Hoe kun je een tuinkast reinigen?

Als de winter verdwijnt en de lente verschijnt dan zie je de natuur weer tot leven komen. Je ziet ook dat er werk aan de winkel is in de tuin. Dus je pakt tuingereedschap uit je hardhouten tuinkast en gaat aan de slag. Dan ontdek je dat de tuinkast ook wel wat onderhoud kan gebruiken. Hoe kun je een tuinkast reinigen en waar moet je rekening mee houden? We leggen het uit op deze pagina.

Waarom tuinkast reinigen?

Hoe kun je een tuinkast reinigen?

De natuur heeft een ingebouwd reinigingssysteem, dit wordt ook wel ‘regen’ genoemd. In bossen hoeft er niemand met een emmer sop en een dweil de boel schoon te maken, er is een ecosysteem met een groot aantal elementen dat ervoor zorgt dat het geheel in balans blijft. Jouw tuin is een klein ecosysteem waar je ook voor balans moet zorgen. Regen is helaas niet altijd voldoende, dit komt omdat het ingericht is zoals wij dit wensen, niet zoals de natuur ons voorschrijft. In de tuin kun je een overkapping hebben, een schuur of een hardhouten tuinkast. Dit zijn elementen die je niet in een bos zult aantreffen en speciaal voor ons gemaakt zijn om het comfort te verhogen en tuinieren plezieriger te maken. Het zijn tevens producten die gemaakt zijn van natuurlijke materialen en die hebben onderhoud nodig. Als je een tuinkast van hout niet reinigt dan neemt de natuur het geheid over. Er ontstaat groene aanslag, er vormen zich schimmels aan de onderzijde en houtrot maakt de kast poreus. Dat is jammer van zo’n mooi product, deze slijtage kan ook overslaan op alles wat zich in de tuinkast bevindt. Denk aan schimmel of muffe kussens voor de tuinstoelen die je nooit meer fris krijgt. Een tuinkast reinigen is dus belangrijk, hoe ga je aan de slag?

Welk materiaal tuinkast?

Er zijn hardhouten tuinkasten, van zachtere houtsoorten of kunststof. Als je een plastic tuinkast of kist hebt staan dan is er vrij weinig slijtage, met name de kleur zal door UV-straling flets worden. De meeste schade die kunststof oploopt, is door het gebruik. Zo ontstaan er snel deuken, scheuren, krassen etc. waar je niets aan kunt repareren. Bij Hartholt Woodworks leveren we houten tuinkasten. Dat vinden we mooier, ze zijn duurzaam en hebben een lange levensduur. En die levensduur kun je flink verlengen als je ieder voorjaar even de kast controleert en reinigt. Hoe ga je te werk met een hardhouten tuinkast reinigen?


Stap 1: Controle

Voordat we met reinigingsmiddelen aan de slag gaan zullen we eerst een visuele inspectie uitvoeren. Loop rond de tuinkast en kijk goed naar vervuiling en aantasting. Met een veger kun je zand direct wegborstelen, aantasting zoals mos en schimmel kun je wellicht niet zomaar van het hout vegen. Als de vaste deeltjes alvast weg zijn dan heb je minder viezigheid als je met water aan de slag gaat. Tref je houtrot en andere zaken aan? Repareer schade en verwijder aantasting aan de oppervlakte. Schuren met fijn schuurpapier is ook mogelijk.

Stap 2: Omgeving

Nu gaan we de ruimte rond de tuinkast even in orde maken. Denk aan bladeren van de vorige herfst, trim het gras dat begint te groeien en wied het onkruid. Probeer de basis goed schoon en kaal te maken, dit voorkomt aantasting aan de onderzijde van de houten tuinkast. Ook kan water straks makkelijk weglopen als je de kast gaat reinigen.

Stap 3: Water

Na stap 1 en 2 ben je eigenlijk al best ver. Met een tuinslang en schoon water kun je alle zijden van je hardhouten tuinkast schoon spuiten. Doe dit bij voorkeur op een dag met behoorlijk wat wind. Dan droogt het hout veel sneller. De sterk vervuilde plekken blijven nu over en die ga je vervolgens aanpakken met een emmer en spons. Voorkom bijtende reinigingsmiddelen, vaak is groene zeep al voldoende. Hardhout kan wel iets hebben, maar het blijft een natuurproduct dat je permanent kunt beschadigen.


Stap 4: Afwerking

Als je tuinkast gereinigd is dan kun je hout met beits behandelen. Als je dit iedere 3 tot 4 jaar doet dan kun je de levensduur enorm verlengen. Daarnaast ziet de houten tuinkast er mooier uit en je hoeft minder onderhoud te verrichten. Als je liever het hout ongelakt houdt dan kun je met houtolie voorkomen dat het hout uitdroogt in de zomer. Deze behandeling voer je jaarlijks uit. Zo voorkom je dat hout gaat splijten door uitdroging.

We hopen dat je met deze tips jouw hardhouten tuinkast kunt reinigen, als je nog vragen hebt stuur ons dan gerust even een berichtje. Als je een kast wilt kopen dan kun je online direct een tuinkast op maat samenstellen en bestellen.


Reactie plaatsen