in 2023

Wordt hout duurder in 2023?

Ben je op zoek naar brandhout of sprokkelhout voor bijvoorbeeld een kachel? Ook van dit type hout zullen de prijzen in 2023 waarschijnlijk niet gaan dalen. Op dit moment ligt er veel hout in de magazijnen van leveranciers die ze duur hebben ingekocht. Omdat er nu weer tekorten zijn schieten de prijzen omhoog wat betekent dat voordelig ingekocht hout ook weer voor een hoge prijs wordt verkocht aan meubelmakers en andere verwerkende bedrijven. Brandhout heeft andere kenmerken dan hout voor bijvoorbeeld tuinmeubilair en houten tuinkasten, maar dezelfde uitdagingen zijn van toepassing. Als je dus wilt stoken met hout omdat de gasprijzen (ook vanwege de oorlog) door het dak zijn gegaan dan kom je van een koude kermis thuis want ook hout stijgt in prijs.

Kies voor duurzaam

Moet je wachten met een hardhouten tuinkast kopen tot de prijzen dalen of toch nu, maar even slikken en bestellen? We kunnen niet met zekerheid voorspellen wat de markt gaat doen, we zorgen er wel voor dat we producten leveren die duurzaam zijn. Dat betekent niet alleen verantwoord hout inkopen, maar ook tuinkasten bouwen die lang meegaan. Dit is uiteraard goed voor de portemonnee, maar binnen het grote geheel ook beter voor de wereld. In plaats van wegwerpproducten kopen kies je voor producten die langer meegaan en minder belastend zijn voor de natuur. Duurzame producten zijn vaak wat duurder bij aanschaf, maar als je het aantal jaren telt dat je er gebruik van maakt dan bespaar je zelfs geld. En aangezien geld steeds minder waard wordt, kun je vandaag meer kopen voor je euro’s dan volgend jaar.

We hopen dat je met de informatie op deze pagina antwoord hebt op je vragen omtrent de prijs van hout in 2023. Wil je meer weten of heb je een specifieke vraag over het aanbod van Harholt Woodworks? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.Over de schrijver
Reactie plaatsen