Wat doe je aan slakken in de tuin?

Wat doe je aan slakken in de tuin?

2021 is het jaar van de slak. Niet in de Chinese dierenriem maar op straat en in de tuin. Veel Nederlanders hebben gemerkt dat er dit jaar opvallend veel slakken rondkruipen, met of zonder huisje. Hoe komt dit eigenlijk en wat kun je tegen slakken in de tuin doen?

Waarom zijn er zoveel slakken in de tuin?

Als je denkt dat er meer slakken rondkruipen dan vorig jaar dan ben je niet alleen. Het hele land wordt geteisterd door deze weekdieren. De reden waarom er juist in 2021 zoveel slakken te zien zijn is het klimaat. De combinatie van vocht en temperatuur is ideaal voor deze dieren. Deze zomer is niet heet en er valt behoorlijk wat neerslag, ideale omstandigheden voor deze dieren om zich voort te planten én voort te bewegen. Erg snel gaat het niet, daarom zie je ze overal kruipen.

slakken in de tuin

Meer rommel, meer slakken

Slakken kunnen niet tegen de felle zon, als het bewolkt is verschijnen ze. Als er in de tuin veel bladeren liggen en ander tuinafval dan kunnen deze dieren zich optimaal verschuilen. Daarnaast kunnen ze dan veel voedsel vinden wat het probleem alleen maar erger maakt. Ze verstoppen zich onder houten vlonders of zelfs tot op één meter diepte in de aarde. Ze maken dan gebruik van gangenstelsels die door ander ongedierte worden aangelegd zoals wormen. Grijp dus de hark uit je hardhouten tuinkast en ga aan het werk in je tuin. Als je tuin netjes op orde is zul je veel minder last hebben van slakken en ander ongedierte.

Slakken zijn vruchtbaar

Je kunt de term ‘vruchtbaar’ op meerdere manieren uitleggen. Zo zijn de meeste soorten hermafrodiet, dit betekent dat ze zowel over mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen beschikken. Er zijn soorten die een soort pijlen schieten op hun partner met daarin een hormoon. Dit zou de oorsprong kunnen zijn van Cupido met zijn pijlen. Er zijn naaktslakken die hun geslacht tot wel tien maal de standaard lengte kunnen laten groeien.

slakken in de tuin

Slakken zijn ook vruchtbaar wat betreft compostering. Als je slakken in de aarde of in een hardhouten bloembak hebt kruipen zullen ze bladeren en algen eten die ze omzetten naar ontlasting, wat de aarde meer vruchtbaar maakt. Ze zijn dus niet alleen maar destructief, al kunnen ze ook zeker mooie planten in de bloembak opeten. In praktijk tasten de meeste slakken gezonde planten niet aan.

Wat kun je doen tegen slakken in de tuin?

Je kunt anti-slakken producten in je hardhouten tuinkast bewaren, maar eigenlijk geven we de voorkeur aan natuurlijke oplossing. Naast het feit dat gif op vaak gruwelijke wijze deze dieren uitdroogt kunnen deze stoffen ook gevaarlijk zijn voor andere dieren. Niet alleen huisdieren, maar ook vogels die slakken vangen en opeten. Zij kunnen op die manier ook giftige stoffen binnenkrijgen. Daarom zijn hier enkele tips om op een meer diervriendelijke wijze jouw tuin te verlossen van slakken:
  • Maak een kruidentuintje met daarin bijvoorbeeld salie, tijm, knoflook. Daar houden slakken absoluut niet van
  • Ook met decoratieve planten kun je slakken weren zoals anjers, goudsbloemen, viooltjes of varens
  • Slakken houden van vocht, maar zwemmen kunnen ze niet. Graaf een gracht met water met een diepte van ongeveer 15 centimeter, dat houdt ze op afstand
  • Koffiedik, eierschalen en cacaodoppen houden slakken tegen. Let wel op met cacaodoppen omdat deze giftig zijn voor honden
  • Als je de tuin in de ochtend sproeit in plaats van in de avond zal de tuin in de nacht minder vochtig zijn
  • Als je een hoekje van de tuin juist heel aantrekkelijk maakt dan kun je iedere dag jouw ‘val’ legen op een andere plek waar ze wel mogen komen

Een andere manier is meer preventief van aard. Als je de aarde in het voorjaar bewerkt dan komen de eitjes aan de oppervlakte te liggen waardoor ze uitdrogen. Slakken doden met zout is niet alleen dieronvriendelijk, het is ook niet goed voor de bodem. Er zijn overigens slakken in Nederland die beschermd zijn omdat de populatie daarvan erg klein is.

Zijn slakken welkom of niet?

Slakken eten rottende bladeren en plantenresten op die ze verteren waarmee de bodem gevoed wordt. Wat dat betreft zijn ze zeker welkom in de tuin. Toch kunnen ze wel degelijk voor overlast zorgen. Zo kan de Segrijnslak jonge planten eten. Dit zijn huisjesslakken met een slangen patroon op het huisje. De gevlekte akkerslak en de wegslak zijn voorbeelden van naaktslakken die graag knabbelen aan levende planten. Een bloembak biedt dan voordeel omdat slakken doorgaans vooral voorkomen in de volle aarde. Er zijn naaktslakken die dagelijks tot de helft van hun eigen lichaamsgewicht kunnen eten. Met zoveel slakken in 2021 kan dit dus wel degelijk voor overlast in de tuin zorgen.

Nu weet je waarom er zoveel slakken zijn en wat je er tegen kunt doen als ze voor overlast zorgen.

Heb je interesse in een van onze producten? Neem dan gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen