Tuinkast tegen de schutting

Met een hardhouten tuinkast zul je meer van de tuin genieten, dat staat vast. Maar waar plaats je deze opbergruimte? En mag je zomaar een hoge tuinkast tegen de schutting plaatsen? Op deze pagina geven we enkele praktische tips voordat je aan de slag gaat met bouwen.

Mag je een tuinkast tegen de schutting plaatsen?

Wanneer de kast aan jouw kant van de erfgrens komt te staan, mag je deze in principe tegen de schutting plaatsen. Wettelijk gezien kun je zonder vergunning een object in jouw tuin plaatsen, die niet groter is dan tien vierkante meter tegen de erfgrens, en niet hoger als twee meter boven de grond uitsteekt. Wanneer er veel hoogteverschil in de directe omgeving is kan het bepalen van de toegestane hoogte wat lastig worden (twee meter boven het maaiveld), over het algemeen zul je er geen problemen mee krijgen. Het is ook niet verplicht om de buren hierover in te lichten, zolang je het zicht niet belemmert.

tuinkast tegen de schutting

 

Wanneer het object een hoogte heeft van drie meter zal deze op minimaal één meter afstand van de erfafscheiding moeten staan. Anders kun je het zicht belemmeren. Daar zullen de buren niet altijd van wakker liggen, je zou in dit geval om een schriftelijke toestemming kunnen vragen. Bij een oppervlakte die groter is dan 10 vierkante meter moet je een (kleine) bouwvergunning aanvragen.

Vierkante meters van een tuinkast tegen de schutting

tuinkast tegen de schutting

Het gaat dus om vierkante meters, niet om kubieke meter inhoud. De wand tegen de schutting mag niet groter zijn. De tuinkast over een schuur mag wel dieper in je eigen tuin naar voren komen. Als je niet zeker weet of jouw plannen overeenstemmen met de regels kun je contact opnemen met de gemeente of de houtbewerker die jouw maatwerk tuinkast ontwerpt.
Als laatste moet je rekening houden met een eventuele dakgoot, die mag niet over de erfgrens uitsteken. De afwatering moet dan naar de andere zijde geleid worden. Het is niet de bedoeling dat neerslagwater via het hekwerk in de tuin van de buren stroomt.

Let op de fundering!

Een tuinkast van hardhout kan flink wat gewicht in de schaal leggen, om verzakking te voorkomen moet je daarom eerst een fundering van beton plaatsen. Anders kan het bouwwerk scheeftrekken met als gevolg deuren die niet meer goed openen en sluiten, de omheining kan ook uit z’n gelid worden geduwd. Dit is een veelvoorkomend probleem met goedkope tuinkasten die lukraak in de tuin neergezet worden. Daarnaast zal natte aarde of beplanting rondom de kast het hout aantasten wat kan leiden tot houtrot.
Denk goed na over de plaatsing van jouw hardhouten tuinkast, en vraag de specialist om advies. Zo stoor je de buren niet, en kun je zelf optimaal genieten in de tuin!
Six Marie-Rose
Door

Six Marie-Rose

op 06 Jun 2021

Mag een houten tuinkast tegen de gezamenlijke scheidingsdraad staan?

Reactie plaatsen