bloembak

Welke planten in een grote bloembak?

Er zijn bloempotten en bloembakken. Een bloempot is een pot om kleinere bloemen en planten in te kweken, vanuit praktische overwegingen of voor decoratieve doeleinden. Een bloembak is groter met een doorgaans permanente positie in de tuin. Een hardhouten bloembak is een prominent object dat als een soort tuin-in-tuin fungeert. Welke planten lenen zich het beste voor een bloembak en wat is er nog meer mogelijk met deze bakken? De tips op deze pagina zullen je zeker inspiratie geven om jouw tuin prachtig aan te kleden.

Waarom een hardhouten bloembak kopen?

Je kunt planten in de volle aarde kweken. Dit is in veel situaties mogelijk, maar het kan wel problemen opleveren. Denk aan woekerplanten met wortels die een straat verder opduiken. Of fragiele planten die niet bestand zijn tegen een verontreinigde bodem of aantasting door insecten. Een bloembak is een soort mini-tuin, een eigen ecosysteem met meer controle op de bodem en inrichting. Een hardhouten bloembak van Hartholt Woodworks is ook nog eens een decoratief element dat in iedere tuin of oprit prachtig staat. De verhoging is ook zeker een voordeel dat genoemd mag worden. Als je niet altijd wilt knielen dan biedt een grote bloembak uitkomst. Er zijn namelijk hogere en lagere modellen. Dit is niet alleen praktisch, als je meerdere houten bloembakken wilt plaatsen dan kun je met hoogteverschillen een zeer dynamische tuin creëren. En daarmee komen we op deze zes tips voor hardhouten bloembakken.

hardhouten bloembak

1. Tuin in tuin

Voordat we tips geven over de inhoud van de bloembak hebben we eerst een tip voor tuininrichting. Een hardhouten bloembak zal doorgaans op een vaste locatie worden geplaatst. Vanwege de kwaliteit hout zullen grotere exemplaren behoorlijk zwaar zijn, gevuld met aarde kun je ze niet zomaar van hun plaats krijgen. Als je een groot oppervlak hebt dan zou je een centrale bloembak kunnen plaatsen om de tuin op in delen met meerdere bloembakken waar je omheen kunt lopen. In de horeca worden onze bloembakken regelmatig voor de entree geplaatst wat er uitnodigend uitziet. Een bloembak maakt onderdeel uit van het geheel, maar staat ook op zichzelf. Denk aan een opstelling in een museum. Zo ontstaan er bijzondere tableaus waar je keer op keer van zult genieten.

2. Seizoensplanten

Een bloembak leent zich uitstekend voor vaste planten die je het jaar rond kunt laten staan. Als je van variatie houdt dan kun je juist kiezen voor planten die per seizoen bloeien. Denk aan een Azalea in de winterperiode, Begonia vanaf de lente, Campanula in de zomer, Iris in de herfst en een Hyacint kan met kerst bloeien. Als je kiest voor meerjarige bloemen dan zul je wellicht moeten verpotten. Eenjarige seizoensbloeiers kun je na het seizoen vervangen met nieuwe bloemen.

3. Centrale boom of plant

Sierbomen in de tuin zijn populair, de wortelgroei kan wel voor overlast zorgen. Met een bloembak ben je van dit probleem verlost. Zo kun je een olijfboom, plataan of amberboom centraal in de hardhouten bloembak plaatsen. De wortels kunnen niet verder groeien dan de bak. Je kunt er nog wat kleinere planten of siergras omheen planten waarmee je de laag aarde helemaal kunt bedekken.

4. Onderhoudsvrije inrichting

Welke planten in een grote bloembak?

We hebben al even siergras genoemd. Dit zijn grassoorten met een decoratieve uitstraling die niet blijven groeien en het jaar rond groen blijven. Dit soort permanente en onderhoudsvrije planten zijn met name populair bij hotels en horecagelegenheden. Niet iedereen heeft tijd of zin om steeds planten te verzorgen, met onderhoudsvrije beplanting heeft iedereen groene vingers!

5. Spelen met kleuren

Je kunt kiezen voor stijlvol en neutraal of ga juist voor een bonte verzameling aan gekleurde bloemen. Het veldboeket is een populaire type bloem boeket om cadeau te geven. Het is eigenlijk best jammer dat dergelijke boeketten na een week alweer verwelkt zijn. Richt een houten bloembak in met kleurrijke bloemen en planten, zo maak je van een bak in de tuin de mooiste ‘vaas’ die je ooit hebt gezien! Als je de opties eens wilt uitproberen begin dan met gekleurde viooltjes die je voor een prikkie op de kop kunt tikken in het voorjaar. Later kun je nieuwe creaties bedenken, de bloemist zal jaloers op je zijn.

6. Eetbare tuin

Welke planten in een grote bloembak?

Een persoonlijke favoriet is de eetbare tuin. Een hardhouten bloembak kan behoorlijk hoog zijn wat zich uitstekend leent voor plukken en snijden. Zo hebben we exemplaren gezien met kruiden zoals bieslook, tijm, koriander en andere gewassen met een schaar aan een ketting. Tijdens een BBQ in de tuin kunnen gasten zelf verse kruiden knippen. Ook cherry tomaatjes, minikomkommers of zelfs kriel aardappeltjes uit eigen kweekbak maken van het buitenleven een waar genot!

We hopen dat je met deze tips inspiratie hebt om je eigen droomtuin in te richten. Wil je meer weten over maatwerk hardhouten bloembakken? Neem dan contact op met Hartholt Woodworks. We horen graag wat jij hebt bedacht!


Reactie plaatsen