De mooiste voorjaarsplanten voor in de bloembak

De lente is in aantocht, reden genoeg om eens lekker in de tuin te gaan werken. Er zijn verschillende planten en bloemen die prachtig bloeien in de lente, wij hebben de mooiste voorjaarsplanten voor je uitgezocht. Zo staat jouw tuin of balkon er komend seizoen weer prachtig bij!

voorjaarsplanten

Maak gebruik van bloembakken voor je voorjaarsplanten

Waarom zou je lentebloeiers in een hardhouten bloembak zetten in plaats van in de volle aarde? Wanneer je een balkon hebt, ligt dit uiteraard voor de hand, maar ook in de tuin biedt het voordelen om met bloembakken of potten te werken. Denk bijvoorbeeld aan:
 • Misschien biedt de tuinaarde na de winter nog niet genoeg voeding. Begin dan met de bodem te bemesten en zet de lentebloeiers alvast in hardhouten bloembakken.
 • Sommige planten moeten eerst wortel schieten, geef ze daarom een optimaal plekje om uit te groeien alvorens ze in de volle aarde te plaatsen.
 • Niet alle planten en bloemen hebben dezelfde voedingsbehoefte. Door met afzonderlijke bakken of potten te werken kun je iedere plant de optimale voedingsbodem geven.
 • Sommige planten houden van de zon, andere juist niet, of afwisselend. Door de langere dagen en weersomstandigheden die flink kunnen veranderen, is het erg handig wanneer je deze plantjes kunt verplaatsen van schaduw naar de zon of andersom.
 • Voorkom dat ongedierte jouw nieuwe aanwinsten direct opvreet of infecteren door ze in een bloembak of pot te beschermen.

Welke planten en bloemen zijn geschikt voor het voorjaar?

Als er geen kans meer is op nachtvorst, en de aarde weer in goede conditie is gebracht, dan zijn dit onze vijf favoriete voorjaarsplanten:

voorjaarsplanten
 • Allium Schoenoprasum: Beter bekend als bieslook, dit kruid is niet alleen mooi om te zien, maar ook smakelijk om te eten! Naast de eetbare bladeren ontstaan er ook bloemetjes met een violetblauwe kleur.
 • Cornus Kousa: Ook wel de Satomi genoemd, deze struik zal in mei prachtige, lichtroze bloemen laten zien. Daarna zullen er vruchtjes ontstaan die lijken op aardbeien. Het is een struik die langzaam groeit, het aantal vruchten is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht.
 • Magnolia Soulangeana: Het gaat hier niet om het zusje van Beyoncé, maar de Beverboom met bloemen die van lichtroze naar dieprode verlopen. Deze kleine boom komt in april tot bloei en kan vier tot zes meter hoog groeien. Toch past deze plant ook zeker in een wat kleinere tuin.
 • Viburnum: Met de naam ‘Eskimo’ mag het duidelijk zijn dat de bloemetjes wit van kleur zijn. Na de bloeiperiode komen er bessen aan deze heester, met daaropvolgend een mooie verkleuring van het blad in de herfst.
 • Vinca Minor: De bloem ken je misschien als de Atropurpurea, je kunt aan de naam al zien dat het om een plant met donkerpaarse (purpere) bloemen gaat. De bloeiperiode begint al in april, het is een bodembedekker die ook in de winter groen zal blijven.

 • Breng deze lente kleur in je tuin met deze voorjaarsplanten!

  Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen