Tuinkasten: waarom kan je beter voor schuifdeuren kiezen?

Tuinkasten: waarom kan je beter voor schuifdeuren kiezen?

Je kunt een houten tuinkast plaatsen met klapdeuren of scharnierdeuren. Vaak worden goedkopere tuinkasten geleverd met dit type deuren. Hardhouten tuinkasten op maat worden daarentegen vaak geleverd met schuifdeuren. Waarom worden er juist bij een maatwerk tuinkast van hardhout schuifdeuren geleverd? Op deze pagina leggen we de verschillen uit tussen klapdeuren en schuifdeuren, en de voordelen van een schuifdeur constructie.

Wat zijn klapdeuren of scharnierdeuren?

klapdeurenEen houten tuinkast moet je kunnen afsluiten, dat spreekt voor zich. Net zoals de meeste woningen en schuren gebruik maken van klapdeuren is dat ook het geval met (doorgaans goedkope) houten tuinkasten. Een klapdeur is voorzien van scharnieren die op het kozijn bevestigd worden, en op de deur. De deur wordt vervolgens in de scharnieren gehangen. De klapdeur kan geopend en gesloten worden door de deur te draaien. Deze deuren kunnen op verschillende manieren worden afgesloten, met een ingebouwd cilinderslot, een hangslot of een eenvoudig scharnierend deel van hout of staal.

Wat zijn schuifdeuren?

schuifdeurenBij hardhouten tuinkasten op maat wordt vaak gebruik gemaakt van schuifdeuren. Dit type deuren kennen we vooral van grote en kleine schuren bij boerenbedrijven en in de landbouw. Ook in fabriekshallen worden ze nog vaak gebruikt. De laatste jaren worden schuifdeuren ook weer steeds vaker gebruikt in huis, bijvoorbeeld in loft appartementen als normale deuren, of voor (inloop)kasten in de keuken en in de slaapkamer. Schuifdeuren worden met beugels op een schuifdeurrails gehangen, de houten panelen worden aan de kant geschoven en hebben geen uitdraai.

Er zijn verschillende redenen waarom hardhouten tuinkasten op maat vaak geleverd worden met schuifdeuren in plaatsen van klapdeuren. Dit zijn de voornaamste redenen en tevens ook voordelen.

● Geen uitdraai: In veel tuinen is ruimtelijke indeling van groot belang. Tuinkasten worden vaak langs de schutting geplaatst. Omdat schuifdeurpanelen zijwaarts openen is er geen uitdraai, waardoor er meer tuinoppervlak beschikbaar blijft. Een scharnierdeur met een breedte van één meter zal ook altijd één vierkante meter tuinoppervlak in beslag nemen die feitelijk verloren gaat. Je hoeft ook niet achteruit te stappen om de deur te openen.
● Betere toegang: Bij een klapdeur zit de open deur vaak in de weg wanneer je spullen uit de tuinkast wilt halen. Sommige deuren kunnen niet geheel openen waardoor ze altijd haaks op de tuinkast staan, dat is niet praktisch met tuingereedschap. Met schuifdeuren heb je alle ruimte om spullen op te bergen en uit de kast te halen.
● Betere gewichtsdistributie: Het gewicht speelt met name bij een hardhouten tuinkast een belangrijke rol. Een goedkope tuinkast met dunne deurtjes kan op scharnieren hangen, een massief hardhouten deur is te zwaar om met enkele scharnieren aan het kozijn te hangen. Met een schuifdeurrails wordt het gewicht van de schuifdeur beter verdeeld wat de levensduur ten goede komt, de deuren zullen ook beter openen en sluiten zonder frictie en werking.
● Meer veiligheid: De eenvoudige klapdeurtjes zijn snel te openen, met een flinke ruk liggen de deurtjes vaak al uit de deurstijl. Wanneer je het tuingereedschap, apparatuur en tuinmeubilair beter wilt beschermen bieden schuifdeuren meer bescherming tegen indringers. Het is in dat geval aan te raden een degelijk kettingslot of beugelslot te bevestigen aan de deuren.

Schuifdeuren voor hardhouten tuinkasten zijn dus niet alleen interessant voor die “landelijke” uitstraling, dat is gewoon een leuke bijkomstigheid. Voor meer informatie over een tuinkast van hardhout op maat met een schuifdeursysteem kun je contact met ons opnemen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen