Welke schaduwplanten in de tuin

Welke schaduwplanten in de tuin(kast)?

De ruimte in een hardhouten tuinkast is niet het enige waar klanten interesse in hebben. De schaduw van een kast in de tuin is ook een onderwerp dat regelmatig terugkeert in de mailtjes die we krijgen bij Hartholt Woodworks. De mogelijkheden en voordelen van een houten tuinkast in combinatie met schaduwplanten bekijken we op deze pagina. Welke planten presteren beter in de schaduw?

Schaduw door hardhouten tuinkast

Een tuinkast is een hoog object in de tuin. Dit zorgt voor schaduw in de tuin. Het is bekend dat veel planten het beste presteren in de zon, maar dit geldt uiteraard niet voor alle planten en bloemen. Er zijn ook schaduwplanten die juist niet in de directe zon mogen staan, daarnaast zijn er nog meer redenen waarom schaduw in de tuin wel of juist niet wenselijk is. De binnenzijde van de tuinkast zorgt niet alleen voor schaduw maar ook voor beschutting. Daarover kun je verder op deze pagina meer lezen. Laten we als eerste even naar de schaduw kijken aan de buitenzijde.

Plaatsing tuinkast

Een hardhouten tuinkast op maat heeft als voordeel dat je de afmetingen van de kast kunt afstemmen op de ruimte in en de verhoudingen van de tuin. In sommige tuinen kun je de kast beter tegen de schutting plaatsen en in andere tuinen staat een houten tuinkast pal in het midden van een grasveld heel mooi. Naast het esthetische aspect heeft de plaatsing van de kast invloed op het gebruik. Als je bijvoorbeeld een heel grote tuin hebt dan is een centrale plaatsing ideaal. Je kunt dan het tuingereedschap snel uit de kast pakken en aarde of bodemverbeteraars netjes opbergen. Een tuinkast die ‘vrij’ staat zorgt ook voor meer schaduw in de tuin. Waar de schaduw valt is afhankelijk van de stand van de zon. En dat is voordelig voor schaduwplanten.

Welke schaduwplanten kiezen?

Welke schaduwplanten in de tuin

Er valt onderscheid te maken tussen schaduwplanten die goed presteren in een vochtige situatie en planten die zich juist in een grote omgeving goed kunnen ontwikkelen. Dit zijn 5 schaduwplanten die uitstekend groeien op een schaduwrijke plek met vochtige aarde:

  • Monnikskap
  • Kerstroos
  • Longkruid
  • Hartlelie
  • Kruipend Zenegroen

Veel schaduwplanten hebben weinig of geen kleurrijke bloemen, maar blijven wel groen in de winter. Zo kun je met varens of siergras de tuin ook in de koude maanden mooi groen houden. Dan zijn er planten die beter presteren in een droge omgeving. Hier zijn 5 schaduwplanten die weinig water nodig hebben:

  • Ooievaarsbek
  • Lelietje-van-dalen
  • Elfenbloem
  • Labrador Viooltje
  • Salomonszegel

Welke schaduwplanten in de tuin

Enkele van deze schaduwplanten kunnen overweg met zowel een vochtige als een droge bodem. Als je dit soort planten rondom of in de buurt van een hoge tuinkast plaatst, dan zullen ze een deel van de dag in de schaduw staan. De zon draait waardoor de schaduwhoek ook verandert. Naast schaduwplanten profiteren andere planten hier ook van. Licht en donker activeert planten, sommige planten groeien optimaal als ze een deel van de dag in de schaduw staan.

Je kunt zaden kopen van schaduwplanten in ieder tuincentrum, je kunt ze ook online bestellen. Sommige winkels hebben hier een specifieke sectie voor. Als je kiest voor een mix van schaduwplanten die in verschillende maanden bloeien, dan heb je in ieder jaargetijde een mooie, verzorgde tuin met mooie bloemen en een heerlijk aroma.

Het belang van schaduw in de tuin

De zon is belangrijk voor alles wat leeft op aarde, toch heeft schaduw ook voordelen. Zo kun je de aarde vochtig houden in de schaduw, er is minder sprake van verdamping. Als de aarde snel uitdroogt dan kun je een bodembedekker nemen zoals houtsnippers, boomschors of compost.

Bloempotten in de tuinkast

Welke schaduwplanten in de tuin

Bij vaste planten moet je goed letten op de plaatsing in de tuin. Welke objecten zijn er die zorgen voor schaduw? Denk aan een grote boom in de tuin, een schutting, schuur of tuinkast. Er zijn ook planten die beter gedijen in bloempotten. In een grote, hardhouten bloembak kun je vaste planten in een gecontroleerde omgeving onderhouden, zeer delicate plantjes kun je in potjes laten groeien. Is het zonlicht te fel? Zet de potjes dan even in de tuinkast tot de zon weg is. Dit geldt ook voor bescherming tegen regen of sterke wind. Met name kleine plantjes kunnen dan snel verdrinken of zelfs meegevoerd worden door de wind. Zet ze even binnen in de luwte.

Maak een mooie border

Schaduwplanten zijn ideaal om een kleurige border in te richten. Langs de randen van de tuin is er vaak meer schaduw. Hier kun je allerlei planten door elkaar heen zetten voor een prachtige omlijsting van de tuin. Combineer hoge en lage planten met verschillende kleuren en bloeiperioden voor het beste resultaat.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, of wil je meer weten over een hardhouten tuinkast? Neem dan even contact met ons op.


Reactie plaatsen