6 Tips om je hout in de tuin te beschermen

Vanaf het moment dat een boom gekapt is, begint er een nieuwe fase in de levensloop van deze hernieuwbare bron. Van houten planken of balken worden huizen gebouwd, meubels of een hardhouten tuinkast. Als deze producten buiten staan dan worden dan worden ze blootgesteld aan elementen als water, vorst of Uv-straling. Met deze 6 tips om je hout in de tuin te beschermen, kun je de levensduur van hardhouten tuinkasten, bloembakken of andere producten aanzienlijk verlengen.

6 Tips om je hout in de tuin te beschermen

1. Het belang van ventilatie

Voor alle houten producten in de tuin geldt dat ventilatie van belang is. Een afgesloten tuinkast, tuinkist of tuinschuur van hout die helemaal gesloten is moet je regelmatig ventileren door de deur of vensters te openen. Zo voorkom je dat hout schimmel gaat vertonen of begint te rotten. Dit geldt ook voor houten gevelbekleding die tegen de gevel aan wordt gemonteerd of een hardhouten terras in de tuin. Een open constructie zoals een pergola zal voldoende wind vangen, let wel op delen van het product die in contact staan met de ondergrond.

2. Zorg voor een goede basis

tuinkast of tuinschuur

Hardhouten balken kunnen vrijwel onbeperkt boven en onder water intact blijven. Het is precies het deel boven het maaiveld waar gevaar op de loer ligt voor houtrot. Als je bijvoorbeeld een hardhouten tuinkast wilt plaatsen dat moet je dit altijd doen op een ondergrond van steen of beton. Dit is niet alleen bedoeld voor de stabiliteit, maar ook zeker voor aantasting door vocht. Als je een houten bouwwerk namelijk direct in het gras plaatst dan zal het onderste deel vaak vochtig zijn. Dit vocht zal gaan inwerken op het materiaal en zorgen voor houtrot en andere degradatie. Plan alvorens een bouwwerk van hout te plaatsen in de tuin dus goed waar je dit object gaat plaatsen en welke ondergrond er moet komen.

3. Verzorg hout in de tuin

Zacht hout is meer gevoelig voor vocht dan hard hout, toch kunnen alle soorten hout aangetast worden onder vochtige condities. Ook Uv-straling kan een negatief effect hebben op zowel de kleur als de kwaliteit van de houten planken. Bij geïmpregneerd hout zijn de open ruimtes tussen de cellen gevuld waardoor het materiaal minder snel aangetast zal worden. Met verf of beits kun je een extra beschermende laag aanbrengen. Daarnaast zijn er verzorgende producten die hout beschermen tegen uitdroging wat ervoor kan zorgen dat hout gaat scheuren of breken. Goede kwaliteit hout heeft weinig verzorging nodig maar ieder object in de tuin zal af en toe wat aandacht nodig hebben. Let op met materialen die in het hout trekken en bij opwarming uitzetten of vloeibaar worden. Dit kan de houtstructuur beschadigen en voor vervelende vlekken zorgen op kleding.

4. Let op met spijkers en schroeven

Als je houten objecten in elkaar timmert met spijkers of schroeven gebruikt voor gebruik buiten in de tuin, zorg er dan wel voor dat ze niet kunnen roesten. In principe zijn alle metalen gevoelig voor corrosie alleen niet in dezelfde mate. Bij de edelmetalen gaat dit proces heel langzaam, maar spijkers van goud zijn niet alleen te duur, maar ook te zacht om te gebruiken. Aluminium en RVS kunnen wel degelijk corrosie vertonen, maar dit gaat veel langzamer en de samenstelling zorgt ervoor dat er een soort beschermingslaag vormt. Als je zelf aan de slag gaat met spijkers of schroeven zorg er dan voor dat ze geschikt zijn voor gebruik buiten. Anders kan het corrosieproces zich doorzetten naar het hout met alle gevolgen van dien.

6 Tips om je hout in de tuin te beschermen

5. Hout werkt

Je kunt zelf met pensioen gaan, maar hout blijft altijd werken. Daarom mogen houten planken niet altijd dicht tegen elkaar bevestigd worden, anders kan het hout kromtrekken. Verschillen in temperatuur en de luchtvochtigheid hebben allemaal invloed op de werking van hout. Per houtsoort kunnen deze eigenschappen verschillen. Daarom werkt Hartholt Woodworks exclusief met houtsoorten die zo min mogelijk werken. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat (schuif)deuren niet gaan schuren tegen andere elementen. Ook hierbij is ventilatie en verzorging weer van belang.

6. Gebruik je zintuigen

Voer met enige regelmaat een inspectie uit van hout in de tuin. Als je beginnend houtrot constateert dan moet je dit zo snel mogelijk behandelen. Anders zal de aantasting zich steeds verder uitbreiden wat herstelwerkzaamheden lastiger maakt. Als je merkt dat een hardhouten tuinkast of schuur muf ruikt dan kan dit een teken zijn van schimmel. Probeer dit op te sporen en te verwijderen en ventileer het object goed. Let op met het verwijderen van aantasting, als schimmel sporen in de lucht komen dan kunnen ze zich juist verder uitbreiden. Ook kan het luchtwegproblemen opleveren. Er zijn ook andere luchtjes die op problemen kunnen duiden zoals een vernis die niet goed tegen hitte kan. Let bij het houtoppervlak voelen met je vingers goed op dat er nergens uitstekende spijkers zijn of splinters.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op.


Reactie plaatsen